Vánoce by měly být hlavně svátky plné klidu. Takže pokud jste až do teď byli v jednom kole, odměňte se za celý předchozí rok a užijte si chvilky pohody a už nikam nespěchejte. Máte-li chuť, připravte si ještě vanilkové košíčky s lahodným tvarohovým krémem a ovocem. Možná vám na ně i něco v lednici zbylo z přípravy minulého cukroví...
Vanilkové košíčky jsou velmi jednoduchým a chutným cukrovím, které nestojí téměř žádnou práci. Košíčky si můžete vyrobit doma z lineckého těsta, ale ještě jednodušší je, když si je koupíte už hotové v obchodě. Domácím se určitě nevyrovnají, ale je to bez práce. A krém? Ten je jednodušší, než si myslíte.
Budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- špetku soli
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 200 g másla
- 2 žloutky
Na náplň:
- 500 ml mléka
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 pudinky
- 120 g másla
- ovoce na zdobení
- dortové želé (nemusí být)
Jestliže máte koupené košíčky, první část receptu se vás netýká. Pokud máte chuť si je ještě upéct doma, prosejte mouku a smíchejte ji s ostatními sypkými ingrediencemi. Přidejte máslo a žloutky a zpracujte v hladké těsto. Ideálně by mělo ještě chvíli poležet v lednici. Pak uždibujte kousky těsta, vtlačte je do formiček a pečte při 180 °C 15 minut. Nechte vychladnout.
Mezitím si připravte krém, kterým budete košíčky plnit. Mléko, polovinu cukru a pudinkový prášek přiveďte v kastrůlku k varu a míchejte do zhoustnutí. Nechte směs vychladnout, rozmixujte a přidejte zbytek cukru, máslo a vanilkový cukr. Zcela vychladlým krémem plňte košíčky, ozdobte ovocem a dejte do chladu.
Pokud chcete, můžete ještě vytvořit želé glazuru. Připravte želé dle návodu a naneste je štětečkem nebo mašlovačkou na vršky ovocných košíčků. Nechte pak v lednici alespoň hodinu nebo dvě.
Zrecyklujte zbytky
Schválně se zamyslete. Nemáte ještě nějaké neslepené linecké, které vám zbylo, protože už jste neměli vršky s otvorem, nebo vám došla marmeláda? A nezbyl vám náhodou také krém, kterým jste lepili ořechy nebo išlské dortíčky? Vše se dá použít, ozdobit ovocem a máte hned skvělé cukroví. To je pak opravdu za pár minut hotové.
Jak to udělat ještě rychleji?
A pokud se vám přípravou cukroví nechce trávit ani minuta navíc, zkuste krém nanést na oblíbené sušenky. Nejlepší jsou ty máslové, jelikož se chutí i konzistencí velmi podobají lineckému pečivu. Pokud máte ozdobný sáček, naplňte ho krémem, rozložte sušenky na pekáč a ozdobte je. Poslouží vám ale i obyčejný pytlík. Navrch nakrájejte nebo pokládejte ovoce, které máte doma a posypte cukrářským zdobením. Hodí se maliny, borůvky, mandarinky i kiwi. A pokud máte jen konzervované ovoce, chutná také skvěle.
Zdroj: apetitonline.cz, certifiedpastryaficionado.com.