Tipy a triky

Podléváním kuřete křupavé kůrčičky nedocílíte. Mnohem lepší je kuře naložit a potírat ho rozpuštěným máslem

Pečené kuře je oblíbeným a snadným receptem

autor

Jitka Wolfová

11. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Kdo by neměl rád zlatavou křupavou, ale přesto šťavnatou kůži na pečeném kuřeti. Snad jedině ten, který ji má bledou, vláčnou a nedopečenou. Taková kůžička většinou opravdu zůstává na talíři a není se čemu divit. Konzistence připomínající želé vypadá nevábně a o její chuti se pak také nedá mluvit jako o kulinářském úspěchu. Pojďte se naučit základní kroky, jak docílit křupavé kůrčičky.
Reklama

Pečené kuře patří mezi základní a vcelku snadné recepty, které většinou ovládá i méně zdatný kuchař. Co je ale doslova uměním, je připravit na kuřeti dokonalou lesklou křupavou kůrčičku. A jak poznáte, že se vám povedla? Zmizí z talíře většinou jako první. Naučte dnes s námi přesně takové kůrky docílit.

Zlatá kůrka je pastva pro oči

Křupavá kůrka nejen výborně chutná, ale také krásně vypadá. A jak víme, když jídlo lahodí našemu oku, při konzumaci si ho můžeme i lépe vychutnat. Dokonale vypečená kůrčička má ale ještě jeden benefit. Veškerý tuk se totiž vypeče do masa, kterému dodá ještě mnohem lepší a šťavnatější chuť.

Základem je nálev

Nejdůležitějším faktorem pro získání dokonalé křupavé kůže je nálev. Vytvořte si jednoduchý nálev, který se skládá ze 4 lžic soli, 4 lžic cukru a litru vody a kuře do něj přes noc naložte. Nikdy ale maso nenakládejte déle než na 24 hodin - mohlo by pak být žvýkavé. Před tepelnou úpravou kuře vyndejte z nálevu a dokonale ho osušte papírovými utěrkami. Suchá kůže pak bude křupavá rychleji a po celé ploše.

Pomažte ho máslem

Dalším krokem k vytvoření křupavé kůže je pomazat ji před pečením tukem. Nejlépe uděláte, když použijete máslo, které dodá kůži a masu pod ní navíc skvělou chuť a také kůži zjemní. Máslo ale nezapomeňte nastrkat i pod kůži. Pomůže to kůži k dokonalé křupavosti, ale také díky tomu docílíte krásné zlatohnědé barvy.

Podlévání - pozor na vodu!

To je další kritická část procesu pečení kuřete. Většina amatérských kuchařů ví, že kuře se musí při pečení podlévat, a tak neustále otevírají troubu a lžící nabírají vypečenou šťávu a nalévají ji na vrch kuřete. Pokud jste pod kuře nepřidali ani kapku vody a podléváte tak maso vlastním výpekem s tukem, není to na škodu. Jestliže jste však kuře podlili vodou, není to zrovna nejlepší způsob. Pokud nalijete na kuře tekutinu, která není na bázi tuku, povede to pouze ke změkčení kůže, nikoliv k jejímu opražení a vypečení. Nejlepší je proto potírat kuře rozpuštěným (nejlépe přepuštěným) máslem či čistým výpekem.

Na kolik péct kuře

Důležitým faktorem je také teplota, kterou si pro pečení kuřete nastavíte. Možná pečete kuře celou dobu na 200 °C, takže je maso nakonec vysušené, ale kůrka se na něm stejně neobjeví. Základním pravidlem je péct kuře v otevřeném pekáčku nebo v zapékací misce na roštu, aby se mohlo kuře opékat i zespoda. A jak je to s teplotou? Prvních 30 minut pečte kuře na 180 - 200 °C a následně dalších 30 minut na 200 - 250 °C. Nezapomínejte důsledně podlévat výpekem a potírat máslem.

Jak zachránit kůrku, která není křupavá

A pokud máte zrovna kuře v troubě a o jeho kůrce se nedá mluvit jako o křupavé, máte ještě poslední možnost, jak to napravit. Potřete kůži trochou oleje nebo másla a zvyšte na 5 - 10 minut teplotu. Během této chvíle by s kůrka měla opražit a být krásně křupavá. Déle ji však opékat nenechávejte, docílili byste zcela určitě toho, že byste současně vysušili i maso.

Zdroj: myrecipes.com, allrecipes.com.

Další zajímavé články