Kultura a styl

Flexateriánská dieta nabízí všechny výhody vegetariánství, ale na rozdíl od něj nezakazuje konzumaci masa. Možná i proto se tak dobře dodržuje

Začněte s dietou, která vám bude vyhovovat

autor

Tereza Hromádková

16. dubna 2022

 
FOTO / Unsplash
Flexitariánská dieta je styl stravování, který podporuje konzumaci převážně rostlinných potravin, přičemž maso a další živočišné produkty povoluje střídmě. Je mnohem flexibilnější než plně vegetariánská nebo veganská strava. Pokud chcete do svého jídelníčku přidat více rostlinných potravin, ale nechcete úplně vynechat maso, může být pro vás flexitariánství to pravé.
Reklama

Flexitariánská dieta byla vytvořena dietoložkou Dawn Jackson Blatnerovou, aby pomohla lidem využít výhody vegetariánského stravování a zároveň si s mírou užívat živočišných produktů. Proto je název této diety kombinací slov „flexibilní“ a „vegetariánská“. Vegetariáni ze své stravy vyřazují maso a někdy i jiné živočišné potraviny, zatímco vegani se vyhýbají masu, rybám, vejcím, mléčným výrobkům a všem dalším živočišným produktům. Protože flexitariáni jedí živočišné produkty, nejsou považováni za vegetariány ani vegany. Flexitariánská dieta nemá pevně stanovená pravidla ani doporučený počet kalorií a makroživin. Ve skutečnosti je to spíše životní styl než dieta.

Základní principy flexateriánství

  • Jezte převážně ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky.
  • Upřednostněte rostlinné bílkoviny před živočišnými.
  • Buďte flexibilní a čas od času začleňte maso a živočišné produkty.
  • Jezte co nejméně zpracovaných potravin, nebo je úplně vynechte.
  • Omezte přidaný cukr a sladkosti.

Flexitariánská dieta je díky své flexibilní povaze a zaměření na to, co zařadit spíše než na to, co omezit, oblíbenou volbou pro lidi, kteří chtějí jíst zdravěji. Celkově je cílem jíst výživnější rostlinnou stravu a méně masa.

Vhodné potraviny

Flexitariáni kladou důraz na rostlinné bílkoviny a další minimálně zpracované rostlinné potraviny a zároveň omezují živočišné produkty. Mezi potraviny, které je třeba zařadit do jídelníčku, patří:

  • bílkoviny: sójové boby, tofu, tempeh, luštěniny, čočka,
  • neškrobová zelenina: paprika, růžičková kapusta, zelené fazolky, mrkev, květák,
  • škrobová zelenina: dýně, hrášek, kukuřice, sladké brambory,
  • ovoce: jablka, pomeranče, bobule, hrozny, třešně,
  • celá zrna: quinoa, pohanka, farro,
  • ořechy, semínka a další zdravé tuky: mandle, lněné semínko, chia semínka, vlašské ořechy, kešu oříšky, pistácie, arašídové máslo, avokádo, olivy, kokos,
  • rostlinná mléka: neslazené mandlové, kokosové, konopné a sójové mléko,
  • bylinky a koření: bazalka, oregano, máta, tymián, kmín, kurkuma, zázvor,
  • koření: sójová omáčka se sníženým obsahem sodíku, jablečný ocet, hořčice, nutriční droždí, kečup bez přidaného cukru,
  • nápoje: neperlivá a perlivá voda, čaj, káva.

Při přidávání živočišných produktů, pokud je to možné, zvolte následující:

  • vejce: od slepic chovaných ve volném výběhu,
  • drůbež: organická, chovaná ve volném výběhu nebo na pastvě,
  • ryby: chycené ve volné přírodě,
  • maso: od zvířat chovaných ve volném výběhu,
  • mléčné výrobky: organické ze zvířat chovaných na trávě nebo na pastvě.

Potraviny, které je třeba omezit

Flexitariánská dieta podporuje omezení nejen masa a živočišných produktů, ale také vysoce zpracovaných potravin, rafinovaných obilovin a přidaného cukru. Mezi potraviny, které je třeba minimalizovat, patří:

  • zpracované maso: slanina, klobásy, uzeniny,
  • rafinované sacharidy: bílý chléb, bílá rýže, bagety, croissanty,
  • přidaný cukr a sladkosti: sodovky, koblihy, koláče, sušenky, cukroví,
  • rychlé občerstvení: hranolky, hamburgery, kuřecí nugety, mléčné koktejly.

Zdravotní přínosy

Flexitariánské stravování také může poskytnout několik zdravotních výhod. Diety bohaté na vlákninu, což díky vyššímu množství zeleniny a celozrnných výrobků ve stravě flexateriánství dozajista je, jsou obecně dobré pro zdraví srdce. Je to pravděpodobně proto, že vegetariánská strava je často bohatá na vlákninu a antioxidanty, které mohou snížit krevní tlak a zvýšit dobrý cholesterol.

Flexateriánské stravování vám rovně může pomoci lépe řídit váhu. Je to částečně proto, že flexitariáni často omezují vysoce kalorická a zpracovaná jídla a jedí více rostlinných potravin, které mají přirozeně nižší obsah kalorií. Vzhledem k tomu, že flexitariánská dieta je blíže vegetariánské stravě než veganské, může pomoci s hubnutím, ale určitě ne tolik jako veganská strava. Hubnutí však není primárním cílem flexitariánské diety. Více se zaměřuje na přidávání potravin s vyšším obsahem živin do vaší stravy, jako je ovoce, luštěniny a zelenina.

Diabetes 2. typu je celosvětová zdravotní epidemie. Konzumace zdravé stravy, zejména převážně rostlinné, může pomoci tomuto onemocnění předcházet a zvládat ho. Nejpravděpodobněji je tomu tak proto, že rostlinná strava napomáhá hubnutí a zahrnuje mnoho potravin s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem nezdravých tuků a přidaného cukru.

Nevýhody flexateriánství

Když je flexitariánská a jiná rostlinná strava dobře naplánována, může být velmi zdravá. Pokud se k ní však nepřistupuje profesionálně, může některým lidem s omezením masa a jiných živočišných produktů hrozit nedostatek živin. Proto je potřeba zaměřit se na nutriční obsah dalších potravin.

Mezi hlavní živiny, kterých můžete mít při flexateriánské dietě nedostatek, patří: vitamin B12, zinek, železo, vápník a omega-3 mastné kyseliny. Většina ořechů, semínek, celozrnných výrobků a luštěnin přitom železo i zinek obsahuje. Pro vstřebávání železa z rostlinných potravin je dobré zařadit i více vitaminu C.

Zdroj: healthline.com, health.usnews.com.

Další zajímavé články