Brambory mají tu výhodu, že ať už je vaříte, pečete, nebo smažíte, nezabere vám jejich příprava moc času. Stačí oloupat, nakrájet a jsou připravené k dalšímu použití. I díky tomu patří mezi nejvýznamnější plodiny pro lidskou výživu, stejně jako třeba pšenice, rýže, nebo kukuřice. Kdysi se o nich tvrdilo, že jsou největším užitkem, který mělo lidstvo z objevení Ameriky. Tak si je pojďme připravit hned na několik způsobů.
Pečené brambory
- 1 citron, nakrájený na tenké plátky
- sůl, pepř
Předehřejte troubu na 200 °C. Všechny ingredience dejte do velké mísy a promíchejte, aby se brambory dobře obalily olejem. Rozložte brambory a citrony v 1 vrstvě na velký plech. Za občasného obracení brambor pečte ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Přendejte do servírovací mísy a ihned podávejte.
Bramborový špíz
- 4 snítky rozmarýnu
- 16 malých červených brambor
- extra panenský olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
Předehřejte troubu na 170 °C. Slaninu nakrájejte na kostky a obalte v rozmarýnu. Brambory a slaninu střídavě navlékněte na 4 kovové špejle a položte je na velký pečicí plech s okrajem. Pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte asi 40 minut, dokud nebude slanina křupavá a brambory měkké.
Gratinované brambory
- 3 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička nasekaného tymiánu
- 3 lžíce mouky
- 375 ml mléka
- 375 g sýra guyere
- 1 špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř na dochucení
- 2 kg brambor
Na pánvi na středním plameni rozpusťte máslo, přidejte cibuli a restujte do měkka. Přidejte česnek a tymián a opékejte zhruba minutu. Přisypte mouku, dobře promíchejte a vařte, dokud nezačne lehce zlatavě hnědnout, asi minutu. Přidejte mléko a vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 1-2 minuty. Snižte plamen, přidejte část sýra, promíchejte a nechte rozpustit v omáčce. Přidejte muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Část omáčky rozetřete na dno pekáče a mezi každou vrstvu vložte brambory a omáčku. Nalijte zbývající omáčku na brambory v pánvi, posypte zbývajícím sýrem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C, dokud brambory nezměknou.
Francouzské brambory
- 1 kg vařených brambor
- 1 cibule
- 300 g vařeného uzeného masa
- 300 g mraženého hrášku
- 4 lžíce sádla
- 2 vrchovaté lžíce strouhanky
- 3 velká vejce
- 100 ml mléka
- 200 g smetany ke šlehání
- 1 zarovnaná lžička soli
- kyselé okurky a zelená petrželka k podávání
Předehřejte si troubu na 200 °C. Pečicí formu vytřete lžící sádla a vysypte strouhankou. Připravte si všechny ingredience: brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka, cibuli nasekejte nahrubo, maso na kostičky. Cibuli orestujte na dvou lžících sádla dosklovata, přidejte maso a 3 minuty restujte. Nakonec přidejte i hrášek a nechte ho na pánvi krátce rozmrznout.
Brambory rozdělte na tři části. Jednu položte na dno, osolte a posypte polovinou směsi z pánve. Zakryjte bramborami a postup opakujte ještě jednou. Horní část budou tvořit už pouze brambory, které opět lehce osolte. Rozehřejte čtvrtou lžíci sádla a potřete jí vršek brambor. Vložte na 20 minut do trouby.
V misce smíchejte vejce, mléko, smetanu a osolte. Po uvedené době pečení tuto směs nalijte do pekáčku a vraťte do trouby ještě na 20 minut. Po této době vypněte troubu a nechte brambory ještě 5 minut v pokojové teplotě dojít.
Zdroj: recept č.1, recept č.2, kucharkaprodceru.cz.