Jídlo

Vyznejte se v exotickém ovoci a naučte se ho používat. Odmění se vám svojí neotřelou chutí a ozdobí váš stůl

Exotické ovoce je na vánoční stůl jako stvořené

autor

Kateřina Korňová

27. listopadu 2021

 
FOTO / Pexels
Obzvlášť v období kolem Vánoc se to pestrými exotickými druhy ovoce v obchodech jen hemží. Některé už známe, u jiných stále tápeme, k čemu se vlastně používají a jak se vůbec jedí. Přitom je ve většině případů jejich zpracování velmi snadné a jejich obcházením se připravujete o nové skvělé chutě.
Reklama

Největším nepřítelem poznávání nových věcí, a teď nemluvíme jen o ovoci, je konzervatismus a sklon ke stereotypnímu chování. Zvyk je sice železná košile, ale tím, že jste zvyklí jíst jen jablka, mandarinky a banány, se ochuzujete o lahodné chutě nových exotických druhů ovoce, které jsou už nějakou dobu na našich pultech jako doma.

Nebojte se zkusit něco nového

Zahoďte proto zábrany a zkuste každý týden ochutnat jeden druh nového ovoce. Dodá vám spoustu vitaminů a vlákniny, což je obzvlášť v zimním období potřeba. Nedávno jsme vám radili, jak zpracovat granátové jablko, jak vybrat mango a jak nejlépe otevřít kokos, dnes se pojďme podívat na ostatní druhy exotického ovoce, které jsou u nás běžně k dostání.

Karambola

Čínská hvězdice neboli karambola je pěti nebo šesticípý plod, který má hladkou a lesklou zelenožlutou slupku. Před konzumací je potřeba odstranit hnědá žebra a semena, poté se nakrájí na plátky a okamžitě se jí. Je velmi šťavnatá, sladká a někdy i mírně kyselá. Její dekorativní vzhled z ní dělá skvělou ozdobu koktejlů nebo různých dezertů.

Liči

Když zbavíme liči tvrdé růžové slupky, najdeme uvnitř mléčně bílý oslizlý plod, který má velmi sladkou neotřelou chuť. Před konzumací je také nutné odstranit hnědou pecku velikosti datle, která je velmi hořká. Liči je skvělou svačinkou, u které se děti i zabaví, ale podušené na másle se hodí i do palačinek nebo dokonce k masům.

Jack fruit

Jedná se o plod chlebovníku různolistého, který může vážit i více než 10 kilogramů. Mívá oválný tvar zelenožluté barvy, který je na omak drsný. Vnitřek plodu je plný semen, která jsou obalena v lepkavém pouzdře žluté barvy. Tato část je oblíbenou pochoutkou, která má nasládlou a osvěžující chuť.

Opuncie

Mexická opuncie je vlastně plodem kaktusu a stejně jako zbytek rostliny je i plod pokrytý jemnými ostrými trny. Ty je nutné před konzumací odstranit, jelikož by se mohly zapíchnout do rtů a jazyka. Slupka se musí očistit hrubou stranou houbičky na nádobí a poté oloupat podobně jako třeba banán nebo kiwi. Dužina chutná podobně jako fíky či hrušky a jíst se může i se semínky.

Physalis

Vypadá spíš jako plod nějaké květiny, kterou jste nedávno nesli na narozeninovou oslavu, ale chuťově je physalis velmi příjemný. Žlutooranžový plod velikosti třešně má sladkokyselou chuť a můžete ho použít jen tak, nebo jako dekoraci na dezerty či nápoje.

Dragon fruit

Dračí ovoce je rovněž plodem kaktusu, jehož příprava však není tak náročná, jako tomu je u opuncie, jelikož nemá žádné trny. Můžete ho buď oloupat, nebo rozříznout na dvě poloviny a vnitřek vyloupat lžičkou. Chutná podobně jako angrešt nebo vodní meloun a dá se jíst samostatně, nebo jej můžete přidat do salátů či nápojů.

Jedinou nevýhodou exotických druhů ovoce bývá jejich vysoká cena. Vše ale záleží na tom, jak si to rozvrhnete. Kolikrát se vám například stalo, že jste vyhodili několik hnědých banánů nebo plesnivé mandarinky? Někdy je totiž dražší kupovat hodně levných věcí najednou, než jednu dražší věc, kterou ale určitě spotřebujete.

Zdroj: ireceptar.cz, wikipedia.org.

Další zajímavé články