Pokud nemáte svoji zahrádku, zaběhněte si na nejbližší farmářský trh. Tam najdete potřebné čerstvé ingredience a příprava dnešní lahůdky může začít.
Recept na úžasný jahodový salát
Nic snad nepatří k létu víc, než krásné červené a sladké jahody. Nejezte je jen tak a připravte si z nich zdravý salát. Kombinace jahod s baby špenátem, sýrem, pekanovými ořechy a dresinkem je opravdu dokonalost sama.
Co budete potřebovat?
- 250 g baby špenátu (nebo 125 g baby špenátu a 125 g rukoly)
- 100 g pekanových ořechů
- 500 g jahod
- 250 g fety
- 1 malou červenou cibuli
Příprava dresinku
- 180 ml balsamikového octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžíce makových semínek
- 1,5 lžíce medu
- 0,5 lžičky dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a dáme do ní opéct pekanové ořechy na 8 až 10 minut. Pečení je třeba sledovat, aby se nestalo, že se spálí. Ořechy musí být osmažené, ale ne připálené.
Nakrájíme si cibuli na velmi tenké proužky, dáme ji do mísy a zalijeme ji studenou vodou. Necháme chvilku odstát.
Připravíme si dresink. Do zavírací nádoby (např. do sklenice na zavařování) dáme všechny ingredience na dresink, zavřeme a pořádně protřepeme, dokud nebude konzistence krémová.
Ve velké salátové míse si smícháme baby špenát (případně i rukolu), jahody na malé kousky a scezené cibulku. Pokapeme dresinkem a promícháme. Salát nesmí v dresinku plavat. Nakonec přidáme posekané ořechy a fetu na rozdrobenou na malé kousky.
Podáváme jako hlavní chod nebo jako přílohu k masu.
K mimořádně oblíbené zelenině patří rovněž cuketa. Nejen že je velmi zdravá, ale je ideální i k redukci váhy.