Zdraví

Játra mají působivé vlastnosti podporující naše zdraví. Kvůli obsahu purinů a množství vitaminu A však nejsou pro každého

Játra jsou zdrojem řady prospěšných látek

autor

Anna Janoušková

24. dubna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Játra byla kdysi doslova uctívanou potravinou. Dnes se však v nákupních košících objevují už jen sporadicky. Existuje ovšem několik důvodů, proč bychom měli přehodnotit svůj postoj k této nutričně bohaté potravině a zařadit ji do jídelníčku častěji.
Reklama

Játra jsou největší žlázou v lidských a zvířecích tělech, která hraje nemalou roli v důležitých procesech včetně trávení potravy, ukládání živin a filtrování a detoxikace škodlivých látek. Orgánové maso, tedy vnitřnosti včetně jater, bylo základem stravy předchozích generací a poskytovalo cenné nutriční výhody. Do svého jídelníčku bychom ovšem měli podle webu bbcgoodfood.com jednou za čas játra zahrnout i dnes, jelikož jsou považována za užitečnou přísadu, která má působivé vlastnosti podporující naše zdraví. Kuřecí, vepřová, jehněčí, hovězí a kachní játra jsou k dostání ve většině supermarketů a řeznictví.

Nutriční výhody jater

100g porce hovězích jater (dušených) poskytuje:

  • 198 kcal/ 831 kJ
  • 24,8 g bílkovin
  • 9,5 g tuku
  • 3,6 g sacharidů
  • 7,8 mg železa
  • 4,3 mg zinku
  • 17 300 μg vitaminu A (retinol)
  • 1,1 μg vitaminu D
  • 290 μg folátů

Zdravotní přínosy jater

1. Jsou bohatá na živiny

Játra jsou bohatá nejen na bílkoviny, ale mají rovněž nízký obsah kalorií a jsou plná základních vitaminů a minerálů. Jsou zkrátka jednou z nejbohatších potravin, která je často i finančně snadno dostupná. To, co z nich dělá téměř až "superpotravinu", je fakt, že jsou živiny v játrech pro tělo extrémně snadno vstřebatelné.

2. Bohatý zdroj vitaminu A

Játra a produkty z jater, jako je například paštika, jsou bohatým zdrojem vitaminu A ve formě retinolu, což je "aktivní" forma tohoto vitaminu. Naopak svalovina není tak působivým zdrojem retinolu a i rostlinné zdroje tohoto vitaminu se musí ve střevech přeměnit na aktivní formu, aby je tělo mohlo využít.

3. Cenný zdroj vitaminu D

Existuje omezený počet potravinových zdrojů vitaminu D, přičemž játra jsou jedním z nich. Vitamin D, známý jako vitamin slunečního svitu, se typicky tvoří působením slunečního záření na kůži a je obtížné jej získat v dostatečném množství z naší stravy. Při nízkých úrovních slunečního světla během podzimních a zimních měsíců je běžné, že ho nepřijímáme dostatek. Forma vitaminu D dodávaná játry je D3 neboli "aktivnější" forma, která se ovšem opět nachází v mnohem nižším množství ve svalovině. Játra jsou tedy skvělým zdrojem, jak doplnit v zimních měsících vitamin D.

4. Užitečný zdroj vitaminů B

Játra jsou rovněž působivým zdrojem vitaminů skupiny B, a to včetně folátů, cholinu a vitaminu B12. Tyto živiny jsou potřebné pro řadu funkcí v těle a především pro správnou funkci metabolismu.

5. Cenný zdroj železa

Játra bohatá na železo dodávají formu známou jako HEM, která je zvláště užitečná pro podporu dostatečných zásob železa. Udržování správné hladiny je obzvlášť důležité pro menstruující ženy, které mají obvykle nízký obsah tohoto důležitého minerálu.

6. Podporují zdravé kosti

Játra jsou také plná vitaminu K, který je zásadní pro zdraví vašich kostí. Vitamin K pomáhá vašemu tělu zpracovat vápník a distribuovat ho do kostí. V důsledku toho vám pomáhá udržovat pevnost vašeho kosterního systému. Dostatek vitaminu K ve vaší stravě je proto spojen se sníženým rizikem chronických stavů, jako je například osteoporóza. Vitamin K je také podle webmd.com důležitý pro udržení zdraví vašeho oběhového systému.

Játra nejsou pro každého

Stejně jako ostatní orgánové maso dodávají játra do organismu nasycené tuky a cholesterol. Pokud je však konzumujeme s mírou a jsou součástí vyvážené stravy, mohou, navzdory obavám, podporovat řadu funkcí a napomáhat vstřebávání vitaminů A a D rozpustných v tucích.

Další obavy kolem konzumace jater vycházejí z toho, že játra jako taková zpracovávají toxiny a odvádějí je z těla zvířete. Z tohoto důvodu může být moudré vybírat si játra zvířat, která byla podrobena vyšším standardům welfare a pokud to váš rozpočet dovoluje, můžete vybírat i ze zvířat z volného výběhu nebo chovaných ekologickým způsobem.

Existují také lidé, kteří by měli orgánové maso konzumovat jen v omezeném množství. Jedním z důvodů je vysoký obsah vitaminu A. V tomto ohledu by se měly ženy během těhotenství vyhýbat jaterním produktům, protože příliš mnoho vitaminu A může způsobit vrozené vady, zejména během prvního trimestru.

Kromě toho výzkum naznačuje, že může existovat souvislost mezi vysokým příjmem vitaminu A po mnoho let a rizikem zlomenin u žen po menopauze a starších mužů. Z tohoto důvodu by tato věková skupina měla omezit játra a jaterní produkty na maximálně jednou týdně, případně si dávat menší porce.

Játra, stejně jako ostatní vnitřnosti, obsahují vysoké hladiny přirozeně se vyskytujících sloučenin nazývaných puriny. Jedinci, kteří trpí dnou, mají problémy s metabolizací těchto sloučenin a doporučuje se jim minimalizovat jejich příjem.

Další skupinou jsou malé děti, které by měly konzumovat játra maximálně jednou týdně nebo i méně.

Zdroj: bbcgoodfood.com, webmd.com.

Další zajímavé články