Jídlo

Na Valentýna nemůžete připravit lepší dezert než horké maliny. V kombinaci s vanilkovou zmrzlinou si je zamilujete

Maliny patří k Valentýnu nejen kvůli své barvě

autor

Kateřina Korňová

14. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Horká malinová omáčka na vanilkové zmrzlině je skutečnou klasickou. Je to jednoduchý, ale přesto lahodný zákusek, u kterého lze zaručit, že se ho nikdy nenabažíte. Pokud tedy máte rádi maliny tak jako my. Jestliže se vám dnes nechce nic péct, ale svého milého chcete i tak potěšit něčím sladkým a dobrým, horké maliny jsou rozhodně tím pravým receptem, po kterém sáhnout.
Reklama

A co dělá horké maliny tak dokonalým dezertem? Je to spojení horké malinové omáčky, ledové smetanové zmrzliny a čerstvých malin, což z tohoto neobvyklého zmrzlinového poháru dělá ideální lahůdku pro zimní měsíce. Horké maliny zahřejí a zmrzlina vám dovolí zavzpomínat na léto. I tenhle pocit vás může příjemně zahřát. Zároveň si ale horké maliny můžete vychutnat jako skvělý dezert na den lásky. A když ho ještě dozdobíte lehce oslazenou šlehačkou, nebude mu co vytknout.

Budete potřebovat:

  • 2 1/2 šálku mrazených malin
  • hrst čerstvých malin
  • 3 lžíce cukru (nebo podle chuti)
  • 1 polévkovou lžíci malinového likéru (volitelně)
  • vanilkovou zmrzlina
  • smetanu ke šlehání
  • cukr
  • kukuřičný škrob

Postup:

Maliny vyndejte z mrazáku a nechte téměř úplně rozmrazit. Pokud chcete, můžete použít i čerstvé maliny, ale jestliže je neseženete zrovna v akci, nemálo si za ně připlatíte. Mrazené maliny chutnají stejně dobře a navíc vás vyjdou mnohem levněji.

Po rozmrazení vložte maliny do úměrně velkého hrnce s cukrem a pokud chcete, zakápněte je i likérem dle vlastní volby. Na mírném až středním plameni přiveďte k varu a za občasného promíchávání nechte lehce probublávat. Ve chvíli, kdy mají maliny konzistenci řidšího džemu, můžete sporák vypnout. Předtím však ještě ochutnejte, zda není omáčka potřeba přisladit. Skvěle se hodí i kapka vanilkového extraktu.

Jestliže se vám zdá omáčka příliš tekutá, můžete ji zahustit špetkou kukuřičného škrobu. Většinou ji ale stačí nechat vyvářet o trochu déle. Pokud vám nevadí semínka z malin, omáčku odstavte. Jestliže chcete omáčku naprosto hladkou, mixujte ji, dokud nedosáhnete požadované textury.

Do velké mísy nalijte opravdu dobře vychlazenou smetanu ke šlehání a zvolna ji šlehejte, dokud lehce nezhoustne. Přidejte moučkový cukr dle chuti. Poté zvyšte otáčky na maximum a vyšlehejte smetanu skoro do úplně pevné konzistence. Následně otáčky opět snižte a vyšlehejte šlehačku opravdu dotuha.

Jakmile je omáčka podle vašeho gusta a šlehačka vyšlehaná, vyndejte z mrazáku vanilkovou zmrzlinu. Připravte si skleněné pohárky a do každého vložte jeden nebo dva kopečky zmrzliny, které hojně zalijte připravenou horkou malinovou omáčkou. Vršek ještě ozdobte šlehačkou a několika čerstvými malinami. Ihned podávejte.

Zdroj: thekitchenmaus.com, thefoodnanny.com.

Další zajímavé články