Jídlo

Houbový kuba: Klasika, která skvěle zapadne i do moderního vánočního menu

Kroupy nebo jáhly, houby, cibule, česnek - to je základ kuby

autor

Kateřina Korňová

23. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Kroupy – téměř zapomenutá surovina, na kterou si mnoho z nás vzpomene přinejlepším těsně před Štědrým dnem, kdy se v některých českých domácnostech k obědu připravuje bezmasý houbový kuba. Zkuste však dát kroupám šanci i během celého roku, uvidíte, že vás mile překvapí.
Reklama

V minulosti patřila malá obilná zrníčka k potravinám, které se na stole objevovaly velmi pravidelně. Dnes je však doma či v restauracích vídáme jen zřídka. Z krup lze ale připravit skutečně širokou paletu dobrot. V létě báječně osvěží zamíchané ve studených zeleninových salátech, v zimě zase perfektně zahřejí ve formě rizota – neboli takzvaného „krupota“. Mile překvapí také hrst přisypaných krup do poctivé domácí bramboračky. V chuti jsou neutrální, a tak je lze kombinovat, co hrdlo ráčí. Jako bonus obsahují velké množství vitaminů, minerálů, bílkovin a vlákniny.

Kuba je zdravým obědem nejen na Štědrý den

Pokud jste dosud kroupy do vánočního menu vůbec nezařazovali, je to velká chyba. Zkuste pro letošní rok připravit tento chutný pokrm, který báječně prohřeje celé tělo po mrazivé procházce. Pustíte-li se do přípravy dobrého oběda, dbejte na výběr kvalitních surovin.

Vánoční kuba je tradice!

Dnes je zvykem si na Štědrý den ráno pochutnat na domácí kynuté vánočce bohatě sypané cukrem a namazané máslem, k tomu celý den uzobávat cukroví a večer si pochutnat na smaženém kapru s bramborovým salátem. Dříve se však na stolech prostých lidí objevoval houbový kuba, který byl považován za slavnostní pochoutku, byť byl připravován z několika málo základních ingrediencí.

Vařené kroupy, dušené houby, cibule, česnek - to vše spolu zapečené a provoněné vůní majoránky. Dnes již toto jídlo není v českých domácnostech tak běžné, ale dříve bylo běžnou součástí vánočního hodování. A proč houby? Jednak tradice praví, že se maso až do Štědrého večera nesmí jíst, proto se kuba podával někdy i k obědu, a navíc dříve nebylo tak běžné mít na stole maso jako dnes. Jídla byl nedostatek a čím jiným nahradit maso, než právě houbami? Jsou chutné, výživné, zasytí, a v okolních lesích jich vždy bylo dostatek.

Houbový kuba

  • 500 g pohankových krup
  • sušené houby (množství dle libosti)
  • vanička čerstvých žampionů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev (nemusí být)
  • lžička sušené majoránky
  • lžička mletého kmínu
  • čerstvá petrželka
  • sůl a pepř
  • lžíce sádla

Kroupy i sušené houby dopředu namočte zvlášť do vody – ideálně přes noc. Obojí pak uvařte doměkka. V hrnci na sádle orestujte cibulku, nadrobno nakrájenou mrkev i česnek. Jakmile vše zezlátne, přidejte kroupy, houby a dochuťte kořením i bylinkami. Vše pořádně promíchejte a přendejte do předem vymazaného pekáče. V předehřáté troubě pečte zhruba 20 minut na 180 stupňů. Podávejte s podušenými žampiony a posypané čerstvou petrželkou.

Zdroj: TZ myjsmebio.cz, stoplusjednicka.cz.

Další zajímavé články