Komerční sdělení

Libové tipy přímo od řezníků

Kvalitní a čerstvé maso musí i vonět

autor

redakce

20. února 2022

 
FOTO / archiv kilenta
Zabrousili jsme na nový masný e-shop, kde staví na čerstvém české mase s možností individuálního zakrojení na míru, a to s dovozem k vám domů nebo do kanceláře. Zatím tedy po Praze. Ale také si můžete v některých pražských prodejnách objednávku vyzvednout.
Reklama

Co nás na e-shopu Novák - řezník a uzenář ale také zaujalo, jsou tipy, jak pracovat s masem. Průvodci jsou samotní řezníci, kteří stojí za přípravou masa na pulty prodejen. A tak si dejme malou ochutnávku, co zde za tipy a triky například najdeme.

Jak skladovat čerstvé maso

Čerstvému masu od řezníka se jiné nevyrovná, ale pokud není zbytí, tak postupujte podle rad ostřílených řezníků a maso vám vydrží v lednici krásně čerstvé i několik dní.

  • Nenechávejte maso v igelitu, ve kterém jste ho koupili, jinak se bude koupat ve vlastní šťávě. Maso musí dýchat!
  • Určitě nebalte do papíru, který se na mase akorát tak rozmočí.
  • Zkuste spíš maso jen tak položit na talíř a přikrýt, třeba dalším talířem. Nebo ještě lépe – dát ho do uzavíratelné krabičky.
  • Má vaše lednice přihrádku s nulovou zónou? Dejte maso odpočívat tam. Pokud ne, nejlépe mu bude na polici těsně nad spodními šuplíky. Tam je totiž teplota nejnižší.
  • A hlavně s masem nakládejte jedině umytýma rukama a čistým nádobím.

Jak poznat čerstvé maso

Kvalitní a čerstvé maso musí i vonět. Pokud je jeho vůně kyselejší anebo maso zapáchá, určitě z něj nevařte. Určitě neváhejte, aby vám u pultu dali k masu přičichnout. Vlastní nos vás jistě nezklame.

Jak vybrat ten správný kousek hovězího

Na pečení a dušení použijte maso, které není tak šťavnaté, zato je prorostlejší a chuťově výraznější. Doporučuje se krk, hrudí, plec, žebra nebo vrchní a spodní šál. Pokud máte chuť na pořádný steak, tak volte libovější maso, které nepotřebuje dlouhou dobu přípravy. Nejvíce si pochutnáte na pořádném bifteku z květové špičky, svíčkové nebo roštěnce. A jak na oblíbený guláš? S pěkným kouskem kližky, ořechu nebo plece nikdy nešlápnete vedle!

Mleté maso, nebo výrobek z mletého

Pokud se v obchodě trochu blíž podíváte na označení mletého, možná vás zaskočí trochu jiné pojmenování - polotovar nebo „výrobek z mletého masa“. Podle zákona totiž jako „mleté maso“ se může označovat jen čisté mleté, bez jakýchkoli přídavků. Dokonce i bez soli. Právě díky ní ale mleté maso vydrží čerstvé a nevadí mu skladování v trochu vyšší teplotě nad dva stupně, kterou řeznictví, supermarkety, ale hlavně vaše lednice dokážou udržet.

Další řeznické tipy s možností rovnou si maso a uzeniny objednat najdete na e-shopu www.masonovak.cz

Další zajímavé články