Jídlo

Cupcakes jsou tím pravým dezertem na Valentýna. Poleva s mascarpone a bílou čokoládou je dožene k dokonalosti

Co na srdci, to na jazyku. Tentokrát z trochu jiného úhlu

autor

Kateřina Korňová

07. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Sladké není jen na nervy, ale doopravdy potěší, povzbudí a uklidní. Je to chuť, která přispívá k dobré náladě, pocitu štěstí, harmonie a dokonce i lásky. Takže pokud svému protějšku připravíte výtečnou sladkou pochoutku v podobě valentýnských cupcaků, okamžitě se do vás zamiluje. Protože láska, jak známo, prochází i žaludkem.
Reklama

Chcete-li na Valentýna, ale klidně i kdykoliv jindy, navodit příjemnou atmosféru, zaměřte se na potraviny, které to udělají za vás. A sladké dezerty jsou jednoznačně tím pravým pro váš den lásky. Přítomnost cukru v lidském těle zvýší hladinu serotoninu, který bývá obsažen i v některých antidepresivech, takže vliv na naši náladu skutečně má. Ale zlepšit si ji dortíkem je jistě mnohem příjemnější, než zobat léky.

Cukr zvyšuje hladinu serotoninu

Cupcake je malý dortík, připravený k podávání jedné osobě. Původně se pekly v malých čajových šálcích a odtud pochází i jejich název. Stejně jako u větších dortů je můžete dokončit nejrůznějšími polevami, ozdobami nebo ovocem i naplnit krémem.  A touto sladkou mini tečkou potěšit někoho, koho máte opravdu rádi. Máme pro vás zvlášť svůdný recept, který doma určitě vyzkoušejte – nejen na Valentýna!

Na 12 ks si připravte:

na těsto:

  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 80 ml oleje (řepkového)
  • špetku drcené vanilky
  • 150 ml smetany (12%)

na zdobení:

  • 500 g mascarpone
  • 50 g bílé čokolády
  • 60 g marcipánu nebo fondánu
  • červené potravinářské barvivo
  • jahody/maliny sušené mrazem

A jak postupovat?

Do mísy vyklepněte vejce. Přidejte cukr a šlehejte do světlé a nadýchané pěny. Poté postupně přidávejte hladkou a špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidejte citronovou kůru, vanilku a poté přilejte olej a smetanu. Ušlehejte hladké těsto.

Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a do každého nalijte těsto do dvou třetin výšky. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C na prostřední úroveň a pečte při horkovzdušném režimu přibližně 20 minut. Poté nechte dortíčky vychladnout.

Mezitím posypte pracovní desku troškou moučkového cukru. Na něm pak vyválejte marcipán nebo fondán, smíchejte ho s potravinářským barvivem a dokonale propracujte. Červený fondán znovu vyválejte (pokud máte váleček se vzorem, můžete jej použít na závěr) a vykrajujte malá srdíčka. Srdíčka dejte do chladu.

Bílou čokoládu nalámejte na kousky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Poté ji zašlehejte do mascarpone. Hotovým krémem naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou a vychladlé koláčky ozdobte. Každý cupcake nakonec dozdobte ještě srdíčkem a posypte drcenými malinami nebo jahodami.

Tip: Pokud mají být dortíčky rovnoměrně upečené, je potřeba, aby v troubě skutečně dobře proudil vzduch. Důležitou roli hraje řešení vnitřního prostoru. Některé trouby mají z tohoto důvodu klenutý vnitřek po vzoru starých kamenných pecí – vzduch proudí kolem pokrmu ze všech stran a není potřeba plech během pečení otáčet.

Zdroj: goodhousekeeping.com, preppykitchen.com, TZ Mora.

Další zajímavé články