Když jsem byla malá, chodívali jsme před Vánocemi na návštěvu k mojí babičce, která už dnes dávno nežije. Pokaždé, když jsme přišli, nabídla nám všem malého panáka vaječného koňaku. Co na tom, že mi tenkrát bylo asi deset let. Vždy jsem si jen lízla, abych neurazila, a nenápadně posunula panáka k mámě. Od té doby se ale mnohé změnilo a chuť vaječného koňaku pro mě neodmyslitelně k Vánocům patří. Jsou ale i další likéry, které můžete připravit buď sobě, nebo jako dárek pro své blízké. My vám dnes přinášíme rovnou tři recepty, které si zamilujete.
Vaječný koňak
Na 800 mililitrů koňaku budete potřebovat:
- 100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- 400 ml 31% smetany
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- 5 žloutků
- 200 – 300 ml rumu dle chuti
Do hrnce nalijte kondenzované mléko, smetanu, cukr a přihoďte podélně rozkrojený vanilkový lusk, ze kterého nožem vyškrábněte všechna semínka, která rovněž přidejte do směsi. Chvíli povařte, aby se rozpustil cukr a nechte vychladnout. Vanilkový lusk poté vyndejte. Mezitím si připravte vodní lázeň, ve které umíchejte žloutky, abyste je tepelně zpracovali. Postupujte rychle, aby se žloutky nezdrcly. Když jsou tak horké, že v nich neudržíte prst, sundejte je z lázně a za stálého míchání k nim přilévejte mléčnou směs. Nakonec přeceďte přes cedník, vmíchejte rum a nechte vychladnout. Studený vaječný koňak nalijte do lahví, zazátkujte a nezapomeňte ihned ochutnat.
Perníkový s čokoládou
Na 1,5 litru si připravte:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 plechovky kondenzovaného mléka
- 500 ml rumu
- 3 vrchovaté lžičky perníkového koření
- 3 lžíce Holandského kakaa
Do kastrůlku nalijte smetanu, přisypte kakao a perníkové koření a nechte projít varem. Jakmile začne směs bublat, vypněte hořák a nechte vychladnout. Poté do kastrůlku přilijte rum, sceďte přes plátýnko a přidejte kondenzované mléko. Přelijte do uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici. Nic víc, nic míň.
Kokosový s karamelem
Na 1,5 litru budete potřebovat:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 plechovky kondenzovaného karamelového mléka
- 500 ml rumu
- 10 lžic kokosu
- 1 vanilkový lusk
Kokos si opražte na pánvi dozlatova. Poté zahřejte smetanu v hrnci tak, aby prošla varem a jakmile se vaří, vypněte sporák. Přisypte opražený kokos, nechte vychladnout a dejte přes noc do lednice. Druhý den zahřejte směs v hrnci a důkladně promíchejte. Poté přeceďte přes plátýnko, ale bohatě postačí i utěrka. Ke konci budete muset zapojit i ruce a tekutinu doslova vyždímat. Do přecezené směsi přidejte semínka z vanilkového lusku a kondenzované mléko. Nakonec přelijte do uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici.
Zdroj: bjukitchen.cz, smoothcooking.cz.