Věřte nebo ne, ale dýně není vhodná jen na přípravu polévky. Dýni lze zkombinovat například i s rýží, dá se z ní vykouzlit chutný nápoj a můžete jí využít i ve sladkých pokrmech. Jak si zdravé dýně dokonale vychutnat?
Pečená nebo grilovaná dýně
Náš první tip je zcela jednoduchý a neskrývá žádné kulinářské mistrovství. I přesto se jedná o skvělý způsob, jak si snadno a rychle dýni vychutnat. Stačí, když ji nakrájíte a ugrilujete nebo upečete. Kostky či plátky potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Použít můžete i bylinky. Grilovaná nebo pečená dýně je hotová raz dva a vy ji můžete využít jako přílohu k masu či jako výbornou přísadu do čerstvého zeleninového salátu.
Dýňová polévka
Dýně je perfektní zeleninou na přípravu chutné krémové polévky. A jak na ni? Receptů je opravdu mnoho, tak vyzkoušejte například tento:
Recept na dýňovou polévku
- Ve větším hrnci orestujeme na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli a následně i nakrájenou dýni hokkaido.
- Zalijeme vývarem.
- Polévku osolíme, opepříme a případně přidáme i chilli či bylinky.
- Když dýně změkne, rozmixujeme ji ponorným mixérem.
- Přidáme 150 ml smetany na vaření a necháme krátce přejít varem.
- Polévku na talíři pak ještě můžeme ozdobit dýňovým olejem a semínky.
Dýňové latte
Věděli jste, že z dýně si můžete připravit i lahodný nápoj, který vás zahřeje během sychravých dní? Na jeho přípravu je třeba dýňové pyré, které si snadno vyrobíte.
Jak na dýňové pyré
Dýni překrojíme, očistíme a dáme upéct do trouby. Když úplně změkne, dužinu vydlabeme a v mixéru pořádně rozmixujeme.
Jak na dýňové latte
V menším hrnci smícháme 2 hrnky mléka, 2 až 3 lžíce medu, 4 lžíce dýňového pyré, skořici, zázvor, muškátový oříšek, mletý hřebíček a nové koření. S kořením opatrně, stačí po špetkách.
Směs ohřejeme, ale dáváme pozor, aby se nazačala vařit. Pro přípravu dýňového latte následně už jen smícháme dýňovou směs se silnější kávou v poměru 1: 2 nebo 1: 3 podle chuti. Na vrch přidejte šlehačku.
Moučník z dýně
Co budete potřebovat?
- dýňové pyré
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml medu
- 250ml mléka
- skořici
- 2 banány
- 300g hladké mouky, prášek do pečiva
Postup
Suroviny smícháme a přldáme skořici a banány. Když má směs jednotnou konzistenci, přisypeme 300 g hladké mouky, prášek do pečiva a dvě hrsti oblíbených oříšků nebo sušeného ovoce. Vložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech a při teplotě 200 ° C pečeme asi 20 minut.
Dýňové rizoto
Dýňové rizoto vám nezabere mnoho času.
Co budete potřebovat?
- 300 g rýže
- 500 g pyré z dýně
- 1 l vývaru
- 200 g nastrouhané mrkve
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- sůl, olej a podle chuti koření a bylinky
Postup
Nadrobno nakrájenou cibulku osmažíme na oleji, přidáme rýži a po chvilce ji zalijeme vývarem. Následně přidáme dýňové pyré a za občasného míchání vaříme. Rýže musí změknout. Když je rýže téměř hotová, přidáme i nastrouhanou mrkev, stroužky česneku, sůl a koření. Při podávání můžeme rizoto dozdobit nastrouhaným sýrem.