Nesmažené jarní závitky
Postup
Naplňte velkou misku teplou vodou. Ponořte jeden obal do horké vody na 1 vteřinu, aby změkl. Vyndejte ho a položte ho naplocho. V řadě přes střed položte 2 půlky krevet, hrst nudlí, bazalku, mátu, koriandr a pokrájený hlávkový salát. Na každé straně nechte dostatečné množství volného místa, aby šel závitek zarolovat. Přehněte nezakryté strany dovnitř a poté obal pevně srolujte.
V malé misce smíchejte rybí omáčku, vodu, limetkovou šťávu, česnek, cukr a chilli omáčku. V další malé misce smíchejte hoisin omáčku a arašídové máslo.
Srolované jarní závitky podávejte s rybí omáčkou a směsí omáčky hoisin.
Smažené jarní závitky
Na masovou směs:
- 1 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku , jemně nasekané
- 400 g hovězího mletého masa
- 6 sušených hub shiitake namočených ve vroucí vodě
- 1 velká nastrouhaná mrkev
- 1 hrníček klíčků
- 1 hrníček krájeného zelí či salátu
- 1 lžička kukuřičné mouky
- 1 1/2 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
Na závitky:
- 15 – 20 velkých obalů na jarní závitky (nebo cca 40 malých)
- 2 lžičky kukuřičné mouky
- 1 lžíce vody
- olej na smažení
Na omáčku:
- 2 lžičky kukuřičné mouky
- 2 lžíce vody
- 120 ml jablečného octa
- 70 g hnědého cukru
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžičky sójové omáčky
Na pánvi nebo woku rozpalte olej na vysokou teplotu. Přidejte česnek, rychle promíchejte a poté přidejte vepřové maso. Restujte, dokud není maso hotové.
Přidejte mrkev, klíčky, zelí a houby. Vařte 3 minuty nebo dokud zelenina nezměkne. Přidejte kukuřičnou mouku, sójovou omáčku a ústřicovou omáčku. Vařte ještě zhruba minutu, dokud se tekutina nevypaří. Náplň by neměla být vodová, aby nezpůsobovala rozmočené závitky. Náplň pak dobře vychlaďte, v opačném případě při výrobě závitky roztrháte.
V misce smíchejte kukuřičnou mouku a vodu, kterou budete potřebovat později. Připravte si obal na jarní závitky, umístěte ho hladkou stranou dolů a navrstvěte do něj masovou směs, přehněte na polovinu, přehněte strany doprostřed a dokončete rolování. K přilepení konců použijte směs z kukuřičné mouky a vody.
V malém kastrůlku si připravte také sladkokyselou omáčku. Smíchejte všechny ingredience a na mírném ohni za pravidelného míchání přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí asi 3 až 5 minut.
Do woku nebo velkého kastrolu nalijte dostatečné množství oleje, kterého by mělo dvojnásobné množství co výška jarních závitků. Olej zahřejte na středně vysokou teplotu a poté do něj vkládejte maximálně 4 až 5 závitků najednou - dle velikosti hrnce. Za občasného obracení opékejte závitky dozlatova - asi 1 až 2 minuty. Vyndejte a nechte na papírovém ubrousku nasáknout přebytečnou mastnotu. Totéž proveďte i s ostatními závitky. Podávejte horké se sladkokyselou omáčkou.
Zdroj: allrecipes.com, recipetineats.com.