Tipy a triky

Díky spiralizéru můžete zvýšit podíl zeleniny a ovoce ve vaší stravě aneb Zdravá jídla mohou být zábavná

Připravte si nepřeberné množství zeleninových "špaget"

autor

Tereza Hromádková

09. dubna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Hledáte způsob, jak zařadit do vaší stravy více zeleniny a ovoce, a to tak, abyste na své jídlo stále měli chuť? Díky spiralizéru mohou být vaše zeleninová jídla o něco zábavnější, originálnější a mohou také získat zcela nový rozměr. Spiralizér je rychlý, univerzální a efektivní. Naučte se jej správně používat a užijte si nepřeberné množství chutí.
Reklama

Pokusit se vylepšit hru s ovocem a zeleninou nemusí být žádná fuška, a to díky relativně novému malému zařízení zvanému spiralizér. Nejlepší na tom je, že je neuvěřitelně univerzální a neomezuje se pouze na zeleninu. Jeho použití je neuvěřitelně jednoduché a dokážete s ním splnit své stravovací cíle tím nejchutnějším a nejzábavnějším způsobem.

Odložte prkénka a nože, protože je čas na spirály!

Dostat do sebe každý den nějaké množství ovoce a zeleniny je často snazší v teoretické rovině než v praxi, zvláště když existuje tolik jiných možností jídel, které se zdají mnohem přitažlivější než kus syrové cukety. Když ale z obyčejného kusu zeleniny uděláte s pomocí spiralizéru zdravou náhražku těstovin, užijete si ji jak syrovou, tak vařenou. 

1) Zdravé dietní

Pokud si hlídáte hladinu cukru v krvi, snažíte se omezit sacharidy nebo držíte striktně bezlepkovou dietu, není lepší investice než spiralizér, který do vašeho kuchařského repertoáru zavede nové produkty a textury. Navíc můžete sníst klidě celou mísu těstovin, když je vlastně plná zeleniny.

2) Rychlé a efektivní

I když spěcháte, můžete si vytvořit rychlý oběd. Spirálování zeleniny je rychlé, snadné a efektivní a zanechává minimum zbytků, takže zároveň bojujete s plýtváním. Například některé druhy zeleniny, jako jsou sladké brambory, tvrdé tykve nebo kořenová zelenina, se ve tvaru spirály vaří jen několik okamžiků. Což je dobré pro vás, když spěcháte, ale navíc se díky rychlému varu zachovají i vitaminy, živiny a čerstvá chuť.

3) Rozmanitost a všestrannost

Použití spiralizéru může také rozšířit spektrum zeleniny, kterou konzumujete. Tak například celer - jíte? Díky spiralizéru si můžete připravit plnou mísu celerových nudlí a dokonce se do nich zamilovat. I když jste si doposud mysleli, že celeru příliš nefandíte. A co teprve děti? Pokud se do nich snažíte dostat nové druhy zeleniny horem spodem, ale nejste příliš úspěšní, zkuste jim nové druhy přichystat v podobě nudlí a uvidíte, jak se po nich zapráší.

Jaké potraviny lze spirálovat?

  • Ovoce: nejlépe se hodí hrušky a jablka, protože jsou mnohem pevnější než třeba citrusy. Můžete ale vyzkoušet i banány, žlutý meloun nebo kiwi.
  • Zelenina: brokolicový košťál, cuketa, červená řepa, máslová dýně, ředkev, okurka, brambory, sladké brambory, mrkev, tuřín, kedlubny, paprika a zelí.

Zdroj: jessicagavin.com, thefruitpeople.ie.

Další zajímavé články