Jídlo

Štrúdl je nejoblíbenějším podzimním moučníkem. S našimi triky ho dovedete k dokonalosti. Plus jedna rada na závěr

Jablečný závin je nestárnoucí klasikou milovanou po generace

autor

Kateřina Kofroňová

09. října 2021

 
FOTO / Pexels
Těžko bychom u nás hledali člověka, který by přiznal, že nikdy neochutnal štrůdl. Většině z nás ho dělala naše babička, když jsme přijeli na návštěvu, a stejně jako u bramborového salátu se budeme nejspíš hodiny dohadovat, že právě ta naše ho uměla nejlépe. Pokud si chcete zavzpomínat na dětství, nebo jste jen dostali chuť na jablečný dezert, přečtěte si triky, jak ho pozdvihnout o úroveň výš a pusťte se do pečení.
Reklama

Podzim je obdobím, kdy u nás dozrávají podzimní a zimní odrůdy jablek. Existuje mnoho důvodů, proč jíst jablka, tak proč si jedno nedopřát hned každý den. Jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, navozují pocit sytosti, takže jsou vhodné při redukčních dietách, pomáhají při detoxikaci, čistí střeva, snižují hladinu glukózy v krvi, brání nemocem srdce a cév a pomáhají i při dně. Je přitom jedno, jestli jablka jíte čerstvá, nebo si z nich upečete třeba právě lahodný štrúdl.

štrúdl je taková naše klasika, taková podzimní jistota, co se dezertů týče. Chutná snad každému, ale někdy se stane, že se z nějakého důvodu nepovede. Jak docílit toho, aby byl štrúdl vždy šťavnatý, akorát sladký, netrhal se a byl krásně vláčný? Máme pro vás triky, díky kterým už ho nikdy nezkazíte.

Vyberte vhodná jablka

Abyste si upekli ten nejlahodnější štrúdl, musíte vybrat správná jablka. Jistě, upečete ho z jakékoliv odrůdy, ale faktem zůstává, že některé odrůdy jsou na pečení vhodnější a jiné méně. Obecně lze říci, že k přípravě štrúdlu se nejlépe hodí mírně nakyslé odrůdy. Nejlepší volbou jsou proto jablka Granny Smith, Golden Delicious, ale dobré jsou i Idared, Rubín či Braeburn.

Prosijte mouku

Jistě už jste to slyšeli nespočetněkrát, ale tento krok má skutečně svůj význam. Pokud mouku neskladujete ve vzduchotěsné dóze, má tendenci postupem času vlhnout a sesedat. Když jí před vařením prosijete, nakypříte a provzdušníte ji a upečené těsto pak získá jistou lehkost a bude nadýchané.

Nechte těsto odležet

Při pečení šrtúdlu se vyplatí nespěchat a počkat si, až se těsto odleží. Všechny suroviny se pak lépe spojí a s těstem se lépe pracuje. Stačí pár hodin, ale klidně si jej můžete připravit večer a druhý den zpracovat.

Připravte si strouhanku

Osvědčený trik našich babiček zaručí, že vám šťáva z jablek nevyteče ze závinu ven a nerozmočí tak těsto, což hrozí především u taženého šrtúdlu. Vezměte proto strouhanku a opečte ji do karamelové barvy na másle. Nechte vychladnout a poté strouhankou posypejte rozválené těsto v místě, kam budete vrstvit jablka. Použít ale můžete i drcené piškoty, strouhaný perník nebo mleté oříšky. Ořechy navíc dodají závinu nezapomenutelnou chuť.

Těsto propíchejte

K dosažení výborného, ale i na oko dokonalého šrtúdlu jej před upečením propíchněte na několika místech vidličkou nebo špejlí. Docílíte tak toho, že závin při pečení nepraskne a po vytažení z trouby nesplaskne a zůstane krásně kyprý. Pokud jej navíc potřete rozteklým máslem a posypete moučkovým cukrem, získáte tak luxusní karamelovou krustu.

Tip na závěr: když do těsta přidáte lžíci octa, nebude se vám trhat.

Zdroj: healthline.com, appleforthat.stemilt.com.

Další zajímavé články