Jídlo

Trdelník se pomalu stává vánoční tradicí. Milujete-li ho tak jako my, upečte si ho doma v troubě

Pokud se nic nezmění, nic jiného vám letos asi ani nezbyde

autor

Kateřina Korňová

07. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Procházet se vánočními trhy, popíjet horký svařák nebo čaj a k tomu ukusovat ještě teplé sladké staročeské trdlo neboli trdelník, to je zážitek, který už druhou zimu žije pouze v našich vzpomínkách. Na vánoční trhy se letos asi nedostanete, ale jejich atmosféru si můžete alespoň trochu připomenout u vás doma. Trdlo totiž můžete upéct i v troubě - na chuti mu to vůbec neubere.
Reklama

Vánoční trhy mají svoji atmosféru a pozorovat muže nebo ženu, kteří vám před očima připraví vaše osobní trdlo, je zkrátka pastva pro oči. Stojíte si ve frontě a po celou dobu se vám sbíhají sliny a nemůžete se dočkat, kdy už přijdete na řadu a kdy už budete držet trdlo v ruce. Už druhým rokem je pomyslná fronta tak dlouhá, že se na její konec jen stěží dostanete. Můžete si ale vzít mouku, droždí, cukr a pár dalších ingrediencí a připravit si trdlo doma.

Těsto by mělo při hnětení připomínat vánočku

Když nemáte válec

Možná vás to už i několikrát samotné napadlo, ale vždy jste ztroskotali na tom, že stejně neznáte ten správný recept, a hlavně nemáte žádný válec, na kterém byste trdlo v troubě otáčeli. Když se ale zamyslíte a budete kreativní, zjistíte, že možnost tu je. Těsto můžete navinout na plechovky obalené alobalem, zavařovací sklenice, lahve od vína nebo třeba piva. Jistě, není to ideální, ale zvládnout se to dá, a to dokonce i s dobrým výsledkem.

Vyladěný recept

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 2 lžíce cukru
  • větší špetka soli
  • 4 žloutky
  • 1 vejce
  • 75 g másla + na potírání válců
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • rozdrcený kostkový cukr

Domácí postup

Z lžíce mouky, droždí, trochy cukru a vlažného mléka si zadělejte kvásek. Poté prosejte do mísy polohrubou mouku, přidejte druhou lžičku cukru, špetku soli a promíchejte. Směs suchých surovin smíchejte se žloutky a máslem a vypracujte hladké těsto, které by konzistencí mělo připomínat těsto na vánočku. Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho v míse kynout asi tři hodiny na teplém místě. Mezitím ho však třikrát propracujte. Těsto rozdělte na 6 dílů, které nechte další půl hodinu kynout.

Předehřejte si troubu na 180 °C. Každý bochánek vyválejte do tvaru dlouhého válečku, který následně zploštěte a těsně jím omotejte válec (lahev od vína, plechovku, pivní lahev). Válce předtím nezapomínejte důkladně potřít máslem. Zde přichází další, avšak už velmi krátké, kynutí, a to přímo na válcích. Nakonec vaše trdelníky potřete rozmíchaným vejcem a obalte v drcených ořeších a směsi kostkového a vanilkového cukru. Péci se budou 20 - 25 minut. Nezapomínejte je pravidelně obracet a až budou hotové, stáhněte je z válce. Můžete je ještě hojně obalit ve směsi cukru a skořice.

Zdroj: apetitonline.cz, lavenderandmacarons.com.

Další zajímavé články