Jídlo

Božský Basque burnt cheesecake, se kterým zazáříte nejen na Valentýna. Zdokonalit ho můžete už jen malinovým glazé

Lahodný moučník, který se rozplyne na jazyku

autor

Kateřina Korňová

15. ledna 2022

 
FOTO / Pexels
Baskický cheesecake je hitem posledních let a není se čemu divit. Je totiž neuvěřitelně krémový, jemný a přitom na jeho přípravě vůbec nic není. Postrádá sušenkovou vrstvu, takže je i méně kaloricky náročný, ale rozhodně mu to neubírá na kráse a delikátnosti. Jeho připečený zlatavý povrch navíc přidává další zajímavou texturu a chuť. A když budete chtít, můžete ho doplnit i vynikající horkou malinovou omáčkou.
Reklama

Valentýn je sice až za měsíc, ale pokud chcete své drahé polovičce připravit na den lásky opravdu skvělý sladký dezert, je na čase začít vybírat a trénovat. I když, pokud se pustíte do přípravy baskického cheesecaku, zjistíte, že nic lepšího už připravit nemůžete a že trénink vlastně není potřeba. Dezert je tak snadný, že se na něm nedá prakticky nic pokazit. Zkuste si ho upéct nanečisto k nedělní kávě a uvidíte, že nám dáte za pravdu.

Maliny k cheesecaku skvěle pasují

Když ho ještě doplníte čerstvým ovocem a horkou malinovou omáčkou, vytvoříte delikatesu, která vás vystřelí rovnou do ráje. A až při pečení provoní celý váš byt, pokuste se udržet při smyslech a nepusťte se do něj ještě do horkého. Jeho chutě se nejlépe projeví až ve chvíli, kdy je úplně vychladlý.

Na baskický cheesecake budete potřebovat:

  • 600 g krémového sýra
  • 180 g cukru
  • 4 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • vanilkový extrakt
  • 20 g hladké mouky (lze nahradit bezlepkovou)
  • čerstvé maliny k ozdobení

Na omáčku:

  • pytlík mražených malin
  • třtinový cukr (nebo med) dle chuti
  • vanilkový extrakt
  • voda dle potřeby

Postup:

Do mísy vložte krémový sýr, přidejte cukr a vejce a společně prošlehejte. Do krému dále zašlehejte smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i mouku.

Formu o průměru 20 cm vyložte dvěma vrstvami pečicího papíru a vlijte do ní krém.

Troubu nastavte na 180 °C. Skvěle se uplatní kombinovaná parní trouba, na které nastavte funkci "Horký vzduch a pára“ s vysokou úrovní páry a teplotou 180 °C. Takto pečte hodinu nebo do té doby, kdy je povrch zlatavý a koláč se jen lehce třese. Bude krásně nadýchaný a po vyjmutí „nespadne“.

Hotový cheesecake nechte vychladnout a následně ještě umístěte alespoň na hodinu do lednice.

Mražené maliny nasypte do hrnce a přidejte pár lžiček třtinového cukru nebo medu. Nechte pozvolna rozmrazit a poté za občasného promíchávání vařte asi 15 minut. Ochutnejte, zda vám chuť vyhovuje a případně doslaďte, nebo přidejte trochu vanilkového extraktu, který se k malinám a cheesecaku velice hodí. Jakmile se maliny rozpadnou a tekutina se vypaří, sundejte hrnec z ohně a nechte směs vychladnout. Měla by mít konzistenci hustšího sirupu. Studenou směs rozmixujte tyčovým mixérem a pokud vám příliš zhoustne, nařeďte ji trochou vody.

Studený cheesecake vyndejte z formy a přelijte malinovou polevou. Uhlaďte nožem a klidně nechte polevu stékat po bocích koláče. Na vrch naaranžujte čerstvé maliny a můžete podávat. Přejeme dobrou chuť.

Zdroj: bbcgoodfood.com, tastesoflizzyt.com, TZ Whirpool.

Další zajímavé články