Jídlo

Perníčky je potřeba péct s předstihem. Aby vám stihly do Vánoc změknout, musíte to stihnout do konce listopadu

Napečte rovnou dvě dávky, aby vám vůbec na Vánoce něco zbylo

autor

Kateřina Kofroňová

28. listopadu 2021

 
FOTO / Unsplash
První adventní neděle s sebou přináší jisté povinnosti. Je totiž pravý čas na pečení perníčků. Vánoce jsou sice nejkrásnějším obdobím roku, ale aby vše klaplo na Štědrý den tak, jak si představujeme, stojí to spoustu práce. A to teď nemluvíme o dárcích, ale hlavně o jídle. Obzvlášť některé cukroví, jako jsou právě perníčky, je potřeba péct už teď.
Reklama

To to zase rychle uteklo. Ještě jsme se ani nestačili oklepat, že začal podzim a už řešíme Vánoční tabuli. Perníčky by na Vánoce neměly chybět v žádné domácnosti, protože jejich nezaměnitelná chuť zkrátka k Vánocům patří, děti je milují a navíc jsou celkem snadno připravitelné.

Čím kvalitnější med, tím chutnější perníčky

Aby stihly změknout

Tradiční cukroví z medu vyžaduje zhruba čtyři týdny, aby se správně rozleželo a stihlo změknout. To znamená, že čas upéct perníčky připadá na první adventní neděli. Perníčky navíc nevyužijete pouze k jídlu. V mnoha domácnostech se používají i k dekoračním účelům, věší se na vánoční stromeček nebo se jimi zdobí štědrovečerní stůl či věnec.

Čím více medu tím lepší

Hlavní chuť perníčků má na svědomí med a specifický mix perníkového koření, které v sobě obsahuje badyán, skořici, nové koření, anýz, koriandr, muškátový květ a ořech a fenykl. Přitom jednotlivé společnosti některou složku vynechají nebo naopak přidají další. Důležitou složkou je ale i med a platí pravidlo, že čím kvalitnější med, tím chutnější perníčky. A čím více medu do perníčků dáte, tím lepší budou, ale obtížněji se budou zpracovávat. Výsledek ale stojí za to.

Recept na medové perníky

Podle oblíbeného receptu blogerky Kitchenette zahřejte jeden kilogram medu tak, aby byl tekutý. Přidejte kilo hladké mouky a nechte v robotu hníst, dokud se obě suroviny nespojí. Jakmile se spojí v kompaktní směs, vypněte hnětač a nechte trochu vychladnout. Poté přidejte čtvrt kilogramu moučkového cukru, lžičku jedlé sody, půl lžičky prášku do pečiva, čtyři žloutky a perníkové koření. Nezapomeňte na špetku soli, která by neměla chybět v žádném sladkém receptu. Pokud máte raději tmavší perníčky, přidejte lžíci kakaa. Na pomoučeném vále pak těsto zpracujte, zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc v lednici.

Troubu pak předehřejte na 155°C. Vykrajujte perníčky a pokládejte je na vymaštěný plech nebo na pečicí papír. Pečte do světle zlaté barvy. Po vytažení je potřete bílkem a nechte vychladnout.

Jak zařídit, aby změkly

Nejprve je nutné říci, že velmi záleží na tom, jak perníčky upečete. Pokud je pečete do hněda, opravdu je potřeba dva až čtyři týdny, aby vám změkly. Upečete-li je pouze do růžova, měkké budou už do týdne. Záleží ale také na tom, kde perníčky budete skladovat. Když k nim totiž do krabice přidáte jablko, změknou rychleji, protože si vlhkost natáhnou právě z jablka. Když je necháte na stole, nezměknou vám nikdy. Protože se dřív sní.

Zdroj: sallysbakingaddiction.com, kitchenette.cz.

Další zajímavé články