Dnešní trh nabízí obrovský sortiment pánví a pánviček pro každou příležitost a na každý způsob vaření. Proto může být výběr kuchyňské pánve těžký oříšek. Zejména ve chvíli, kdy máme na výběr z desítek materiálů a kdy jsme pod marketingovým tlakem prodejců. A jaká by tedy pánev měla být, abyste s ní byli spokojeni?
Velikost a hloubka
Na velikosti pánve určitě nešetřete, je důležité, aby byla použitelná na různé pokrmy. Nejběžněji prodávané pánve mají v průměru 26 až 28 cm. Na takovou pánev už bez problémů naskládáte čtyři plátky masa nebo menší rybu. A protože pánev neslouží jen ke smažení, je vhodné, aby byla i dostatečně hluboká.
Zvolte vhodný materiál
Ocelové pánve
U profesionálních kuchařů patří k těm nejoblíbenějším, jelikož výborně rozprostírají teplo. Ideální pro všechny, kdo mají rádi surovější chuť pokrmů, připomínající chuť jídla z grilu. Při správném používání jsou prakticky nezničitelné. Používáním postupně získávají patinu a tmavnou, ale čím ubývá krásy estetické, tím více se zlepšují nepřilnavé vlastnosti i výsledná chuť připravovaného pokrmu. Ideální na steaky, prudké restování masa, zeleniny, ale i na úžasné omelety a křupavé palačinky.
Údržba je velmi jednoduchá. Stačí vám k tomu houbička a horká voda. Pánev umyjete a následně vytřete do sucha a je hotovo. Upozornění: Ocelové pánve nesmí do myčky.
Nerezové pánve
Jsou velmi oblíbené pro svou praktičnost a široké použití. Nemá problém ani s vysokými teplotami na maximálním plameni, nebo při dopékání. Nerezová pánvička ustojí i velmi drsné zacházení v myčce, nebo s drátěnkou. Její nevýhodou je přilnavost, bez oleje na ní moc nenavaříte.
Litinové pánve
Jejich kvalita s postupem času roste, jelikož se zvyšuje jejich nepřilnavost díky jejich pórovitosti. Litina je velice odolná. Nedá se poškrábat a v podstatě nevyžaduje žádnou speciální péči. Nemyjte litinovou pánev v myčce! Čistící prostředky a vlhké prostředí způsobí její povrchovou korozi. Pokud pánev nepoužíváte často, dejte na ni kapku oleje a rozetřete ubrouskem, čímž dojde ke konzervaci kovu.
Měděné pánve
Jistě si z fyziky pamatujete, že meď je výborný vodič, čehož se využívá pro výrobu měděných pánví. Ve spojení s nerezovou vnitřní vrstvou vznikají excelentní pánve a nádobí vůbec. Vaření je velmi rychlé a úsporné. Pořídit se dá i měděné nádobí pro indukční ohřev.
Měděné nádobí nepatří do myčky a pro jeho mytí je doporučeno používat speciální čistič na měď.
Teflonové pánve
Teflonové pánve byly jedny z nejpoužívanějších, jak pro své vlastnosti, tak pro jejich cenu. Teflon byl jedním z prvních nepřilnavých materiálů, používaných při výrobě pánví. Nereaguje s jídlem, v těle se nevstřebává. Při zahřátí nad teplotu 250 °C může docházet k uvolňování nežádoucích látek, ovšem takovýchto teplot při přípravě většiny pokrmů není dosahováno. Na dražší teflonové pánve můžete používat i kovové náčiní.
Keramické pánve
Keramické pánve jsou velmi oblíbené, ale jejich použití je vhodnější spíše pro nižší teploty. Keramické pánve rozpalujte jen pozvolna a nikdy hořák nenastavujte na plný výkon. Jsou určeny pro pomalejší a zdravou přípravu jídel. Aby nedocházelo ke ztrátě jejich vlastností, je lepší ruční mytí než mytí v myčce.
Titanové pánve
Titanové pánve jsou také hitem posledních let. Nejčastěji se jedná o hliníkové pánve s tenkou vrstvičkou titanu. Hliník samozřejmě může být nahrazen jinou slitinou.
Na základní materiál se nanáší vícevrstvý nástřik, přičemž první a druhý je vyztužen rozemletou keramikou s přísadou oxidu titaničitého. Výsledkem je dokonale nepřilnavý povrch.
Titanové pánve mají asi nejodolnější nepřilnavý povrch, kterému neublíží ani kovové nástroje. Jejich nepřilnavost je mnohem účinnější, než je tomu u keramických pánví.