K radostem a zážitkům každého správného cestovatele patří také ochutnávka lokální kuchyně. Slýcháme o čínských jedlících červů či různých broučků. To ale pořád nic není ve srovnání s kachními embryi nebo opičími mozečky. Víte, jaká jsou ta opravdu nejpodivnější jídla na světě? Podívejte se na naše speciální menu. Pokud se pustíte cestou exotických lahůdek asijského typu, musíte ale zapomenout na útlocitnost.
Kachní vejce se zárodkem
Na kachní vejce narazíte u mnoha pouličních stánků a jsou jednou z prvních asociací, když se řekne Vietnam a podivná jídla. Tato pochoutka je původem z Filipín, kde si na zárodcích pochutnávali jako první. Na Filipínách ji hledejte pod názvem balut. Měkké kosti dodávají jídlu křupavou strukturu a když překonáte počáteční ostych a necháte si poradit, jak zárodek správně sníst, možná budete příjemně překvapeni. Vejce je vařeno ve vodě a poté se napůl uvařený zárodek lžící vyloupne ze skořápky. Labužníky při konzumaci nemá odradit ani malý pařátek či zobáček.
Nic se nevyhodí. Ani ovčí hlavy
Ať už hlava ovce nebo losa, obyvatelé Aljašky zkrátka z uloveného zvířete nevyhodí ani kousek. Hlavy těchto zvířat se tu jedí se vším všudy a tento pokrm se jmenuje „Pacha“. Za zvláštní delikatesu pak platí zejména oční bulvy a jazyk. Místy se s takovou pochoutkou můžete setkat také v Asii nebo si na ni zajet docela blízko, do některých středomořských regionů.
Podivná lahůdka: cikády a mravenčí vajíčka
Za podivnými pochoutkami se můžete vydat i na jih Vietnamu. V okolí delty Mekongu, zejména v provincii Vinh Long, vám na talíř naservírují smažené larvy cikád jako místní delikatesu – chytají se v období svlékání a podávají se smažené nebo vařené s rýží. Ty vietnamské ochutnejte v období od května do června, v jiných měsících se dováží převážně z Kambodže. Pokud budete ve Vietnamu o něco dříve, nemusí vás to mrzet, objednejte si mravenčí vajíčka – jejich sezóna přichází v březnu a trvá přibližně měsíc, připravují se se sušenou cibulkou, kořením a servírují se s rýží na banánovém listu.
Polévka z čerstvé krve dorazila i do Evropy
Vietnamskou specialitou je polévka z čerstvé kachní krve dochucená zeleninou a burskými oříšky. Pokud dostanete na tuto specialitu s názvem „Tiet Canh“ chuť, můžete si ji leckdy objednat i v asijských restauracích v Evropě.
Smažená býčí varlata: něco pro pravé kovboje
Tak tohle jídlo je jen pro pravé kovboje. Na Divokém západě platí býčí varlata za delikatesu. Varlata se rozříznou na dvě poloviny, stáhne se z nich kůže, a pak se smaží. Kovbojové věří, že se konzumací varlat síla býka přenese na člověka a že strávník bude také daleko mužnější. Ve skutečnosti se však jedná pouze o proteinovou bombu. Žádný testosteron navíc rozhodně nezískáte.
Černá vejce
Další aromatickou klasikou jsou takzvaná černá vejce, která vznikají z klasických slepičích několikaměsíčním pobytem ve směsi popela, jílu, soli, nehašeného vápna a rýžových plev. Výsledek je působivý nejen pronikavou chutí, ale i temnou barvou žloutku a bílku.
Je libo nejsmradlavější sýr?
Ani Evropa se nenechá zahanbit. Sýr Vieux Boulogne ze severofrancouzského města Boulogne-sur-Mer byl zvolen jako nejvíce zapáchající sýr na světě. Sýr je polotvrdý z kravského mléka a potřený pivem. Jeho "vůně" je tak výrazná, že ve Francii jej zakázali převážet v městské hromadné dopravě.
Když máte hluboko do kapsy zkuste pečenou krysu
Vietnamci si velmi často pochutnávají na pečených krysách. Hlodavce zabalené do banánových listů jednoduše upečou. Jedná se o nejlevnější způsob obživy. Konzumace krysího masa není výjimečná ani v Thajsku, tam jsou často k vidění i pečení netopýři. Nic pro evropské žaludky.
Kdy už jde o život
Pozor, existují i světové speciality, na které je radno si při cestování dát dobrý pozor. K těm patří japonská ryba fugu, sardinský sýr casu marzu či korejská specialita – živá chobotnice. To jsou pokrmy, za jejichž konzumaci můžete zaplatit vážnými zdravotními problémy a někdy i životem.