Kultura a styl

Chystáte se do Itálie? Tip na kouzelné městečko, kde ochutnáte skvělé víno i pravou italskou porchettu

Okolí města Frascati je velkou vinařskou oblastí, odkud pochází především stejnojmenné, výborné bílé víno

autor

Tereza Hromádková

10. února 2020

 
FOTO / jumpstory.com
Itálie je vyhlášenou kulinářskou zemí, kde tak skvěle chutná. Kdo by neměl rád pravou italskou pizzu, či pastu? Pokud jste masožravci, musíte ochutnat i pravou italskou porchettu, tedy pěkně voňavou vepřovou pečeni s bylinkami a kořením. Zajděte si na ni do fraschetty, kde vám k pečeni nalijí ještě skvělé víno.
Reklama

Pokud se budete pohybovat v Římě, vypravte se i kousek za něj. Zhruba dvacet kilometrů od Říma se nachází mírné pohoří Castelli Romani a v něm městečko Frascati, kde vás uchvátí nejenom krásné panorama a výhled, staré úzké uličky, ale také laskomina jménem porchetta, která chutná nejlépe s místním vínem. To se zde pěstuje, vyrábí a konzumuje v tzv. fraschettách.

Fraschetty lákají na víno

Jde o obdobu našich vinných sklípků, pojmenovaných podle ratolesti, která se vyvěšovala nad dveře sklípku a dávala tak najevo, že sklípek už nabízí nové víno. Kromě Frascati můžete fraschetty vyhledat ještě ve starobylém městečku Arriccia. Pokud si budete chtít užít i zdejšího vína, můžete sem jet hromadnou dopravou z Říma. Do Frascati jezdí například autobus z poslední stanice metra Anagnina, cesta trvá zhruba půl hodiny.

Překrmy, pasta a porchetta

Najít můžete fraschetty nejrůznějšího druhu. Může jít jen o prosté místo, ve kterém vám nabídnou jen a pouze víno a kam si klidně můžete přinést své vlastní občerstvení, opravdu se nikdo nebude podivovat. V jiných fraschettách si ale můžete objednat celé menu, a to včetně mnoha lahodných předkrmů, které zahrnují sýry, salámy, prosciutto, olivy, nebo například ricottine, což jsou malé hrudky z italského sýru ricotta.

Zakousnout můžete také nakládané artyčoky, nebo lilky. Pokud budete mít ještě hlad, můžete si objednat i tzv. primo pasto, tedy první chod, což je pasta. Vaří se zde typicky římská pasta carbonara, ammatricciana, nebo arrabiatta, což jsou všechno velmi jednoduché pasty, ale přitom lahodné. Coby další chod se podává maso. Fraschetty mají celkem jednoduché vybavení, nechybí pestrý kostkovaný ubrus. Cítíte se v nich uvolněně a přitom útulně. Italové milují zpěv, takže se zde velmi často večer hraje a zpívá. Fraschetty otvírají až večer kolem osmé, zavírají o půlnoci až v jednu hodinu.

Lahodná pečínka

Porchetta pochází od slova porco, tedy prase. Jde o vepřovou pečeni, která se peče hodně dlouho s mnoha různými bylinkami a doslova se rozplývá na jazyce. Peče se tradičně z vepřového boku, což je obrovský „flák“ masa. Ten pak musíte velmi pečlivě zarolovat, sešít provázky a péci přes čtyři hodiny v troubě s hrncem s vodou, aby se pečeně nevysušila. Porchettu si můžete zkusit připravit doma, což asi mnozí nedělají, většina upřednostní nákup u stánků, kterých je zde skutečně mnoho, stačí si jen vybrat.

Rozbalit si ji můžete kdekoli

Pečeně se krájí na malé plátky, prodají vám ji u mnoha pouličních stánků na váhu, pojídá se zastudena. Porchettu si můžete klidně můžete vzít sebou do některé z fraschett, kde se čepuje zdejší lahodné víno. Pečeně se jinak pojídá s italským světlým chlebem a s olivami, což vytváří opravdu lahodnou kombinaci. Porchettu můžete pojídat rukou, k tomu uždibovat italský chléb. Pokud si ji přinesete do nějaké prosté fraschetty, klidně můžete rozbalit papír, do kterého vám jej zabalili v obchodě dostali a obsloužit se sami. Nikdo na vás nebude koukat skrz prsty.

Zalijte ji vínem

Byla by škoda si porchettu nevychutnat se zdejším vínem. Nacházíte se totiž ve vinařské oblasti, kde se víno pěstuje už od 5. století před naším letopočtem! Místní odrůda se jmenuje po městě Frascati, jedná se o bílé velmi kvalitní víno. Víno se nabízí buď rozlévané, můžete si objednat celý džbánek, a to za velmi dobrou cenu. Případně si můžete vybrat některé z lahvových vín. A asi sami tušíte, že večer takto strávený vám udělá velmi dobře jak na duši, tak na těle!

Další zajímavé články