Tipy a triky

Jedno jablko vylepší každé jídlo. Dodá potřebnou vláhu a zajistí delší trvanlivost

Zdánlivě obyčejné ovoce dokáže udělat z fádního jídla neobyčejné

autor

Kateřina Korňová

08. listopadu 2021

 
FOTO / pexels
Někdy se stává, že našemu jídlu něco chybí. Může to být zapomenutá špetka soli, málo koření nebo prostě špatný recept. Jindy však naše jídlo postrádá vláhu, koláč není dostatečně nadýchaný a buchty se drolí. Tomu všemu můžete předejít, když do receptu přidáte jedno jablko.
Reklama

Obyčejně neobyčejné

Jablko je asi nejobyčejnějším ovocem, které můžeme v obchodech sehnat. Vypovídá o tom i jeho cena, která nebývá nikterak vysoká. Samozřejmě v závislosti na dané odrůdě. Přitom je v kuchyni nedoceněným pomocníkem, který se hodí při pečení téměř jakéhokoliv jídla. Když totiž do pečení přidáte jedno jablko, bude vaše jídlo vláčnější, nadýchanější a chutnější. Hodí se jak do moučníků, tak na pečení masa.

Jablko dodá jídlu vláhu a jemnou ovocnou chuť

Přitom záleží, na jaký recept jablko chcete využít. Do koláčů a buchet se hodí jak pyré, tak strouhaná či krájená jablka, k pečené drůbeži využijete jablka klidně vcelku. Jablka ani není potřeba loupat, jelikož slupka se při pečení rozpadne.

Do bezlepkových buchet

Pro ty z vás, kteří musí držet bezlepkovou dietu, jelikož mají alergii na lepek nebo nemají trávicí enzymy a trpí celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku, máme dobrou zprávu. Víme, že upéct chutný vláčný moučník, který se po jednom dni nezačne drolit, dá občas pěkně zabrat. Když ale přidáte do bábovky, perníku nebo oblíbeného koláče jedno strouhané jablko, nic z toho vás nečeká.

Vláčné moučníky

To samé platí i pro všechny ostatní, kteří nemají problém používat klasickou pšeničnou dvounulku. Přidat můžete buď pokrájené jablko, strouhané, nebo klidně i jablečné pyré. Když ale zvolíte strouhané jablko, moučník bude nejen vláčnější, ale také nadýchanější a vydrží déle jako právě upečený. Když navíc přidáte jedno jablko k již upečenému koláči, zajistí mu delší trvanlivost.

Do kachny či kuřete

Jablko se ovšem nehodí pouze do sladké kuchyně. Jeho sílu využijete i při pečení kachny, husy nebo klidně i kuřete v celku. Často se totiž stává, že kůrčička ještě není dozlatova, ale maso už je suché na troud a nejde ani rozžvýkat. Přidejte příště dovnitř kuřete, kachny nebo husy místo nádivky jedno či dvě jablka a maso neztratí ani kapku šťávy. Ba naopak. Upečená jablka pak rozmačkejte do výpeku a získáte výbornou voňavou omáčku.

Jako náhražka vejce

Jablko se vám také bude hodit ve chvíli, kdy zjistíte, že nemáte vejce, které do receptu potřebujete. Nejvíce vám poslouží jablečné pyré, které dodá pokrmu vláhu. Když do něj přidáte tři lžíce perlivé vody, bude fungovat i jako kypřící látka, která udělá váš moučník nadýchanější.

Zdroj: wigglywisdom.com, allrecipes.com.

Další zajímavé články