Pití

Takhle jste víno ještě neochutnali: Vyzkoušejte míchané nápoje z bílého, růžového a červeného vína

Víno může být základem chutných drinků

autor

Kateřina Korňová

05. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Že jste si zatím víno nalévali maximálně s perlivou vodou, abyste ho naředili a míchané drinky vždy popíjeli pouze v kombinaci s tvrdým alkoholem? Tak to jste o moc přišli. I víno se totiž dá brát jako surovina pro přípravu lahodných koktejlů, která jim dodá úplně jinou chuť, než na kterou jste zvyklí. Přiťukněte si s nimi třeba na Valentýna s láskou svého života.
Reklama

Jistě, každý z nás zná vinný střik a sangrii. To jsou ale pro někoho jediné "míchané nápoje", které ve spojitosti s vínem zná. Přitom smíchat víno s dalšími ingrediencemi a vytvořit tak lahodný koktejl plný nových chutí je geniální nápad! Pokud jste vůči vinným drinkům skeptičtí, je to jako kdybyste chtěli z hovězího masa připravovat do smrti jen steak. Přitom je tolik možností, o které byste se ochudili! Zkuste si proto všichni, kteří si občas sklenku vína nalijete, připravit některé z našich vinných receptů na dokonalé míchané nápoje. Užijete si úplně nový způsob, jak si vychutnat chuť a vůni svého oblíbeného vína.

Víno se pro přípravu míchaných nápojů skvěle hodí

Okurkový střik

  • 120 ml Cocci Americano
  • 120 ml bazalkového vermutu
  • 120 ml suchého šumivého vína
  • led

Ve džbánu smíchejte víno, Cocchi Americano, bazalkový vermut a meruňkový likér. Naplňte džbán ledem a dobře promíchejte. Vmíchejte šumivé víno a ozdobte plátky okurky. Podávejte ve vychlazených sklenicích na bílé víno.

Růžový nápoj lásky

  • 120 ml perlivé vody (sody)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • půlky koleček grapefruitu, kolečka citronu
  • plátky jahod na ozdobu
  • led

Ve džbánu nebo punčové misce smíchejte rosé, Lillet, čaj, citronovou šťávu a aperol. Vedle si rozmíchejte vodu s cukrem a nechte dokonale rozpustit. Poté přidejte ke zbytku. Naplňte džbán ledem a dobře promíchejte. Vmíchejte sodu a ozdobte ovocem. Podávejte ve vychlazených skleničkách na víno.

Rubínově červený střik

  • 2 lžíce čerstvé červené grepové šťávy
  • trocha sody
  • snítka tymiánu
  • plátek červeného grapefruitu

Naplňte velkou sklenici na víno do poloviny ledem. Přidejte gin, grapefruitovou šťávu a Campari. Dolijte šumivým rosé a dle potřeby i sodou a jemně promíchejte. Rozvoňte tymián mezi dlaněmi a přidejte do koktejlu s plátkem grapefruitu.

Ledová královna

  • 180 ml bílého vermutu
  • 600 g ledu
  • 60 ml suchého ginu
  • 60 ml vody
  • 30 ml Campari
  • asi hrníček sušených květů ibišku
  • 1 lžička třtinového cukru

Smíchejte květy ibišku a vermut ve střední nádobě a stlačte květy tak, aby se ponořily do tekutiny. Zakryjte a nechte stát při pokojové teplotě, dokud nebude vermut jasně červený a chutnat nakysle a květinově. Chce to alespoň 24, ale lépe 48 hodin.

Nalijte vermutovou směs přes jemné síto s drátěným pletivem do misky a zadní částí lžíce jemně zatlačte na květy, abyste "vyždímali" všechnu tekutinu. Květiny si uchovejte na později, budou se vám hodit na ozdobu.

Cukr nasypte do vody a nechte úplně rozpustit. Poté smíchejte obarvený vermut, kostky ledu, gin, sirupovou vodu a Campari v mixéru a zpracujte do hladka. Nalijte rovnoměrně do 6 sklenic a ozdobte květy ibišku. 

Zdroj: foodandwine.com, winecoolerdirect.com.

Další zajímavé články