Tipy a triky

Domácí marcipán jen ze čtyř ingrediencí připravíte během několika minut. Lepší jste ještě nejedli

Správný poměr cukru a mandlí je zásadní

autor

Kateřina Kofroňová

29. listopadu 2021

 
FOTO / Pixabay
Určitě jste jako malí také milovali marcipánové figurky z cukrárny, které vám občas maminka nebo babička koupily za odměnu. Jak šel čas, z dobrého marcipánu se postupně stala fondánová nebo marcipánová hmota a dobrý kvalitní marcipán, aby člověk pohledal. Naštěstí si ho můžete vyrobit doma během pár chvil, a to s použitím pouze čtyř surovin.
Reklama

Jak poznat kvalitní marcipán

Nejčastěji jsme zvyklí používat marcipán k tvarování postaviček, zvířátek či jiných předmětů na dort, ale také k potahování dortů či jiných zákusků. Základem pravého marcipánu musí být oloupané a rozdrcené mandle a cukr. Vzájemný poměr není přesně stanoven, ale obecně se dá říci, že čím více mandlí, tím kvalitnější marcipán. V méně kvalitních marcipánech mohou být mandle nahrazovány buráky nebo lískovými ořechy, kokosem a dalšími surovinami. Mandlová chuť a vůně se pak dohání syntetickým mandlovým aroma.

Pravý marcipán musí mít poměr cukru a mandlí 1:1

Mnohem častěji je teď vidět i fondán, který je o poznání levnější a jehož jednoduché použití si všichni pochvalují. Jedinou nevýhodou fondánu je to, že neobsahuje žádné mandle. Což je trochu problém, když si chceme připravit pravý marcipán s výraznou chutí mandlí. Zkusme proto vzít zodpovědnost do svých rukou a připravme si domácí marcipán.

K přípravě marcipánu se používá stejný podíl cukru a mletých mandlí a dále vaječné bílky. Pokud ale chcete bílky vynechat, máme pro vás dobrou zprávu. Jde to! Nahradíme je v receptu medem či kukuřičným sirupem.

Co budete potřebovat

K výrobě tohoto marcipánového receptu potřebujete pouze moučkový cukr, kukuřičný sirup nebo med a jemně mletou mandlovou mouku. Mandlovou mouku si můžete sami namlít kuchyňským robotem nebo si ji koupit. Někdy se přidávají i příchutě jako růžová voda, mandlový extrakt nebo vanilka. To už je na chuti každého z vás. Tak jako tak si připravte:

  • 150 g jemné mandlové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 80 g kukuřičného sirupu nebo medu
  • 1 lžička másla (pro lepší hnětení)

Jak na výrobu marcipánu

Vyrobte mandlovou mouku

Pokud budete mandlovou mouku vyrábět, spařte nejprve mandle horkou vodou, oloupejte je a osušte. Oloupané mandle můžete buď nastrouhat na jemném struhadle, nebo je pomocí kuchyňského robotu rozmixovat. Tento krok můžete obejít, když si koupíte mandle již namleté v podobě mandlové mouky.

Smíchejte v robotu

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem vložte do mísy kuchyňského robota s lopatkovým nástavcem a nechte hníst. Přidejte kukuřičný sirup a míchejte zhruba minutu, dokud směs nezačne lepit. Pokud se vám zdá budoucí marcipán suchý a sypký, můžete přidat další lžičku sirupu.

Ruční práce na konec

Jakmile se směs spojí, vyndejte marcipánovou hmotu na vál a se lžičkou másla ji ještě zpracujte do hladka. Marcipán bude tuhý a lehce lepkavý. Nakonec zabalte těsto do plastové folie nebo pytlíku se zipem. Než jej budete zpracovávat, nechte ho v lednici uležet alespoň hodinu. V lednici vám pak vydrží zhruba dva měsíce, v mrazáku klidně i půl roku.

Před použitím ještě můžete marcipán rozdělit na několik dílů a každý obarvit potravinářským barvivem nebo kakaem do požadovaných barev.

Zdroj: sugargeekshow.com, bbcgoodfood.com.

Další zajímavé články