Vánoce by se bez smažení neobešly. Vždyť hlavní chod, kapr v trojobalu, jinak ani připravit nejde. Ano, můžete ho upéct v troubě, nebo nahradit zdravějšími alternativami, jako třeba dušeným lososem, ale pokud chcete smaženého obalovaného kapra tak, jak jste na něj zvyklí, bez kvalitního oleje se vám to nepodaří.
O tom, že smažení není zrovna zdravým způsobem přípravy jídla, nemusíme dlouze psát. Když ale zhřešíte jednou za čas a nemáte smažené jídlo každý den, vaše tělo si s tím poradí. Vše také závisí na tom, který olej použijete a jakým způsobem. Z nezdravého jídla totiž můžete udělat i extrémně nezdravé, ba dokonce zdraví škodlivé.
Vyberte vhodný tuk
Zapomeňte teď na to, co vám o smažení říkávala vaše babička, že smažit se má jedině na sádle a olivový olej na pánev vůbec nepatří. Není to totiž tak docela pravda. Tím hlavním, na co bychom se při výběru oleje měli zaměřit, je především naše zdraví. Obalovaný kapr se na pánvi povaluje celkem dlouho, proto se pojďme podívat na to, jak dlouho jednotlivé tuky vydrží, než se začnou přepalovat.
Kouřový bod olejů
- řepkový olej - 240 °C
- extra panenský olivový olej - 210 °C
- olivový olej z pokrutin - 210 °C
- slunečnicový olej - 180 °C
- sádlo - 180 °C
- máslo - 110 °C
Výživové vlastnosti
Také je důležité zaměřit se na to, co dobrého nám zvolený olej přinese. Hodnotit bychom proto měli také obsah nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné. V této kategorii vyhrává na plné čáře řepkový olej. Pojďme se ale podívat i na ostatní oleje.
Řepkový olej
Tento olej je jasným vítězem ve všech kategoriích. Má nejvyšší odolnost proti přepálení a rovněž nejnižší obsah nasycených mastných kyselin. Naopak naše tělo zásobí vysokým množstvím mononenasycených mastných kyselin, čímž se tento olej zařazuje na první příčku v kategorii tepelná úprava. Obsahuje také nejvyšší množství omega-3 mastných kyselin, působí protizánětlivě a snižuje hladinu cholesterolu.
Slunečnicový olej
I slunečnicový olej má velmi nízký obsah nasycených mastných kyselin, ale oproti řepkovému se mnohem dříve přepaluje – zhruba stejně jako sádlo a jen o něco málo později než máslo. Je to dáno především tím, že současně obsahuje i nižší poměr mononenasycených mastných kyselin.
Olivový olej
Pokud vyberete extra panenský olivový olej, neplatí tvrzení, že se na něm nesmí smažit. Jen je to velká škoda, protože za tento typ oleje si většinou dost připlatíte a smažením jej připravíte o všechny důležité látky, které lisováním za studena získá. Jedná se především o antioxidanty.
Sádlo
Tento živočišný tuk vydrží zhruba 180 °C, ale obsahuje velmi vysoké množství nasycených tuků, oproti tukům rostlinným. Není tedy zrovna vhodný pro naše cévy a zdraví obecně. Ale pokud na něm osmažíte jednou do roka kapra, vaše cévy si s tím poradí. Někteří z nás mají zkrátka pokrmy připravované na sádle v oblibě, protože dřív se sádlo v kuchyni používalo běžně. Vždy totiž platí tvrzení "všeho s mírou", s čímž má dnešní společnost obecně velký problém.
Máslo
Pro delší tepelnou úpravu, která je při smažení obalovaného kapra potřeba, je máslo naprosto nevhodným tukem. Připaluje se totiž už při 110 °C a navíc obsahuje jak nasycené tuky, tak cholesterol a nejeví se tak ve velkém množství jako zdraví prospěšným tukem na tento typ přípravy jídla. Jíšku do polévky na něm ale klidně připravte a míchaná vajíčka také.
Zdroj: allrecipes.com, tasteofhome.com.