Kultura a styl

TIP na výlet: Hnojový dům v osadě Jizerka se pyšní jedinečnou loukou plnou rozkvetlých narcisů

Navštivte malebnou osadu Jizerka v srdci Jizerských hor

autor

Kateřina Korňová

28. května 2022

 
FOTO / Kateřina Němcová
Vskutku unikátní pohled můžete zažít v Jizerských horách v malebné osadě Jizerka, kterou každoročně zaplaví žluté moře narcisů různých velikostí, tvarů i barev. Možnost procházet se mezi tolika rozkvetlými květinami je jedním z mnoha důvodů, proč tuto oblast navštívit.
Reklama

Kvůli kombinaci nadmořské výšky (kolem 850 m. n. m.), reliéfu údolí a protékající říčky Jizerky má osada Jizerka vskutku netradiční až extrémní přírodní podmínky, a to především v zimním období. Není výjimkou, že se zde naměří i - 30 °C a jaro zde kvůli tomu přichází o něco později. Proto ve chvíli, kdy vaše zahrada už je plná rozkvetlých jarních květin, na Jizerce pořád panují tuhé mrazy. První květiny se zde objevují začátkem května, ale pokud chcete mít jistotu, že se vám naskytne jedinečný pohled na moře žlutých narcisů, přijeďte se podívat raději až v druhé polovině května. Já jsem zde byla minulý víkend a tato krásná scenérie se mi naskytla v plné parádě.

Zakladatel Gustav Ginzel

A kde se na Jizerce narcisy vzaly? Proč jich u tohoto opuštěného domu kvete tolik? Velké množství těchto krásných jarních květin zde vysázel původní majitel chalupy, horolezec Gustav Ginzel. V roce 1964 chatu zakoupil jakožto skladiště kravského hnoje, odkud pochází i její současný název Hnojový dům. Následně chalupu zrekonstruoval a udělal z ní muzeum kuriozit, které nasbíral při svých cestách po světě, nebo mu je darovali přátelé. Místo se ve své době stalo velice oblíbeným turistickým cílem a Gustav v domě nechával přespávat víceméně kohokoliv bez nutnosti placení. Všem turistům především z Čech a Německa vyprávěl zábavné historky ze svých cest a razítkoval knížky. Kromě horolezce byl totiž vášnivým cestovatelem, který procestoval kromě Antarktidy všechny světadíly.

Do muzea se bohužel dnes už podívat nemůžete, protože v roce 1995 kompletně vyhořelo. Shořel celý dům včetně nasbíraných kuriozit. Gustav se tou dobou nacházel v Austrálii, ale když se vrátil a spatřil jen popel místo svého muzea, ztratil smysl života. Dům nechal postavit znovu, ale radost už mu nedělal, a tak se časem odstěhoval do Německa, kde později i zemřel.

Za zmínku stojí i to, že jakožto vášnivý sportovec patřil mezi zakladatele Jizerské padesátky, což je závod v běhu na lyžích, který se dodnes koná každý rok v zimním období. 

Co vše na Jizerce najdete

Hnojový dům ale není jediným místem, které stojí v krásné osadě Jizerka za zmínku. Po asfaltové stezce budete procházet kolem typických dřevěných chalup, pastvin se skotským náhorním skotem (highland), navštívíte rašeliniště, přejdete Safírový potok a vylézt můžete i na vrch Bukovec (1005 m. n. m.), který je jednou z nejvyšších čedičových vyvřelin ve střední Evropě a ze kterého se vám naskytne vskutku pohádkový výhled na celé údolí. Děti zaujme kromě možnosti projet celou oblast na kole i naučná stezka, ze které se dozvědí zajímavosti z okolí.

Jak se sem dostanete

V Kořenově odbočíte k osadě Jizerka na úzkou asfaltovou silnici, která vás dovede až na placené parkoviště pod Bukovec. V krásných letních dnech ale doporučujeme přijet brzy, protože skutečně hrozí, že nezaparkujete. To ovšem neznamená, že v osadě bude hlava na hlavě. V krajině už se lidi rozprostřou tak, že vám to ani nepřijde. Hnojový dům je od parkoviště ještě dva kilometry, které vám bez dětí zaberou něco málo přes čtvrt hodiny, jelikož je polovina cesty z kopce a druhá po rovině.

Jak nejlépe narcisy vyfotit

A pokud se ještě letos do osady Jizerka dostanete a rozkvetlou louku plnou narcisů uvidíte, máme pro vás pár tipů, jak pořídit ty nejkrásnější snímky.

  • Květiny vždy fotografujte od země z jejich úrovně - lépe tak vynikne jejich celá krása.
  • Nastavte nízké clonové číslo a vytvořte tak efekt rozmazaného pozadí.
  • Na kompaktním fotoaparátu nastavte režim kytička nebo makro.
  • Buďte ke květinám ohleduplní a obcházejte je tak, abyste žádnou neponičili.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: jizerky.cz.

Další zajímavé články