Tipy a triky

Ohřívané není nikdy dobré. To ovšem neplatí u pečené zeleniny. Jak ji ohřát, aby byla krásně křupavá

Už nikdy nebude po ohřátí rozbředlá a měkká

autor

Kateřina Korňová

05. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Pečená zelenina s jogurtovým dipem je jednou ze nejsnadnějších zdravých a rychlých večeří. Co ale když porce zbyde? Druhý den ji hodíte do mikrovlnky a po pár minutách vyndáte zeleninovou břečku, na kterou vás úplně přejde chuť. Příště to zkuste jinak a na mikrovlnku zapomeňte.
Reklama

Nakrájená mrkev, brambory, cuketa, červená řepa a květák. To je téměř vše, co potřebujete k vykouzlení lahodné a zdravé večeře, jejíž přípravu by zvládlo i dítě. Vše, co musíte udělat, je oloupat zeleninu, pokrájet, pokapat olivovým olejem, lehce posolit a vložit do trouby. Počkáte půl hodiny a chutná večeře je na stole. Téměř bez práce.

Ohřívané může být dobré

Může se ale stát, že svůj hlad neodhadnete správně a připravíte si více jídla, než jste schopni sníst. Co pak se zbylou zeleninou? Vyhodit čerstvou potravinu nepřipadá v úvahu, proto ji vložte do vzduchotěsné krabičky a vložte do lednice na druhý den. Až vás přepadne chuť na večeři, tak se ale na mikrovlnku ani nedívejte.

Na mikrovlnku zapomeňte

Vyzkoušeli jsme totiž, že pokud jde o to, jak ohřát pečenou zeleninu, aby byla opět křupavá a jako právě upečená, je tu lepší způsob, jak to rychle udělat. Jistě, mikrovlnná trouba je našim každodenním pomocníkem a dokáže skvěle během minuty nebo dvou ohřát ovesnou kaši, polévku nebo studený čaj. Pokud ale chcete, aby z vaší zeleniny nebyla rozbředlá kaše, budete to muset zkusit jinak.

Trouba to zvládne, ale...

Můžete to také zkusit v troubě a jistě byste dosáhli dobrých výsledků, jelikož by se zelenina jak ohřála, tak horkem na povrchu osušila a byla by opět krásně křupavá. Jenže než se trouba rozehřeje, trvá to alespoň deset minut, a pak ještě musíte připočítat čas, po který se zelenina bude znovu péct. Pak si ještě připočtěte spotřebovanou elektřinu, vynásobte cenou za kilowatthodinu a zjistíte, že tato metoda je nejen zdlouhavá, ale při pravidelném používání vás vyjde i na slušnou sumu.

A co takhle pánev?

Někdy jsme už tak zblblí čím dál tím vyspělejšími moderními technologiemi, že přestáváme používat svůj vlastní mozek. Vždyť ohřát jídlo na pánvi je ta nejstarší metoda, kterou každý z nás musel doma vidět nespočetněkrát. Zbylé špagety s vejcem, rizoto, opečené zbytkové brambory. To vše se dříve normálně dělalo a s chutí jedlo. A je to i skvělý způsob, jak ohřát pečenou zeleninu, která strávila noc v chladničce. Rozpalte pánev, vložte na ni pár kapek olivového oleje nebo másla a zeleninu na ni položte. Po chvíli ji otočte, lehce promíchejte a během pár minut máte hotovo. Zelenina je opět horká, křupavá a nikdo by nepoznal, že jste ji právě nevytáhli z trouby.

Zdroj: firstforwomen.com, foodiecrush.com.

Další zajímavé články