Téměř každý průměrný člověk může získat dostatek bílkovin potřebných pro správné fungování organismu z potravin. Zdraví dospělí by měli přijmout asi 45 až 56 gramů bílkovin denně, ovšem pokud pravidelně cvičíte, posilujete, nebo praktikujete náročný sport, možná budete potřebovat doplnit více kalorií a bílkovin. A to z jakéhokoliv zdroje.
"Proteinové koktejly používají hlavně sportovci, kteří potřebují výživu hned po tréninku", řekl pro webmd.com Jose Antonio, generální ředitel a spoluzakladatel Mezinárodní společnosti pro sportovní výživu (ISSN). Proteinové koktejly se mohou lišit v množství bílkovin, ale všechny obsahují nějaké sacharidy a většinou i trochu tuku. Dodávají se s různými příchutěmi ve formě prášku nebo v baleních připravených rovnou ke konzumaci.
Výběr proteinového koktejlu
První, co musíte udělat: přečtěte si štítek. Proteinové koktejly se totiž liší především obsahem bílkovin, což je právě to, co vás zajímá. Jinou potřebu má příležitostný běžec, tenista, žena po aerobiku a jinou muž, který je každý den dvě hodiny v posilovně.
Pokud holdujete silnému posilování a kulturistice, budete potřebovat proteinový koktejl s vyšším množstvím bílkovin. Jestliže jste vytrvalostní sportovec, běžec a účastníte se soutěží, jako je například maraton, sáhněte po koktejlu, který má naopak vyšší množství sacharidů. Tak jako tak je však po tréninku nejdůležitější doplnit tekutiny.
Je-li vaším cílem zhubnout tělesný tuk, přejděte na proteinový koktejl, který má vysoký obsah bílkovin, méně sacharidů a jen minimální množství tuku. Koktejl s příchutí čokoládového mléka je vynikající regenerační nápoj po tréninku.
Jaké jsou různé typy proteinů v proteinových koktejlech?
Proteinové koktejly využívají různé typy bílkovin v různém množství. Zdroj proteinu a způsob jeho čištění během výroby může podle health.clevelandclinic.org ovlivnit, jak dobře ho vaše tělo dokáže využít. I když je nejlepší přijímat bílkoviny ve stravě, je dobrou volbou doplnit je kombinací syrovátky a kaseinu. Pokud ovšem dobře snášíte mléčné výrobky, protože obojí pochází z mléka. Další možností je sójový protein. Je to rostlinný protein, který je stejně účinný jako většina živočišných zdrojů bílkovin. Sója je také bohatá na živiny.
Syrovátkový protein je jedním z nejčastěji používaných proteinů a je nejlepší pro každodenní použití. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je snadno stravitelný. Pomáhá zvýšit energii a může snížit hladinu stresu. Syrovátkové izoláty a koncentráty je nejlepší používat přímo po tréninku.
Sójový protein je další běžnou volbou. Pomáhá snižovat vysoký cholesterol a může u některých žen zmírnit příznaky menopauzy. Může také pomoci při osteoporóze tím, že pomáhá budovat kostní hmotu.
Mezi další typy bílkovin patří:
- Vaječný protein, který se uvolňuje pomaleji než syrovátka, lze užívat během dne.
- Mléčné proteiny pomáhají podporovat imunitní funkce a podporují růst svalů.
- Protein z hnědé rýže, který je 100% rostlinný, je dobrou volbou pro vegetariány nebo pro lidi, kteří nekonzumují mléčné výrobky. Je také bez lepku.
- Hrachový protein je vysoce stravitelný a hypoalergenní.
- Konopný protein je také 100% rostlinného původu. Je dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin.
Zdroj: webmd.com, health.clevelandclinic.org.