Jídlo

Dokonalé zpracování dýně: Kombinace, které vaše chuťové pohárky budou rozmazlovat

Grilování je skvělý a rychlý způsob, jak si vychutnat dýni

autor

Natálie Sováková

17. března 2020

 
FOTO / jumpstory.com
Dýně řadíme mezi chutné a zejména zdravé podzimní plody, které prostě musíte zařadit do svého jídelníčku. Připravit si z nich můžete opravdu velké množství nejrůznějších pokrmů. Vybrali jsme pro vás 5 top receptů.
Reklama

Věřte nebo ne, ale dýně není vhodná jen na přípravu polévky. Dýni lze zkombinovat například i s rýží, dá se z ní vykouzlit chutný nápoj a můžete jí využít i ve sladkých pokrmech. Jak si zdravé dýně dokonale vychutnat?

Pečená nebo grilovaná dýně

Náš první tip je zcela jednoduchý a neskrývá žádné kulinářské mistrovství. I přesto se jedná o skvělý způsob, jak si snadno a rychle dýni vychutnat. Stačí, když ji nakrájíte a ugrilujete nebo upečete. Kostky či plátky potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Použít můžete i bylinky. Grilovaná nebo pečená dýně je hotová raz dva a vy ji můžete využít jako přílohu k masu či jako výbornou přísadu do čerstvého zeleninového salátu. 

Dýňová polévka

Dýně je perfektní zeleninou na přípravu chutné krémové polévky. A jak na ni? Receptů je opravdu mnoho, tak vyzkoušejte například tento:

Recept na dýňovou polévku

  • Ve větším hrnci orestujeme na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli a následně i nakrájenou dýni hokkaido.
  • Zalijeme vývarem. 
  • Polévku osolíme, opepříme a případně přidáme i chilli či bylinky.
  • Když dýně změkne, rozmixujeme ji ponorným mixérem.
  • Přidáme 150 ml smetany na vaření a necháme krátce přejít varem.
  • Polévku na talíři pak ještě můžeme ozdobit dýňovým olejem a semínky.

Dýňové latte

Věděli jste, že z dýně si můžete připravit i lahodný nápoj, který vás zahřeje během sychravých dní? Na jeho přípravu je třeba dýňové pyré, které si snadno vyrobíte.

Jak na dýňové pyré

Dýni překrojíme, očistíme a dáme upéct do trouby. Když úplně změkne, dužinu vydlabeme a v mixéru pořádně rozmixujeme.

Jak na dýňové latte

V menším hrnci smícháme 2 hrnky mléka, 2 až 3 lžíce medu, 4 lžíce dýňového pyré, skořici, zázvor, muškátový oříšek, mletý hřebíček a nové koření. S kořením opatrně, stačí po špetkách.

Směs ohřejeme, ale dáváme pozor, aby se nazačala vařit. Pro přípravu dýňového latte následně už jen smícháme dýňovou směs se silnější kávou v poměru 1: 2 nebo 1: 3 podle chuti. Na vrch přidejte šlehačku.

Moučník z dýně

Co budete potřebovat?

  • dýňové pyré
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml medu
  • 250ml mléka
  • skořici
  • 2 banány
  • 300g hladké mouky, prášek do pečiva

Postup

Suroviny smícháme a přldáme skořici a banány. Když má směs jednotnou konzistenci, přisypeme 300 g hladké mouky, prášek do pečiva a dvě hrsti oblíbených oříšků nebo sušeného ovoce. Vložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech a při teplotě 200 ° C pečeme asi 20 minut.

Dýňové rizoto

Dýňové rizoto vám nezabere mnoho času.

Co budete potřebovat?

  • 300 g rýže
  • 500 g pyré z dýně
  • 1 l vývaru
  • 200 g nastrouhané mrkve
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, olej a podle chuti koření a bylinky

Postup

Nadrobno nakrájenou cibulku osmažíme na oleji, přidáme rýži a po chvilce ji zalijeme vývarem. Následně přidáme dýňové pyré a za občasného míchání vaříme. Rýže musí změknout. Když je rýže téměř hotová, přidáme i nastrouhanou mrkev, stroužky česneku, sůl a koření. Při podávání můžeme rizoto dozdobit nastrouhaným sýrem.

Další zajímavé články