Jídlo

Kdo nestihl cukroví, může si udělat vynikající linecké košíčky plněné krémem a ovocem. Hotové jsou během pár minut

Cukroví, které můžete mít připravené do půl hodiny

autor

Kateřina Korňová

23. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Do Vánoc zbývá poslední den. Pokud jste nestihli upéct žádné cukroví, nebo byste rádi měli víc druhů, nepodléhejte panice, vše se dá ještě stihnout. Výborné linecké košíčky s krémem a ovocem mohou být hotové skutečně během chviličky. Máte-li doma sušenky a pudink, máte napůl vyhráno.
Reklama

Vánoce by měly být hlavně svátky plné klidu. Takže pokud jste až do teď byli v jednom kole, odměňte se za celý předchozí rok a užijte si chvilky pohody a už nikam nespěchejte. Máte-li chuť, připravte si ještě vanilkové košíčky s lahodným tvarohovým krémem a ovocem. Možná vám na ně i něco v lednici zbylo z přípravy minulého cukroví...

V lednici vydrží jen pár dní, ale stejně je rychleji sníte

Vanilkové košíčky jsou velmi jednoduchým a chutným cukrovím, které nestojí téměř žádnou práci. Košíčky si můžete vyrobit doma z lineckého těsta, ale ještě jednodušší je, když si je koupíte už hotové v obchodě. Domácím se určitě nevyrovnají, ale je to bez práce. A krém? Ten je jednodušší, než si myslíte.

Budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 200 g másla
  • 2 žloutky

Na náplň:

  • 500 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 pudinky
  • 120 g másla
  • ovoce na zdobení
  • dortové želé (nemusí být)
Postup:

Jestliže máte koupené košíčky, první část receptu se vás netýká. Pokud máte chuť si je ještě upéct doma, prosejte mouku a smíchejte ji s ostatními sypkými ingrediencemi. Přidejte máslo a žloutky a zpracujte v hladké těsto. Ideálně by mělo ještě chvíli poležet v lednici. Pak uždibujte kousky těsta, vtlačte je do formiček a pečte při 180 °C 15 minut. Nechte vychladnout.

Mezitím si připravte krém, kterým budete košíčky plnit. Mléko, polovinu cukru a pudinkový prášek přiveďte v kastrůlku k varu a míchejte do zhoustnutí. Nechte směs vychladnout, rozmixujte a přidejte zbytek cukru, máslo a vanilkový cukr. Zcela vychladlým krémem plňte košíčky, ozdobte ovocem a dejte do chladu. 

Pokud chcete, můžete ještě vytvořit želé glazuru. Připravte želé dle návodu a naneste je štětečkem nebo mašlovačkou na vršky ovocných košíčků. Nechte pak v lednici alespoň hodinu nebo dvě.

Zrecyklujte zbytky

Schválně se zamyslete. Nemáte ještě nějaké neslepené linecké, které vám zbylo, protože už jste neměli vršky s otvorem, nebo vám došla marmeláda? A nezbyl vám náhodou také krém, kterým jste lepili ořechy nebo išlské dortíčky? Vše se dá použít, ozdobit ovocem a máte hned skvělé cukroví. To je pak opravdu za pár minut hotové.

Jak to udělat ještě rychleji?

A pokud se vám přípravou cukroví nechce trávit ani minuta navíc, zkuste krém nanést na oblíbené sušenky. Nejlepší jsou ty máslové, jelikož se chutí i konzistencí velmi podobají lineckému pečivu. Pokud máte ozdobný sáček, naplňte ho krémem, rozložte sušenky na pekáč a ozdobte je. Poslouží vám ale i obyčejný pytlík. Navrch nakrájejte nebo pokládejte ovoce, které máte doma a posypte cukrářským zdobením. Hodí se maliny, borůvky, mandarinky i kiwi. A pokud máte jen konzervované ovoce, chutná také skvěle.

Zdroj: apetitonline.cz, certifiedpastryaficionado.com.

Další zajímavé články