Jídlo

Připravte své drahé polovičce na Valentýna sladké políbení. Muffiny, brownies i jahodový koláč připravíte i bez lepku

Jahodový koláč s pudingem je tak jemný jako polibek

autor

Kateřina Korňová

11. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Kdo začíná péct bez lepku, čeká ho pár krušných chvilek, než si osvojí základní recepty a než se naučí používat mouky, které jsou v lecčem jiné. Absence lepku v těstě ho činí paradoxně lepivějším, ale ve výsledku můžete docílit tuhého či sypkého moučníku. S těmito recepty však hravě zvládnete připravit dezert, na kterém si pochutnají i ti, kteří lepek řešit nemusí.
Reklama

K Valentýnu sladké zkrátka patří. Jenže co když vaše drahá polovička právě zjistila, že jí nedělá dobře lepek a vy jste doposud nic z bezlepkové mouky nepekli? Než abyste se pokoušeli vymyslet vlastní recept, nebo zkusili koupit libovolnou bezlepkovou mouku a jednoduše s ní nahradili pšeničnou mouku z původního receptu, vyzkoušejte ozkoušené recepty, ze kterých si jistě vyberete.

Když je lépe bez lepku

Oříškové muffiny

Budete potřebovat:

140 g jáhlové hladké mouky, 50 g lískových oříšků, 1 čajovou lžičku kypřicího prášku do pečiva bez lepku, 1/2 lžičky jedlé sody, 2 vejce, 90 g třtinového cukru, 60 g slunečnicového oleje, 3 lžíce citronové šťávy.

Postup:

Lískové oříšky si nadrtíme na malé kousky. Troubu si předehřejeme na 200 °C. V jedné míse si smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, oříšky a špetku soli a pořádně promícháme. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do sněhu a ke žloutkům přidáme olej, cukr a citronovou šťávu. Směs se žloutky také vyšleháme a přidáme do ní postupně sypkou směs. Nakonec opatrně vmícháme ke zbytku těsta bílkový sníh. Naplníme muffinové košíčky a pečeme asi 20 minut. Vychladlé muffiny můžeme zdobit jogurtem, tvarohem nebo vyšlehanou smetanou a dozdobit oříšky.

Brownies z cizrnové mouky

Budete potřebovat:

85 g cizrnové hladké mouky, 120 g másla, 60 g 85% čokolády, 3 vejce, 175 g moučkového cukru, špetku soli, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 25 g kakaa holandského typu, 2 čajové lžičky oříškového krému dle chuti.

Postup:

Nejprve si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a promícháme s máslem. Potom odstavíme a necháme chvilku chladnout. Mezitím si stranou v míse smícháme všechny sypké suroviny: moučkový cukr, sůl, kakao, mouku a vanilkový cukr. Po zchladnutí do čokolády přimícháme vejce. Celou tekutou směs poté za stálého míchání vlijeme do sypké a pořádně rozmícháme. Těsto nalijeme do menší vymazané a (bezlepkovou moukou) vysypané formy. Potřeme oříškovým krémem a dozdobíme dle chuti a preferencí (např. můžeme posypat mléčnými čokoládovými kousky, ořechy, kokosem aj.). Pečeme v troubě na 180 °C cca 20 min. Těsto by mělo být po zkoušce špejlí na kraji úplně propečené a uvnitř muffinu vláčné.

Kukuřičné lívanečky

Budete potřebovat:

250 g kukuřičné hladké mouky, 5 g sušeného droždí, špetku soli, 35 g cukru, špetku vanilky a trošku citronové kůry, 1 malé vejce, 350 ml mléka.

Postup:

Smícháme kukuřičnou mouku, sušené droždí, sůl, cukr, vanilku a trochu citronové kury. Přidáme vejce a teplé mléko a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Na olejem vymazaném lívanečníku smažíme z nakynutého těsta lívance dozlatova. Zdobíme je zakysanou smetanou, čerstvým ovocem, topingem nebo lístky máty.

Kakaové bábovičky bez lepku

Na těsto:

180 g rýžové hladké mouky, 2 lžíce holandského kakaa, 80 g cukru, 75 ml plnotučného mléka, 75 ml rostlinného oleje, 1 vejce, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva bez lepku, ¼ lžičky jedlé sody, špetku xantanové gumy, špetku vanilky.

Na čokoládovou polevu: 

40 g 70% čokolády, 80 ml 33% smetany, lžíci másla.

Postup:

Troubu předehřejeme na 160 °C a formičky na mini bábovky vymažeme olejem, aby se po upečení lépe vyklápěly (skvělým pomocníkem je olej ve spreji). V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny na těsto a důkladně promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Do pěny poté zašleháme olej a postupně vmícháme také sypkou směs z první mísy a mléko. Spojíme v hladké těsto, které vlijeme do báboviček. Pečeme na 160 °C po dobu 18-20 minut. Před vyklopením otestujeme špejlí, zda jsou bábovky propečené. V hrnci ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu. Poté vmícháme máslo a necháme lehce zchladnout. Čokoládovou polevou polijeme bábovičky a dozdobíme sušeným ovoce a sušenými květy.

Kokosovo-medové pohankové muffiny

Budete potřebovat:

80 g kokosové mouky, 70 g pohankové hladké mouky, 70 g cukru krupice, 350 ml mléka, 40 ml olivového oleje, 1 vejce, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva bez lepku, med.

Postup:

Do 100 ml mléka si nasypeme kokosovou mouku a necháme jí 10 min nasáknout. Ve druhé misce si zatím vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Přidáme směs kokosové mouky a zbytek mléka. Za stálého mixování přisypeme pohankovou mouku a prášek do pečiva. Nakonec přilijeme olej. Naplníme muffinové košíčky do 2/3 a pečeme na 180 °C cca 25 minut. Po vychladnutí necháme rozehřát med ve vodní lázni a horní část muffinů v něm namáčíme. Můžeme ozdobit posypem nebo dle chuti.

Jahodový pudingový koláč bez lepku

Na těsto:

2 vejce, 140 g cukru krupice, 125 g másla pokojové teploty, 350 g rýžové hladké mouky, 70 g bramborového škrobu, 1 balení kypřicího prášku do pečiva bez lepku.

Na krém:

2 vejce, 500 ml mléka, 95 g cukru krupice, 30 g bramborového škrobu, 1 balení vanilkového cukru, 250 g jahod.

Postup:

Všechny suroviny na těsto dáme postupně do robotu s hnětací metlou, nebo uhněteme pořádně v ruce. Když máme pevné těsto, vložíme ho do formy a “vymačkáme” ho až do okrajů formy. Těsto propícháme vidličkou. Předehřejeme si troubu na 175 °C. V hrnci si mezitím rozmícháme vajíčka, cukr, vanilkový cukr a škrob. Dáme na plotnu vařit a za stálého mícháni přilijeme 500 ml mléka. Vznikne nám puding, který nalijeme do formy na těsto. Na pudingovou vrstvu naskládáme nakrájené jahody (nebo jiné ovoce dle chuti) a můžeme posypat drobenkou, kterou si připravíme z trošky másla, cukru a rýžové mouky. Pečeme 35 min.

Zdroj: iowagirleats.com, powerhungry.com, dishbydish.net, TZ Labeta.

Další zajímavé články