Tipy a triky

Těsto na palačinky se musí vymazlit. Jedině pak budou krásně tenké, vláčné a nebudou se trhat

Palačinky by měl umět připravit každý

autor

Jitka Wolfová

04. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Určitě už jste někdy slyšeli pravidlo, že první palačinka se nikdy nepovede. A nám nezbývá než říci: jak komu! Možná jste zvyklí hodit dvě vejce do misky, zalít je patřičně mlékem, trochu osolit, trochu osladit a případně přihodit trochu másla. Ano, pokud jste mistr v oboru, nebo děláte palačinky po sté, nejspíš se vám i tak povedou. Jestliže však tápete a z celé dávky se vám většinou půlka roztrhá, chce to osvojit si pár triků.
Reklama

Palačinky. Co se na nich dá pokazit? Vždyť je to jen vejce, mléko a trocha mouky. A ono to vždycky nějak dopadne. Jednou je sice těsto moc tekuté a trhá se, pak zase moc husté a palačinky jsou příliš tuhé, ale nakonec to stejně všichni s pořádnou vrstvou marmelády nebo čokoládové pomazánky snědí. Ale vážně to takhle chcete? Připravovat jídlo, které se "dá sníst"?

Pokud o sobě máte lepší mínění a chcete, aby z vašich rukou vycházely především pokrmy, které stojí za to a každý si na nich pochutná, je potřeba pro to něco udělat. Pojďme se společně podívat na to, co to je.

Vyberte si recept a dodržujte ho

Zezačátku si nehrajte na hrdiny a nemyslete na to, že vaše babička nebo maminka váhu nepoužívá, všechny suroviny do mísy hází od oka a vždy vykouzlí to nejlepší jídlo. Berte to tak, že má v kuchyni o trochu více zkušeností a zkrátka už má v oku jak postup, tak suroviny, tak výslednou konzistenci těsta. Zpočátku proto vše důkladně odměřujte a postupujte tak, jak je požadováno.

Vše v pokojové teplotě

Tahle pravda se bude opakovat asi donekonečna, dokud ji všichni nezačnou brát vážně. Před tím, než začnete těsto míchat, vše vyndejte na kuchyňskou linku a nechte alespoň půl hodiny jen tak stát. Těsto se vám pak lépe spojí. Mouku nezapomeňte prosít.

Nepřilnavá pánev je základ

Chcete-li krásně tenké palačinky bez jediného zádrhele, investice do nepřilnavé pánve bude nejspíš nutností. A když si vyberete tu, která je pro přípravu palačinek přímo určená, uděláte pro dokonalé palačinky maximum. Palačinky nebo i lívance sice připravíte i na jakékoliv jiné pánvi s širokým dnem, ale pánev na palačinky je k tomu přímo uzpůsobená. Je v podstatě placatá, má široké dno a velmi nízké stěny. Můžete ji pak využít třeba i na bramboráky.

Na sucho to není ono

Někteří z nás v rámci diety používají nepřilnavou pánev, na které pak palačinky doslova suší bez kapičky tuku. Nelze to považovat za chybu, ale my osobně máme nejradši palačinku, která je připravená hezky na másle, z nějž pak získá i velmi lahodnou chuť. Pak je to palačinka opravdu jako od babičky.

Pánev důkladně předehřejte

A jsme u toho. Víte, proč první palačinka někdy letí přímo do koše? Proč se první palačinka nikdy nepovede? Protože už na ní asi máte takovou chuť, že vše uspěcháte a vložíte naběračku s těstem na nedostatečně rozpálenou pánev. Aby byla první palačinka stejně dobrá jako ostatní, pánev nejprve důkladně předehřejte, pak na ni vložte kousíček másla a teprve pak můžete nalít těsto.

Trhliny opravte

Vznikly vám při manipulaci s palačinkou trhliny a bojíte se, že veškerá náplň, kterou do ní naskládáte, vyteče a vypadá ven? Žádný problém. Do dírek v palačince opatrně kápněte trochu těsta a díry tak zalepte.

Před obracením pánví zatřeste

Kdy je čas na obrácení palačinky? Zaprvé ve chvíli, kdy si všimnete, že okraje již mírně hnědnou a za druhé, jakmile se palačinka uvolní od pánve. Proto ještě před tím, než se chystáte palačinku obrátit, jemně zatřeste pánví sem a tam a pokud palačinka volně klouže po dně pánve, lehce ji obraťte obracečkou, nožem, a nebo udělejte dětem show a vyhoďte ji do vzduchu a pokuste se ji chytit zpět na pánev syrovou částí dolů. Jak show dopadne, to je jen na vás. A kam dopadne palačinka, to se nechte překvapit.

Zdroj: theworktop.com, bbcgoodfood.com.

Další zajímavé články