Tipy a triky

Milujete grilování? Máme pro vás několik grilovacích trendů sezóny 2020!

Mezi grilovací klasiku patří klobásky, krkovička či hamburgery

autor

Tereza Hromádková

19. srpna 2020

 
FOTO / Jumpstory
Milujete grilování, ale chtěli byste ho letos pozdvihnout o level výš? Nebojte se při grilování experimentovat a vyzkoušet něco nového či netradičního anebo zapojit do procesu moderní technologie! Přinášíme vám nápady, jak zpestřit grilovací sezónu 2020!
Reklama

1. Udím, udíš, udíme...

Stále větším hitem se v zahraničí, ale i u nás, stává domácí uzení. Nemusíte kvůli tomu pořizovat udírnu, typické kouřové aroma lze pokrmům dodat i ve vašem grilu. Kotlové grily se dají doplnit o generátor studeného kouře, anebo si ke svému grilu pořiďte speciální udící box, do kterého uložíte předem namočené udící dřevěné lupínky.

Tip: Chuť výsledného pokrmu ovlivňuje druh dřeva, na kterém se připravuje. Vyzkoušejte dřevěné udící lupínky s různými aromaty – například whiskey, jablko, mořské plody, cedr, třešeň a řadu dalších.

2. Grilování bez masa? Proč ne!

Mezi grilovací klasiku patří klobásky, krkovička či hamburgery. Oblibu si ovšem získává i vegetariánská a veganská kuchyně – proto myslete na to, že také vaši hosté možná vezmou zavděk alternativou v podobě bezmasých pokrmů. Až tedy budete chystat grilovací párty, mějte připravenou i tuto variantu. Vyzkoušejte různou zeleninu, kterou můžete stejně jako maso naložit do marinády, nebo z ní připravit burger. Skvělé jsou také plněné žampiony, ugrilovat můžete rovněž tofu nebo připravit lahůdky z grilovaného sýru. Pokud chcete ohromit, dochuťte jídla vlastnoručně vypěstovanými bylinkami – budou tak zaručeně čerstvé! Ani nepotřebujete zahrádku, můžete je mít doma za oknem nebo na balkoně.

Tip: Pro grilování se skvěle hodí ručně vyráběný pařený sýr z kravského mléka, protože odolává i vysokým teplotám a neroztéká se jako například hermelín. Můžete jej předem naložit do olivového oleje s kořením či bylinkami a výborný je i v burgeru.

3. Někdo to rád sladké!

Nezatracujte sladké pochoutky a překvapte hosty něčím netradičním! Vyzkoušejte grilované ovocné špízy (hrušky, jahody, jablka, ananas, broskve, banán...), marinády s medem (například směs medu, česneku, zázvoru a sójové omáčky) anebo sladké omáčky, do kterých si můžete ugrilované dobroty namáčet (brusinková či švestková). Vyzkoušejte rovněž grilované dezerty!

Tip: Posypte ovoce cukrem, který při grilování zkaramelizuje, anebo vložte ovoce do alobalu a potřete medem. Skvěle chutná se zmrzlinou a doplnit jej můžete také čokoládou.

4. Mobil jako grilovací pomocník

Chytré telefony pronikly do všech oblastí našich životů – a využít je můžete už i při grilování. Některé WiFi grily dokonce umožňují ovládání na dálku prostřednictvím smartphonu – lze tak nažhavit gril již cestou domů, nastavit jeho teplotu či dobu grilování. Ale i při běžném grilování na obyčejném grilu vám mohou pomoci různé aplikace. Například „Grilování a rožnění časovač“ vám pohlídá správnou dobu v závislosti na tom, co grilujete (druh masa, tloušťka, hmotnost atd.), existuje také řada aplikací s grilovacími recepty – stáhněte si je do svého telefonu!

Tip: Ti, kdo rádi používají technické zlepšováky, uvítají i digitální termosondu, která měří teplotu grilovaného pokrmu. Jde přes Bluetooth spárovat s chytrým telefonem a sledovat tak stav jídla na dálku. Lze používat na jakémkoliv grilu a dosáhne i několik desítek metrů, takže si klidně můžete zaskočit na pokec k sousedům a nemusíte se bát, že se vám dobrota na roštu spálí...

5. Chytrý robot vydrhne gril za vás!

Robotické vysavače se už staly běžnými pomocníky v domácnosti, svou oblibu si získávají také robotické sekačky na trávu nebo „myči“ oken – tak proč práci se špinavým grilem rovněž nepřenechat robotickému čističi? Zatímco vy si budete v klidu vychutnávat dobroty, špinavou práci za vás vykoná Grillbot. Jelikož, co si budeme povídat, vydrhnout z grilovacího roštu vrstvu připálenin a tuku je na grilování asi ta nejméně zábavná činnost...

Tip: Grillboty už běžně seženete i v českých obchodech a e-shopech, dají se pořídit od cca 3 000 korun.

Další zajímavé články