Valentýn je sice až za měsíc, ale pokud chcete své drahé polovičce připravit na den lásky opravdu skvělý sladký dezert, je na čase začít vybírat a trénovat. I když, pokud se pustíte do přípravy baskického cheesecaku, zjistíte, že nic lepšího už připravit nemůžete a že trénink vlastně není potřeba. Dezert je tak snadný, že se na něm nedá prakticky nic pokazit. Zkuste si ho upéct nanečisto k nedělní kávě a uvidíte, že nám dáte za pravdu.
Když ho ještě doplníte čerstvým ovocem a horkou malinovou omáčkou, vytvoříte delikatesu, která vás vystřelí rovnou do ráje. A až při pečení provoní celý váš byt, pokuste se udržet při smyslech a nepusťte se do něj ještě do horkého. Jeho chutě se nejlépe projeví až ve chvíli, kdy je úplně vychladlý.
Na baskický cheesecake budete potřebovat:
- 600 g krémového sýra
- 180 g cukru
- 4 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- vanilkový extrakt
- 20 g hladké mouky (lze nahradit bezlepkovou)
- čerstvé maliny k ozdobení
Na omáčku:
- pytlík mražených malin
- třtinový cukr (nebo med) dle chuti
- vanilkový extrakt
- voda dle potřeby
Postup:
Do mísy vložte krémový sýr, přidejte cukr a vejce a společně prošlehejte. Do krému dále zašlehejte smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i mouku.
Formu o průměru 20 cm vyložte dvěma vrstvami pečicího papíru a vlijte do ní krém.
Troubu nastavte na 180 °C. Skvěle se uplatní kombinovaná parní trouba, na které nastavte funkci "Horký vzduch a pára“ s vysokou úrovní páry a teplotou 180 °C. Takto pečte hodinu nebo do té doby, kdy je povrch zlatavý a koláč se jen lehce třese. Bude krásně nadýchaný a po vyjmutí „nespadne“.
Hotový cheesecake nechte vychladnout a následně ještě umístěte alespoň na hodinu do lednice.
Mražené maliny nasypte do hrnce a přidejte pár lžiček třtinového cukru nebo medu. Nechte pozvolna rozmrazit a poté za občasného promíchávání vařte asi 15 minut. Ochutnejte, zda vám chuť vyhovuje a případně doslaďte, nebo přidejte trochu vanilkového extraktu, který se k malinám a cheesecaku velice hodí. Jakmile se maliny rozpadnou a tekutina se vypaří, sundejte hrnec z ohně a nechte směs vychladnout. Měla by mít konzistenci hustšího sirupu. Studenou směs rozmixujte tyčovým mixérem a pokud vám příliš zhoustne, nařeďte ji trochou vody.
Studený cheesecake vyndejte z formy a přelijte malinovou polevou. Uhlaďte nožem a klidně nechte polevu stékat po bocích koláče. Na vrch naaranžujte čerstvé maliny a můžete podávat. Přejeme dobrou chuť.
Zdroj: bbcgoodfood.com, tastesoflizzyt.com, TZ Whirpool.