Jídlo

Pomalu dušené hovězí s mrkví a červeným vínem. Dokonalé je s čerstvým chlebem, ale vychutnáte si ho i s bramborami

Hovězí, mrkev a víno: To jsou suroviny, které patří k sobě

autor

Kateřina Korňová

29. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Tento vydatný pokrm s vůní francouzského venkova propojuje chuť a vůni hovězího masa, kořenové zeleniny a bylinek. Dobré červené víno dodává tomuto receptu hlubší tóny a od vás se už potřebuje jen jediné - čas. Recept se vám zaručeně odmění zážitkem z nejvyšších kulinářských pater a masem tak měkkým, že se bude v ústech samo rozplývat. A klidně připravte několik porcí navíc. Tato dobrota je totiž každým dnem ještě lepší.
Reklama

Pokud nemůžete ani po třech hodinách dopéct vaše hovězí maso, jděte za svým řezníkem. Někdy totiž ať děláte, co děláte, i když postupujete podle receptu, maso nechce změknout. V tu chvíli za to nemůžete vy, ale maso. Respektive ten, kdo vám ho prodal. Proto vždy kupujte jen kvalitní maso od vyhlášených řezníků, protože onen kus masa má vliv na to, co nakonec naservírujete na stůl. Ne jen recept, ne jen vy, ale maso. Pro tento recept se hodí nejlépe kližka, ale chybu neuděláte ani s líčky. Chcete-li mít jistotu, že bude maso měkké, můžete použít i vyzrálé hovězí zadní.

Připravte si:

  • 1 kg bio hovězích kostek na guláš
  • 4 větší červené cibule
  • 200 g slaniny
  • 700 g rajčat
  • 350 g mrkve (6 ks)
  • 400 g celeru
  • 200 g žampionů
  • 750 ml suchého červeného vína
  • sůl, pepř, rozmarýn, případně tymián
  • 3 stroužky česneku
  • vodu dle potřeby 

Postup:

Rozehřejte velký litinový hrnec, poté nalijte malé množství oleje a nechte v něm postupně ze všech stran osmahnout kousky hovězího masa. Důležité je nechat každý kousek důkladně zatáhnout ze všech stran. Nevkládejte proto všechny kostky naráz, jinak by maso pustilo šťávu, ztratilo chuť a bylo vysušené.

Jakmile je maso orestované, vyjměte ho a vložte do hrnce nadrobno nakrájenou slaninu. Slaninu krátce orestujte a poté přidejte na větší kousky nakrájené žampiony. Jakmile jsou žampiony dostatečně osmažené, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a znovu restujte, dokud není cibule osmažená krásně dozlatova.

Poté přidejte nadrobno pokrájenou mrkev, celer, rajčata a česnek. Vše znovu krátce orestujte. Poté vraťte do hrnce maso. Osolte, opepřete a přidejte rozmarýn, případně další bylinky podle chuti.

Vše zalijte červeným vínem a přiveďte k varu. Následně vložte odkryté do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte zhruba 1,5 hodiny. Pokud máte troubu s parní funkcí, můžete v této fázi použít i páru. Pak teplotu snižte na 130 °C a pečte při horno-dolním ohřevu již bez páry další 2 hodiny, případně zvolte speciální program pro pomalé pečení. Během pečení promíchávejte a v případě potřeby podlévejte vodou. Při tomto postupu maso dokonale změkne, a přitom zůstane uvnitř šťavnaté. Jako příloha je vynikající čerstvý chléb, ale chutnat vám bude i s bramborami. Tímto receptem potěšíte nejen dospělé, ale i děti. Nemusíte se obávat alkoholu, který je součástí receptu. Při vaření se jednoduše vypaří.

Zdroj: dinneratthezoo.com, eatwell101.com, TZ Mora.

Další zajímavé články