Zabraňuje nachlazení a chřipce
Vzhledem k tomu, že má jarní cibulka antibakteriální a antivirové vlastnosti, je vynikajícím lékem k léčbě virových a chřipkových infekcí. Snižuje také množství přebytečného hlenu a bojuje proti zimnímu či jarnímu nachlazení.
Pomáhá při trávení
Jarní cibulku můžete pravidelně konzumovat také proto, abyste zvýšili rychlost trávení. To se vám může hodit nejen pokud trpíte extrémními zažívacími problémy, jako je gastritida, kyselost, zácpa, ale i další poruchy. Jarní cibulka rovněž obsahuje vlákninu, která pomáhá s pravidelným vyprazdňováním. Léčí ovšem i oteklá střeva a činí váš trávicí systém vysoce aktivní. Lidé s problémy s trávením by měli konzumovat 20-30 gramů jarní cibulky dvakrát denně.
Snižuje riziko rakoviny
Zelená cibule obsahuje sloučeninu obsahující síru zvanou diallylsulfid, která pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva. Obsažené flavonoidy navíc předcházejí rakovině tím, že ničí enzym, který poškozuje DNA a buněčnou tkáň produkcí volných radikálů. Rakovině se nelze úplně vyhnout konzumací jakékoliv stravy, ale lze jíst zdravěji a snižovat tak pravděpodobnost, že se bude toto zákeřné onemocnění týkat právě vás. Pro prevenci rakoviny je nezbytná změna stravovacích návyků celkově.
Snižuje hladinu cukru v krvi
Studie ukázaly, že sloučeniny síry přítomné v zelené cibuli snižují hladinu cukru v krvi zvýšením hladiny inzulínu. Inzulín je nezbytný pro transport cukru z krevního řečiště do buněk těla. Zařaďte tuto zeleninu do svého seznamu zdravé zeleniny a udělejte něco pro své zdraví.
Dobrá pro vaše oči
Kromě karotenoidů, jako je lutein a zeaxanthin, obsahuje jarní cibulka i vitamin A, který hraje zásadní roli při udržování normálního vidění a podpoře zdravých a silných očí. Také bojuje proti makulární degeneraci, což je stav, který vede ke ztrátě zraku. Rovněž chrání oči před zánětem.
Udržuje vaše srdce zdravé
Přítomnost antioxidantů v jarní cibulce pomáhá předcházet poškození DNA a buněčné tkáně zabráněním působení volných radikálů. Vitamin C pomáhá snižovat vysoký cholesterol a hladinu krevního tlaku v těle, což snižuje riziko srdečních onemocnění. Sloučeniny síry přítomné v této cibuli také pomáhají snižovat riziko koronárních srdečních chorob.
Posiluje imunitu
Jelikož jarní cibulka obsahuje vitaminy C a A, posiluje tak celý imunitní systém a chrání ho před infekcemi. Vitamin C je silný antioxidant, který má schopnost zvyšovat obranyschopnost vašeho organismu.
Předchází žaludečním komplikacím
Jarní cibulka je účinným přírodním prostředkem k léčbě zažívacích potíží a prevenci průjmu, nevolnosti a dalších žaludečních komplikací. Navíc pomáhá zlepšit chuť k jídlu. Tato zelenina také obsahuje hodně vlákniny, která pomáhá vašemu trávicímu systému lépe fungovat.
Pomáhá při budování zdraví kostí
Tím, že každý den sníte tři zelené cibule, získá vaše tělo dostatek vitaminu K na celý den. Vitamin K je známý tím, že je prospěšný při gastrointestinálních potížích. Tento vitamin je také důležitý pro srážení krve a pro zdraví kostí. Některé výzkumy výslovně spojují cibuli se sníženým rizikem osteoporózy.
Funguje jako lék proti stárnutí
Jako bohatý zdroj vitaminu C chrání jarní cibulka tělesnou tkáň před poškozením a opakovanými záněty, čímž výrazně přispívá stavu vaší pokožky a celkovému mladistvému vzhledu.
Zdroj: recipes.timesofindia.com, bebodywise.com.