Jídlo

Vánočka z domácího kvasu je vláčnější, voňavější a navíc se nevysuší. Zvládne ji i ten, kdo s kvasem nikdy nepracoval

Vánoce si bez dobré vánočky nedovedeme představit

autor

Kateřina Korňová

14. prosince 2021

 
FOTO / Pixabay
Bez lesklé pocukrované vánočky plné rozinek, která je hojně posypaná mandlemi, si dovedeme Štědrý den jen stěží představit. Pokud každý rok pečete vánočku podle receptu vaší babičky, ale zároveň se nebojíte nových receptů, zkuste letos udělat výjimku a zadělejte ji z kvasu. Třeba už ji nikdy nebudete chtít dělat jinak.
Reklama

Vánočka zadělávaná s droždím je vánoční klasikou a má s ní zkušenosti téměř každý, kdo slaví Vánoce. Občas se ale může stát, že koupíme špatné droždí, kvásek nevykyne, vánočka splaskne či vyschne a chuťově nás proto nijak nenadchne. Zkuste proto letos připravit vánočku z kvasu. Je sice časově náročnější, ale zvládnete ji i v případě, že jste s kvasem nikdy nepracovali. A založit kvásek také ještě stihnete.

Kvasová vánočka vydrží i týden - pokud ji dřív nesníte

Upéct vánočku z domácího pšeničného kvasu trvá mnohem déle, než upéct klasickou vánočku z drožďového kvásku, ale rozhodně to za to stojí. Má totiž mnohem plnější chuť a vůni a navíc o dost déle vydrží. Nemusíte se tudíž bát, že by vaše vánočka byla třetí den už úplně vysušená. Těsto na kváskovou vánočku je trochu tekutějšího charakteru, takže se s ním musíte naučit pracovat, ale i to se dá zpočátku vyřešit kameninovou formou.

Chcete-li ji letos zkusit, připravte si:

  • 400 g domácího pšeničného kvásku
  • 125 ml mléka
  • 620 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g cukru krystal
  • 20 g vanilkového cukru
  • 3 malá vejce
  • 180 g změklého másla
  • kůru z jednoho citronu
  • 7 g soli
  • 150 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • plátky mandlí na ozdobu
  • vejce na pomazání

Postup:

Smíchejte mléko, mouku, cukry, vajíčka a spojte v kompaktní hmotu. Nechte odpočívat zhruba hodinu a poté osolte, přidejte kvásek a hněťte alespoň 10 minut. Jakmile se těsto odlepuje od stěn mísy, máte zaděláno. Přidejte máslo, citronovou kůru a důkladně zapracujte do těsta. Nakonec zapracujte i rozinky a mandle. V robotu to celé zvládnete za čtvrt hodiny, ručně vám to bude trvat dvakrát tak dlouho.

Těsto přendejte do misky, přikryjte potravinářskou folií a nechte zhruba 4 hodiny kynout. Každou hodinu ho přitom propracujte nebo překládejte. Následně upleťte vánočku tak, jak jste zvyklí a nechte další 4 hodiny kynout. Zabere to prakticky celý den, ale opravdu to stojí za to.

Po uplynutí doby vánočku potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlemi a vložte do trouby rozehřáté na 250 °C. Do trouby vložte plech, do kterého nalijte hrneček vody a rychle troubu zavřete. Snižte na 210 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 200 °C a po dalších 10 minutách na 170 °C. Takto pečte dalších 45 minut. Nakonec nechte vánočku naprosto vychladnout, aby se vám nesrazila.

Zdroj: maskrtnica.cz, vitalia.cz.

Další zajímavé články