Jak poznat kvalitní marcipán
Nejčastěji jsme zvyklí používat marcipán k tvarování postaviček, zvířátek či jiných předmětů na dort, ale také k potahování dortů či jiných zákusků. Základem pravého marcipánu musí být oloupané a rozdrcené mandle a cukr. Vzájemný poměr není přesně stanoven, ale obecně se dá říci, že čím více mandlí, tím kvalitnější marcipán. V méně kvalitních marcipánech mohou být mandle nahrazovány buráky nebo lískovými ořechy, kokosem a dalšími surovinami. Mandlová chuť a vůně se pak dohání syntetickým mandlovým aroma.
Mnohem častěji je teď vidět i fondán, který je o poznání levnější a jehož jednoduché použití si všichni pochvalují. Jedinou nevýhodou fondánu je to, že neobsahuje žádné mandle. Což je trochu problém, když si chceme připravit pravý marcipán s výraznou chutí mandlí. Zkusme proto vzít zodpovědnost do svých rukou a připravme si domácí marcipán.
K přípravě marcipánu se používá stejný podíl cukru a mletých mandlí a dále vaječné bílky. Pokud ale chcete bílky vynechat, máme pro vás dobrou zprávu. Jde to! Nahradíme je v receptu medem či kukuřičným sirupem.
Co budete potřebovat
K výrobě tohoto marcipánového receptu potřebujete pouze moučkový cukr, kukuřičný sirup nebo med a jemně mletou mandlovou mouku. Mandlovou mouku si můžete sami namlít kuchyňským robotem nebo si ji koupit. Někdy se přidávají i příchutě jako růžová voda, mandlový extrakt nebo vanilka. To už je na chuti každého z vás. Tak jako tak si připravte:
- 150 g jemné mandlové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 80 g kukuřičného sirupu nebo medu
- 1 lžička másla (pro lepší hnětení)
Jak na výrobu marcipánu
Vyrobte mandlovou mouku
Pokud budete mandlovou mouku vyrábět, spařte nejprve mandle horkou vodou, oloupejte je a osušte. Oloupané mandle můžete buď nastrouhat na jemném struhadle, nebo je pomocí kuchyňského robotu rozmixovat. Tento krok můžete obejít, když si koupíte mandle již namleté v podobě mandlové mouky.
Smíchejte v robotu
Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem vložte do mísy kuchyňského robota s lopatkovým nástavcem a nechte hníst. Přidejte kukuřičný sirup a míchejte zhruba minutu, dokud směs nezačne lepit. Pokud se vám zdá budoucí marcipán suchý a sypký, můžete přidat další lžičku sirupu.
Ruční práce na konec
Jakmile se směs spojí, vyndejte marcipánovou hmotu na vál a se lžičkou másla ji ještě zpracujte do hladka. Marcipán bude tuhý a lehce lepkavý. Nakonec zabalte těsto do plastové folie nebo pytlíku se zipem. Než jej budete zpracovávat, nechte ho v lednici uležet alespoň hodinu. V lednici vám pak vydrží zhruba dva měsíce, v mrazáku klidně i půl roku.
Před použitím ještě můžete marcipán rozdělit na několik dílů a každý obarvit potravinářským barvivem nebo kakaem do požadovaných barev.
Zdroj: sugargeekshow.com, bbcgoodfood.com.