Jídlo

Jablečné rohlíčky jsou skvělým nedělním dezertem, který vykouzlíte během chvilky. Což se ve vánočním shonu hodí

Pro všechny, kteří nevědí, kam v posledních týdnech dřív skočit

autor

Kristýna Maxová

12. prosince 2021

 
FOTO / Gorenje
Nevíte, čím překvapit o adventní neděli svoji mlsnou rodinu? Vyzkoušejte křehké rohlíčky z lístkového těsta jako skvělou alternativu klasického štrúdlu. Zimní jablíčka jsou už akorát a je jich všude plno. A tento snadný recept vám nezabere i s pečením víc, než hodinu. Takže: vzhůru do toho a půl plechu jablečných rohlíčků je hotovo!
Reklama

I když jsou vaše myšlenky nejspíš už nějaký ten týden upřeny k Vánocům, jistě ani přesto nezapomínáte na svou rodinu a její stravovací potřeby. Vždyť co by to bylo za neděli bez moučníku? Křehké jablečné rohlíčky z lístkového těsta jsou skvělou alternativou klasického štrúdlu a zvládnete je i v případě, že už nevíte, kam dřív upřít svoji pozornost.

Na tyhle rohlíčky moc času nepotřebujete

Co budete potřebovat

  • 3 jablka
  • 6 lžiček rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 lžíce mleté skořice
  • 500 g hotového listového těsta
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů nebo mandlí
  • 1 vejce

Jak budete postupovat

Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Jablka rozkrájejte a zbavte jádřinců. Promíchejte s rozpuštěným máslem a dejte stranou. V misce pak promíchejte cukr, koření nebo skořici, a zhruba lžíci oddělte a dejte stranou. 

Listové těsto rozložte na pracovní plochu a překrojte tak, aby vám vznikly dva dlouhé obdélníky. Každý pak rozkrájejte na 8 trojúhelníků, posypte je směsí hnědého cukru, koření a nasekanými ořechy. Na kraj trojúhelníku položte vždy osminku jablka a těsto stočte tak, abyste končili špičkou (jako byste balili croissant). Vůbec nevadí, když bude kousek jablíčka vykukovat.

Hotové kousky vyskládejte na plech, potřete je prošlehaným vejcem, posypte odloženým ochuceným cukrem a ořechy. Pečte 15–20 minut dozlatova.

Pokud vaše trouba nepeče rovnoměrně, bude třeba plech v průběhu pečení otočit. Můžete se tomu ale snadno vyhnout s troubou, ve které bude vzduch dokonale cirkulovat okolo připravovaných rohlíčků a výsledek pečení bude perfektní. Pokud přesně v takové pečete, máte zčásti vyhráno.

Zdroj: TZ Gorenje, apetitonline.cz.

Další zajímavé články