Při prohlížení časopisů i sledování kulinářských pořadů nás často nejvíce zaujmou tabule, které jsou barevné, často přeplněné a my nevíme, kam s očima. Takové prostírání má na první pohled k dokonalosti daleko, zato má šmrnc a působí velmi uvolněně. A takoví jsou většinou i hostitelé. Nad přípravou přitom často stráví daleko méně práce než ti, kteří touží mít na stole sladěné všechno do puntíku. Máme pro vás pár tipů, jak prostřít netradičně a přitom si oslavu či návštěvu maximálně užít.
Žehlení ubrusu? Ztráta času
Vyžehlit velký ubrus tak, aby zůstal bez jediného záhybu, zabere spoustu času. Přitom stačí v obchodě sáhnout po materiálu, který se nekrčí. Dobrou volbou je také rovnou zvolit len, který vypadá dobře právě lehce zmuchlaný a neožehlený. Že máte tchýni, která si nikdy neodpustí štiplavou poznámku? Následné servírování ji tak ohromí, že na kritiku nezbude prostor.
Látkové ubrousky sklidí vždycky úspěch
Koupit papírové ubrousky je sice daleko jednodušší, ale látkové oproti nim zajistí nebývalý efekt. Stačí si pořídit docela obyčejné z přírodní bavlny v neutrálních barvách, které se budou hodit k jakékoliv tabuli v každém ročním období. Dozdobit jimi můžete talíře, zabalit do nich příbory nebo je přehodit všem přes židli. Jednoduché a efektní.
Každý pes jiná ves? Jděte do toho!
Stejné talíře, skleničky i židle u stolu? Možná bude váš jídelní stůl vypadat jako v Intercontinentalu, ale působit bude trochu nudně. Nebojte se zkombinovat různé druhy židlí (i barevných), různé tvary sklenic nebo šálků, případně doplnit jednoduché bílé plytké talíře barevnými miskami na polévku. Co se týče barevnosti, doporučujeme držet se zatím jednoho odstínu. Barevná může být právě tabule s jídlem.
Servírujte divoce přímo na stole
Na servírování většinou vytahujeme ty nejslavnostnější a největší podnosy a talíře. Chceme, aby byly studené mísy, chlebíčky i jednohubky naprosto úhledné. Nejlépe přitom vypadá, když jednotlivé druhy pochutin vzájemně nakombinujeme a naskládáme například na dřevěná prkénka. Ta stačí rozložit doprostřed stolu jako servírovací a k nim přiložit vidličky. V případě obědu se nebojte rozložit na stůl pekáče přímo z trouby. Každý se může pohodlně obsloužit a kdykoliv si přidat.
Živé květiny nahradí větvičky i sukulenty
Slavnostně prostřená tabule se bez květin neobejde. Živá dekorace udělá zkrátka své. Pokud jste však nestihli skočit do květinářství nebo se vám zdají v zimě kytky příliš drahé, naaranžujte do několika různých váziček větvičky, které utrhnete na zahradě. Nádherně budou vypadat šípky i cesmína. A možná byste nevěřili, jak zajímavě vypadají na tabuli také sukulenty. Jestli nějaké doma máte, dopřejte ostatním pohled na ně. Na rozdíl od živých květin nikomu ve výhledu bránit nebudou.
Úspěch tkví často v maličkostech
Působivou atmosféru dokážou zajistit svíčky, které můžete rovněž využít ve svůj prospěch. Velmi vtipně a zajímavě ale působí také jmenovky lidí, kteří se u stolu sejdou, nebo označení pochutin. K tomu, abyste u ostatních vyvovali neopakovatelný dojem, stačí většinou opravdu málo.