Vzít nůž, rozpůlit třešni a vyndat z ní pecku. Práce, která málokoho baví. Navíc se při ní dost ušpiní nejenom ruce, ale často i oděv. Na druhou stranu asi nikdo nestojí o to plivat pecky během pojídání bublaniny. Proto je nejlepší volbou třešně před zpracováním vypeckovat. Jak to udělat ale rychle a čistě? Tak samozřejmě pokud máte dostatek času a nevadí vám investovat, existují odpeckovače třešní a višní, které lze na internetu koupit od 80 Kč do 950 Kč. Pokud ale chcete jít vypeckovávat třešně nebo višně hned, můžete zkusit některý z těchto tiků:
Prkénko
Nejde sice zrovna o nejčistší způsob, ale na druhou stranu tím vypeckujete několik třešní zaráz. Položte si několik kusů na pevnou podložku, vezměte prkénko a pořádně jím zatlačte na plody. Díky tomu prasknou a vy pak jenom pecky vyberete ven. Bohužel, při tomto způsobu počítejte také s větší ztrátou šťávy.
Brčko nebo čínské hůlky
Najděte si láhev s úzkým hrdlem, která poslouží jako stojánek a zároveň také jako sběrač pecek. Kromě ní potřebujete ještě čínskou hůlku nebo pevnější brčko. Třešeň položte na hrdlo špičkou dolů a dírou po stopce nahoru. Hůlkou zatlačte na pecku směrem shora dolů. Pecka vám z plodu vypadne do láhve.
Zdobítko
Máte-li doma zdobítka na dort, použijte jednu ze špiček jako pomůcku pro vypeckování třešní. Zdobítko postavte na talíř nebo pevnou podložku, vezměte třešni do rukou a zatlačte jí na špičku. Pecka vyleze ven.
Pár tipů na závěr
Ještě před tím, než začnete třešně zpracovávat, je dobré je zbavit nežádoucích červíků, kteří by vám rozhodně žádnou parádu v kompotu nebo bublanině neudělali. Namočte proto třešně na 2 až 3 hodiny do osolené nebo octové vody. Pokud červi v třešních jsou, tak vyplavou. Poté třešně omyjte a nepoznáte, že se máčely v osolené vodě. A nevíte, co si počít s peckami? Ty jsou ideální do výhřevných polštářků, které se používají při bolestech zad nebo břicha.
Zdroj info: www.chelanfresh.com, www.allrecipes.com.