Ať už se na svátky chystáte péct krocana, kachnu, husu, nebo připravujete tradiční svíčkovou, dbejte na kvalitu potravin, ze kterých se menu skládá. Při výběru masa se zaměřte na jeho původ.
Kachna na pomerančích se zelím a hrníčkovými knedlíky
Vůně pomerančů je již léta neodmyslitelně spjatá s časem Vánoc. Vyzkoušejte recept na pečenou kachnu vylepšenou o aroma oblíbených citrusů. Bude se skvěle hodit k zelí i vyhlášeným hrníčkovým knedlíkům.
Na kachnu:
- 1 kachna
- 2 pomeranče
- 2 jablka
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 3 čajové lžičky medu
- špetka soli
- kmín
- voda na podlití
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Kachnu očistěte a opláchněte zvenku i zevnitř. Následně osolte a přidejte kmín. Nakrájená jablíčka vložte dovnitř kachny, dejte ji do pekáče a podlijte vodou. Trochu vody nalijte také dovnitř kachny. Potřete ji medem, posypejte pomerančovou kůrou a přidejte cibuli. Obložte ji nakrájenou mrkví, jablky a pomeranči. Podle libosti můžete přidat i jinou zeleninu, například kapustu. Takto připravený pekáč vložte do trouby a pečte asi 2 hodiny. Každá trouba je jiná a bude potřeba maso hlídat a podlévat. Jakmile kachna změkne, propíchněte kůži vidličkou, aby vytekl tuk. Po dalších dvou hodinách kachnu vytáhněte, do výpeku přidejte trochu medu, kachnu jím polijte a dejte péct na dalších 40 minut.
Na knedlíky:
- 2 hrnky mouky
- 2 hrnky mléka
- 4 ks bílého pečiva
- 4 vejce
- sůl a pepř
- petrželka
- sádlo na vymazání hrnečků
Jídlo
Tajemství křehké Svatomartinské husy tkví v době pečení. Když ji nakonec posypete moučkovým cukrem, bude krásně křupavá
Pokračovat ve čtení
Jídlo
Lahodné gnocchi zvládne připravit každý, i když není Ital ani kuchař. Nadělejte si je do zásoby a vykouzlete z nich rychlou a skvělou večeři
Pokračovat ve čtení
Mezitím, co se peče kachna, si připravte knedlíky. V míse smíchejte mouku, mléko a žloutky. Dále přidejte na malé kostičky nakrájené pečivo, petrželku, sůl a pepř. Vše promíchejte a následně zlehka přimíchávejte sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazaných hrnečků, plňte je jen asi do 2/3. Do velkého hrnce nalijte vodu do poloviny výšky hrnečků a přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou a vařte asi půl hodiny. Poté nechejte knedlíky v hrnci 5 minut odstát, vyklopte je a nakrájejte nití.
Na zelí:
- 1 hlávka zelí
- 150 g špeku
- 2 cibule
- asi 450 ml masového vývaru
- špetka cukru
- ocet na dochucení
- kmín, pepř a sůl
Nakrájený špek společně s cibulí vypečte na pánvi. Jakmile začne cibule chytat barvu, přidejte nakrájené zelí. Podlijte směs 1/3 vývaru, přiklopte poklicí a duste. Po chvíli zelí osolte a přidejte kmín, zbytek vývaru a duste dalších 20 minut. Měkké zelí ochuťte octem a cukrem.
Zdroj: TZ myjsmebio.cz, kucharkaprodceru.cz.