Nejlepší fondue připravíte, i pokud doma nevlastníte speciální sadu na jejich přípravu. Nádoba na fondue je extra užitečná, protože udržuje sýr teplý a rozteklý. Takže pokud se chystáte připravovat tuto lahodnou sýrovou pochoutku v klasickém hrnci, budete ho muset pravděpodobně občas vrátit na sporák a trochu pod ním zatopit, nebo postavit mísu do horké vodní lázně. Ale kdo ví, třeba vám zachutnají natolik, že ani nestydnou vychladnout.
Ale připravit fondue není jen nakrájet jakýkoliv sýr, rozehřát ho a pak do něj namáčet kousky bagetky. Je to mnohem víc. Na výběru sýra velmi záleží, a když ho vyberete špatně, výsledek vás dozajista zklame. Aby vaše fondue pohladilo všechny vaše smysly, je potřeba ho opravdu vyladit k dokonalosti, a to především dalšími přísadami a kvalitním bílým vínem. Pojďme se na to podívat.
Budete potřebovat:
Na fondue
- 150 g tvrdého sýra alpského typu (např. gruyère)
- 150 g sýra fontina
- 150 g goudy
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 230 ml suchého bílého vína
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce brandy
- 1 lžička dijonské hořčice
- špetka muškátového oříšku
Jako příloha
Do fondue můžete namáčet pouze kousky nalámané čerstvé bagetky, nebo si přichystat i celou škálu potravin, které se nehodí o nic méně:
- vařené nové brambory ve slupce
- růžičky brokolice na páře
- růžičky květáku na páře
- chřest lehce dušený
- opečené žampiony
- cherry rajčata
- nakrájená pevná jablka
- opečenou klobásu nebo slaninu
- francouzskou bagetu
Postup:
Všechny sýry nastrouhejte. Ve střední misce smíchejte sýry s kukuřičným škrobem a důkladně promíchejte, aby se všechny kousky obalily.
V hrnci na fondue, nebo ve velkém těžkém hrnci, přiveďte víno, česnek a citronovou šťávu k varu na středně mírném ohni. Sýry přidávejte do vroucí tekutiny po troškách a mezi každým přidáváním dobře promíchejte, abyste zajistili hladké fondue. Jakmile je směs hladká, vmíchejte brandy, hořčici a muškátový oříšek.
Jak udělat nejlepší fondue
Použijte kvalitní sýr
I kdybyste měli ignorovat všechny další tipy, tento důsledně dodržujte. Kvalitní a dobrý sýr je sice o trochu dražší, ale rozhodně se to vyplatí. Vždyť připravujete pochoutku, která stojí na jeho chuti. Nejlepší sýr na fondue by měl být máslový, smetanový a lehce rozpustitelný. Proto se skvěle hodí fontina, gruère, gouda, ale šel by použít i čedar, comté, ementál, raclette nebo vacherin.
Sýr strouhejte - nekrájejte!
Abyste sýr rychleji rozpustili a dosáhli tak nejjemnějších fondue, vybraný sýr nastrouhejte na struhadle. Rozpustí se mnohem rychleji a rovnoměrněji než nakrájený sýr.
Sýr a škrob promíchejte
Kukuřičný škrob pomáhá fondue zahustit a zabraňuje hrudkování sýra. Nezanechá v rozpuštěném sýru žádnou nežádoucí pachuť a navíc je bezlepkový, takže se pak fondue nemusejí vyhýbat ani ti, kteří trpí celiakií či alergií na lepek.
Vyberte kvalitní víno
Do správných fondue rozhodně patří kvalitní bílé víno. Kyselina ve víně pomáhá udržet sýrovou směs hladkou a dodá ji rovnoměrnou texturu. Jeho chuť však ovlivňuje i chuť výsledného pokrmu, takže si dejte na jeho výběru záležet. Nemusíte kupovat to nejdražší, ale ani nejlevnější. Můžete však vytvořit pivní fondue a nahradit víno stejným množstvím piva. A pokud chcete udělat fondue bez alkoholu, vyměňte ho za nesolený kuřecí vývar.
Zdroj: wellplated.com, allrecipes.com.