Jistě, každý z nás zná vinný střik a sangrii. To jsou ale pro někoho jediné "míchané nápoje", které ve spojitosti s vínem zná. Přitom smíchat víno s dalšími ingrediencemi a vytvořit tak lahodný koktejl plný nových chutí je geniální nápad! Pokud jste vůči vinným drinkům skeptičtí, je to jako kdybyste chtěli z hovězího masa připravovat do smrti jen steak. Přitom je tolik možností, o které byste se ochudili! Zkuste si proto všichni, kteří si občas sklenku vína nalijete, připravit některé z našich vinných receptů na dokonalé míchané nápoje. Užijete si úplně nový způsob, jak si vychutnat chuť a vůni svého oblíbeného vína.
Okurkový střik
- 120 ml Cocci Americano
- 120 ml bazalkového vermutu
- 120 ml suchého šumivého vína
- led
Ve džbánu smíchejte víno, Cocchi Americano, bazalkový vermut a meruňkový likér. Naplňte džbán ledem a dobře promíchejte. Vmíchejte šumivé víno a ozdobte plátky okurky. Podávejte ve vychlazených sklenicích na bílé víno.
Růžový nápoj lásky
- 120 ml perlivé vody (sody)
- 1 lžička třtinového cukru
- půlky koleček grapefruitu, kolečka citronu
- plátky jahod na ozdobu
- led
Ve džbánu nebo punčové misce smíchejte rosé, Lillet, čaj, citronovou šťávu a aperol. Vedle si rozmíchejte vodu s cukrem a nechte dokonale rozpustit. Poté přidejte ke zbytku. Naplňte džbán ledem a dobře promíchejte. Vmíchejte sodu a ozdobte ovocem. Podávejte ve vychlazených skleničkách na víno.
Rubínově červený střik
- 2 lžíce čerstvé červené grepové šťávy
- trocha sody
- snítka tymiánu
- plátek červeného grapefruitu
Naplňte velkou sklenici na víno do poloviny ledem. Přidejte gin, grapefruitovou šťávu a Campari. Dolijte šumivým rosé a dle potřeby i sodou a jemně promíchejte. Rozvoňte tymián mezi dlaněmi a přidejte do koktejlu s plátkem grapefruitu.
Ledová královna
- 180 ml bílého vermutu
- 600 g ledu
- 60 ml suchého ginu
- 60 ml vody
- 30 ml Campari
- asi hrníček sušených květů ibišku
- 1 lžička třtinového cukru
Smíchejte květy ibišku a vermut ve střední nádobě a stlačte květy tak, aby se ponořily do tekutiny. Zakryjte a nechte stát při pokojové teplotě, dokud nebude vermut jasně červený a chutnat nakysle a květinově. Chce to alespoň 24, ale lépe 48 hodin.
Nalijte vermutovou směs přes jemné síto s drátěným pletivem do misky a zadní částí lžíce jemně zatlačte na květy, abyste "vyždímali" všechnu tekutinu. Květiny si uchovejte na později, budou se vám hodit na ozdobu.
Cukr nasypte do vody a nechte úplně rozpustit. Poté smíchejte obarvený vermut, kostky ledu, gin, sirupovou vodu a Campari v mixéru a zpracujte do hladka. Nalijte rovnoměrně do 6 sklenic a ozdobte květy ibišku.
Zdroj: foodandwine.com, winecoolerdirect.com.