Kultura a styl

Chcete mít čistý bazén? Nevysazujte v jeho blízkosti nevhodné rostliny

Některé rostliny pravidelně zanáší bazén

autor

Jitka Wolfová

17. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Mít bazén bylo dříve výhradou těch lépe situovaných, ovšem dnes už je součástí každé druhé zahrady. Co ale platí stále, že o bazén je potřeba pravidelně pečovat, aby v něm byla neustále čistá voda, ve které je radost se koupat. Bazén dokážou znečistit nejen opalovací krémy, písek a odlupující se kůže, ale také některé rostliny.
Reklama

Proč máte na zahradě bazén? Abyste si v něm užívali příjemné chvilky s rodinou, nebo abyste neustále lovili větvičky, lístky, či jiné části rostlin? Některé rostliny vysazené v blízkosti bazénu skutečně dokážou znečistit bazén tak jako nic jiného. Mají totiž společného jmenovatele: vysoký počet listů nebo květů. Pojďme se společně podívat na to, jaké to jsou.

Akácie

Akácie je nádherná stálezelená dřevina, která nás svým bohatým žlutým květenstvím těší na zahradě až do konce léta. Můžete ji pěstovat v podobě keře nebo i stromu, a dokonce se o ní tvrdí, že je žáruvzdorná. Co jí ale můžeme vytknout, je míra, s jakou dokáže znečistit jakýkoliv bazén v blízkosti. Jakmile nastane čas odkvětu, můžete čekat záplavu suchých žlutých květů u sebe v bazénu. Pokud akácii na své zahradě máte, zamyslete se nad ochrannou plachtou či zastřešením bazénu.

Azalka

Někteří zahrádkáři považují kvetoucí azalku za pěstitelský úspěch a váží si jí jako královny celé zahrady. Překrásně zbarvené květy se vyskytují od bílé až po tmavě fialovou a zdobí naši zahradu téměř po celou sezonu. Pokud se o ně dobře staráte, vydrží vám v zahradě celý život. Jenže čím víc květů, tím víc potenciálního nepořádku v bazénu. Navíc opadavé azalky na podzim shodí i všechny listy. A podobně jsou na tom rododendrony.

Bambus

Bambus vám sice pravděpodobně nevykvete, ale zato se v dobré půdě velice rychle šíří. Díky tomu, že jsou jeho dřevnaté stonky (stébla) posety tisíci listů, které když opadají v blízkosti vašeho bazénu, zanesou vám nejen vodu, ale i filtry. Bambusy ale zpravidla neopadávají. Listy padají jen sporadicky nebo ve chvíli, kdy s rostlinou není něco v pořádku.

Bugenvilea

Dřevnatá stálezelená rostlina pocházející z Jižní Ameriky je pěstována v tropech i subtropech po celém světě. Popínavé rostliny jsou obecně známé tím, že hýří různě barevnými květy, kterých se na jejich liánách vyskytuje skutečně velké množství. Jakmile však popínavky začnou ztrácet květy i listy v blízkosti vašeho bazénu, čeká vás nekonečná práce.

Krepová myrta

Další elegantně vypadající dřevina, která je navíc velice odolná i proti plísním. Pyšní se krásnými bílými a růžovými květy, které s postupující sezonou červenají. Květy ovšem nejsou to jediné, co do vašich bazénů, které se nacházejí v blízkosti krepové myrty, napadá. Váš bazén znečistí i šedohnědá kůra, která se každý rok zčásti odlupuje. Všechny části rostliny také výrazně přispívají k ucpávání filtrů.

Magnolie

Nádherná dřevina, která se v době květu pyšní velkými pevnými květy, které mají schopnost provonět celou ulici. Ovšem pak vás čeká velmi nepříjemná situace, i když nemáte bazén. Všechny bílo-růžové květy opadají a vy se jich musíte zbavit. Pokud máte bazén, zcela určitě vám ucpou filtr, pokud hladinu dostatečně neochráníte.

Ovocné stromy

Většina ovocných stromů zjara vykvete obrovským množstvím drobných barevných kvítků, které sice působí romanticky a značí možnost velké úrody ovoce, ale pro bazény to znamená blížící se znečištění monstrózních rozměrů. Jedná se především o třešně, švestky, meruňky, ale i jablka či hrušky.

Štětkovec

Tato rostlina se pyšní překrásnými červenými a hustými květy, ale je také vhodná k využití pro výsadbu živých plotů, které poskytují skutečné soukromí. Jenže jakmile začnou rudé květy opadávat, všechny drobné části mohou skončit u vás v bazénu.

Túje

Oblíbenost tújí v posledních letech narůstá nejen pro budování živých plotů, ale i k dekoraci zahrady. Jejich symetrický růst jako by byl stvořený pro úpravu do geometrických tvarů a různých "živých soch". Jenže padající listy tújí nejen ucpávají filtry, ale navíc mají tvar malých jehliček, které mohou některé bazény i poškodit.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: sunvalleypoolservice.com, thespruce.com.

Další zajímavé články