Tipy a triky

Když si na pomoc vezmete správné nástroje, vnitřek kokosu vám vypadne prakticky samovolně

Lahodná dužina nikdy nebyla tak snadno dostupná

autor

Kateřina Korňová

16. listopadu 2021

 
FOTO / Unsplash
Kokosový ořech je oblíbeným exotickým ovocem, které se na pultech našich obchodů objevuje celoročně, ale hlavní sezona probíhá především v zimě. Hodí se do ovocných salátů, koláčů, nebo jako výborná svačinka. Hned jak si ho přineseme domů však může nastat problém, jelikož abyste se dostali kokosu pod skořápku, musíte znát ten správný trik.
Reklama

Otevírání kokosu má mnoho z nás spojené s blížícími se vánočními svátky, jelikož se na našich pultech začíná objevovat hojněji právě v tuto dobu. Dostat se do něj může být však doslova oříšek, jelikož má tvrdou skořápku, která nelze jen tak rozlousknout. 

Výborný, i když vlastně vůbec není ořech

Pokud také patříte mezi milovníky tohoto exotického ovoce, ale stále si nevíte rady, jak se do něj vlastně dostat, máme pro vás čtyři tipy, jak se do něj dostanete snadno, aniž byste poničili vnitřní dužinu. Uvidíte, že je to jednodušší, než jste mysleli.

Kladivo a šroubovák

Naše nejoblíbenější metoda, se kterou se dostanete do kokosu a neponičíte dužinu, kterou lze navíc velmi snadno vyjmout, spočívá v tom, že si vezmete k ruce kladivo, šroubovák a nůž na máslo. Na vrchní straně kokosu najděte tři dírky. Jedna z nich je vždy uměle uzavřena, proto ji snadno propíchnete šroubovákem. Kokosovou vodu vykapejte do skleničky do poslední kapky. Pak přijde na řadu kladivo. Kokos položte lehce do levé ruky (pokud jste pravák) a druhou rukou tlučte do skořápky po celém jejím obvodu. Po chvíli v ruce ucítíte, jak skořápka začíná křupat. Cílem je vytlouct vnitřek kokosu dříve, než praskne skořápka. Proto není nutné tlouct tak, aby se kokos rozpůlil hned při druhém úderu. Jakmile se však rozpadne, měla by dužina vypadnout ven. Pokud přece jen nějaká zůstane přichycená ke skořápce, lehce ji vyrýpněte nožem na máslo.

Speciální nástroj

Stojí za zmínku, že existují také nástroje na otevírání kokosu. Tato balení obvykle obsahují kladivo, odvodňovací nástroj a škrabku na dužinu. Stojí kolem tisíce korun a jistě skvěle fungují. Ale pokud otevíráte kokos maximálně třikrát do roka, skvěle si vystačíte s tím, co máte doma.

Do trouby s ním

Všechny další metody počítají s tím, že nejprve vypustíte z kokosového ořechu, který vlastně ořechem vůbec není, veškerou vodu. Pokud ji necháte vykapat přes sítko, můžete ji pak vypít nebo použít do smoothies a podobně. Nicméně nemáte-li doma kladivo a chcete otevřít kokosový ořech, zkuste to v troubě. Vložte kokosový ořech do trouby vyhřáté na 190°C asi na 15 minut. Po této době skořápka praskne a pomocí kuchyňského nože můžete vydlabat dužinu.

Rozbití v tašce

Kokos lze také vložit do látkové tašky, vyjít z bytu či domu a najít venku velký kámen nebo klidně jen kamenné schody, napřáhnout se a párkrát taškou o schody udeřit. Kokosový ořech praskne a zbytek už znáte.

Ruční pilka

Chcete-li si pochutnat na vnitřku, ale zároveň nechcete poničit ani skořápku, zkuste metodu s ruční pilkou. Vzniklé misky pak lze použít různými způsoby: jako svícny, mističky na šperky nebo třeba domečky pro křečky. Položte kokos na utěrku, aby se vám nekutálel a ruční pilkou jej rozřízněte na dvě poloviny. Vnitřek vydlabejte kuchyňským nožem.

Metoda zmrazením

Jedná se spíš o doplněk k první metodě, kdy se do kokosu dobýváte kladivem. Když totiž kokos přes noc zmrazíte, lépe se oddělí dužina od skořápky. Může se vám tedy stát, že vám po dostatečném otloukání kladivem vypadne kokosová dužina v celku.

Zdroj: alphafoodie.com, thespruceeats.com.

Další zajímavé články