Co nás na e-shopu Novák - řezník a uzenář ale také zaujalo, jsou tipy, jak pracovat s masem. Průvodci jsou samotní řezníci, kteří stojí za přípravou masa na pulty prodejen. A tak si dejme malou ochutnávku, co zde za tipy a triky například najdeme.
Jak skladovat čerstvé maso
Čerstvému masu od řezníka se jiné nevyrovná, ale pokud není zbytí, tak postupujte podle rad ostřílených řezníků a maso vám vydrží v lednici krásně čerstvé i několik dní.
- Nenechávejte maso v igelitu, ve kterém jste ho koupili, jinak se bude koupat ve vlastní šťávě. Maso musí dýchat!
- Určitě nebalte do papíru, který se na mase akorát tak rozmočí.
- Zkuste spíš maso jen tak položit na talíř a přikrýt, třeba dalším talířem. Nebo ještě lépe – dát ho do uzavíratelné krabičky.
- Má vaše lednice přihrádku s nulovou zónou? Dejte maso odpočívat tam. Pokud ne, nejlépe mu bude na polici těsně nad spodními šuplíky. Tam je totiž teplota nejnižší.
- A hlavně s masem nakládejte jedině umytýma rukama a čistým nádobím.
Jak poznat čerstvé maso
Kvalitní a čerstvé maso musí i vonět. Pokud je jeho vůně kyselejší anebo maso zapáchá, určitě z něj nevařte. Určitě neváhejte, aby vám u pultu dali k masu přičichnout. Vlastní nos vás jistě nezklame.
Jak vybrat ten správný kousek hovězího
Na pečení a dušení použijte maso, které není tak šťavnaté, zato je prorostlejší a chuťově výraznější. Doporučuje se krk, hrudí, plec, žebra nebo vrchní a spodní šál. Pokud máte chuť na pořádný steak, tak volte libovější maso, které nepotřebuje dlouhou dobu přípravy. Nejvíce si pochutnáte na pořádném bifteku z květové špičky, svíčkové nebo roštěnce. A jak na oblíbený guláš? S pěkným kouskem kližky, ořechu nebo plece nikdy nešlápnete vedle!
Mleté maso, nebo výrobek z mletého
Pokud se v obchodě trochu blíž podíváte na označení mletého, možná vás zaskočí trochu jiné pojmenování - polotovar nebo „výrobek z mletého masa“. Podle zákona totiž jako „mleté maso“ se může označovat jen čisté mleté, bez jakýchkoli přídavků. Dokonce i bez soli. Právě díky ní ale mleté maso vydrží čerstvé a nevadí mu skladování v trochu vyšší teplotě nad dva stupně, kterou řeznictví, supermarkety, ale hlavně vaše lednice dokážou udržet.
Další řeznické tipy s možností rovnou si maso a uzeniny objednat najdete na e-shopu www.masonovak.cz