V Evropské unii se vyhodí asi 88 milionů tun potravin ročně a jak ukazují průzkumy, pečivem lidé mrhají nejvíce. Poradíme vám, jan zpracovat starý chleba tak, že si na něm ještě pochutná celá rodina.
Topinky
Někdo je připravuje na oleji, někdo na sádle a jiný zase miluje topinky jen tak na sucho. Dochutit je můžete jakkoliv - mazacím sýrem, česnekem nebo masovou směsí. Pokud je chleba hodně tvrdý, můžete jej před smažením ještě obalit ve vajíčku, pěkně potom změkne.
Chipsy
Chipsy připravené z brambor zná každý, ale výborně chutnají také chipsy ze starého chleba. Jednoduše jej nakrájejte na tenké plátky, potřete tukem a opečte. Na chlebových chipsech si pochutnáte jen tak, ale můžete se inspirovat i špičkovými restauracemi, kde například mezi chlebovými chipsy podávají tatarák nebo na nich servírují králičí jatýrka na cibulce.
Krutony
Chlebové krutony vylepší polévky i saláty. Pěkně křupají a dodávají pokrmu další rozměr. Nakrájejte chlebové kostičky o hraně 1 cm, trochu pokapte olejem, promíchejte a v jedné vrstvě pečte v troubě asi čtvrt hodiny. Hotové krutony můžete ochutit česnekem či bylinkami a skladovat v uzavíratelné dóze.
Strouhanka
Také chlebová strouhanka je výtečnou záležitostí. Chleba nechejte pořádně vyschnout, asi tak 14 dní, a pak jej nastrouhejte. Strouhanku potom musíme prosít na hrubém sítu. Jemná část se výborně hodí k zahušťování gulášů, polévek a omáček, které se pak prakticky nepřipalují. Hrubší podíl použijete s úspěchem k přípravě sekané. Rozmočíte jej v mléce a pak postupujete obvyklým způsobem. Chlebovou strouhanku lze také použít k přípravě křehkých chlebových placiček, když vám doma dojde chléb. Připravíte je podobně jako karbanátky nebo podobné placky.
Polévka
Velmi dobrá je také chlebová polévka. Osmažte v hrnci najemno nakrájenou cibuli, přisypejte kmín a papriku a zalijte vývarem. Přidejte na drobné kostičky nakrájený a na zbytku másla opečený chléb (tento krok lze vynechat, ale osmažení dá polévce více chuti), česnek, pepř, tymián a zázvor a vařte na mírném ohni, dokud se chléb nerozvaří. Poté přidejte majoránku, dosolte a lehce vmíchejte rozkvedlané vejce. Už nevařte. Polévku je také možné zjemnit smetanou nebo mlékem.
Chlebová buchta s čokoládou
Starý chleba snadno proměníte i ve vynikající dezert. Nakrájejte tvrdý chleba na kostky. V misce rozšlehejte šest vajec a přislaďte podle chuti. Přilijte smetanu nebo mléko a trochu rumu. Přimíchejte vanilkový cukr, skořici, muškátový oříšek, špetku soli a citronovou nebo pomerančovou kůru. Směsí pak zalijte kostky chleba. Pak si nakrájejte čokoládu na malé kousky, vymažte si pekáček máslem a vysypejte jej moukou. Do nakrájeného pečiva s vaječnou směsí vmíchejte čokoládu a vše přendejte do pekáčku, kde necháte těsto asi 30 minut odpočívat. Nakonec vložte pekáček do trouby a pečte 20 minut na 180 °C.
Zmrzlina
Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte také chlebovou zmrzlinu. Asi 55 g másla rozpustíte v pánvi, přidáte stejné množství třtinového cukru a 170 g čerstvé strouhanky z tmavého chleba. Za stálého míchání smažte 3 až 4 minuty, až bude strouhanka nazlátlá a křupavá. Ušlehejte kelímek šlehačky, přimíchejte do ní usmaženou strouhanku a 200 ml vanilkového pudingu. Na dvě hodiny dejte směs do mrazničky. Na kopečky zmrzliny můžete dát čokoládový či jiný topping.
Zvířata
Pokud vám přeci jen ještě nějaký tvrdý chleba zbyl, můžete je odnést někomu, kdo chová třeba kachny nebo králíky. Smlsne si na něm i divoká zvěř v lese.