Zdraví

Kváskový chléb může podpořit dlouhověkost, tvrdí registrovaný dietolog: Dbá o naše střeva, pomáhá absorbovat vitaminy a stará se o duševní zdraví

Někdy je chleba víc než jen obyčejná snídaně

autor

Anna Janoušková

20. dubna 2022

 
FOTO / Unsplash
Umět upéct dokonalý kváskový chléb chce sice trochu praxe, ale jakmile si osvojíte základní návyky, jde to už samo. A je tu ještě jedna výhoda, proč ho zařadit denně do jídelníčku. Podle uznávané dietoložky totiž prodlužuje život. Jak přesně ale hraje kváskový chléb roli ve zdravém stárnutí?
Reklama

Pro začátek je kynuté těsto dobrým zdrojem sacharidů, a tedy snadno dostupným zdrojem energie. Pro nejbohatší verzi na živiny se rozhodně poohlédněte po celozrnném kvásku, který dodá více posilující energie, vlákniny a bílkovin než rafinovaná bílá mouka.

1. Kváskový chléb je skvělý pro vaše střeva

Co však dělá kvásek mezi chleby skutečně jedinečným, je to, že je považován za fermentovanou potravinu. Díky probiotikům neboli dobrým střevním bakteriím, které vznikají během procesu fermentace, má tato kategorie potravin pro vaše střeva mnoho výhod. Studie ukázaly, že fermentované potraviny, jako je kynuté těsto, mohou pomoci bojovat proti zánětu a posílit váš imunitní systém, což jsou dvě důležité součásti zdravého stárnutí. Fermentované potraviny jsou také skvělé pro udržení zdravého trávicího systému, posílení vašeho celkového zdraví střev a dýchacích cest, a dokonce i snížení rizika chronických nemocí, jako je cukrovka 2. typu a srdeční onemocnění.

„Úloha, kterou hraje dobře vyvážená střevní mikroflóra v lidském zdraví, je rozsáhlá,“ říká registrovaná dietoložka Jinan Banna. "Také vás chrání před škodlivými patogeny a existuje i podpůrný výzkum, že kvásek může aktivně zpomalit stravitelnost škrobu ve srovnání s jinými nekvašenými formami chleba, což vede k nižší glykemické odezvě, a tím ke stabilnějším hladině krevního cukru.“

2. Zlepšuje náladu a dbá o duševní zdraví

Všichni z vás, kteří mají rádi chléb, mohou odpřisáhnout, že nás tento kynutý každodenní druh pečiva dělá šťastnými. Existuje ovšem skutečná věda, která to podporuje. Říká se tomu "spojení střeva a mozku". Clinician's Journal odhalil, že náš gastrointestinální systém má ve skutečnosti svůj vlastní "mozek" známý jako enterický nervový systém (ENS). Vědci zjistili, že ENS komunikuje s vaším centrálním nervovým systémem (jehož součástí je mozek) a ovlivňuje vaši náladu, kognitivní funkce a duševní zdraví. Spojení střeva a mozku je navíc propojeno prostřednictvím vašich hormonů a imunitního systému.

A protože střeva produkují většinu serotoninu (hormonu štěstí a dobré nálady) v těle, potraviny příznivé pro střeva (včetně fermentovaných potravin, jako je kimchi, řecký jogurt a kynuté těsto) jsou spojeny se zlepšením vaší nálady, a dokonce bojují s příznaky deprese a úzkosti.

3. Pomáhá absorbovat klíčové vitaminy a minerály

Podle Dana Buettnera, člena National Geographic Fellow a jednoho z předních světových odborníků na oblasti světa, kde lidé žijí nejdéle (oblasti, které označil za modré zóny ), má kváskový chléb také některé velmi důležité výhody prodlužující lidský život.

"Když konzumujete fermentované potraviny, je pro váš trávicí systém snazší vstřebávat důležité minerály, jako je zinek, hořčík a železo, které jsou klíčové pro udržení zdravých kostí ve stáří," shoduje se Dan Buettner s dietoložkou Jinan Banna. Studie také naznačují, že tato biologická dostupnost absorpce minerálů se zvýšila konkrétně po konzumaci kváskového chleba. I když je zapotřebí dalšího výzkumu, stávající věda naznačuje, že kvásek skutečně zlepšuje vstřebávání určitých živin.

Zdroj: wellandgood.com, webmd.com.

Další zajímavé články