Zdraví

Jezte jako nejdéle žijící lidé na planetě. Vzdejte se cukru, zpracovaných potravin a maso jen o víkendu

Kdo o sebe dbá, může se dožít vysokého věku

autor

Anna Janoušková

23. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Už jste někdy slyšeli o Modrých zónách? Nemyslíme parkovací systém, který platí v Praze a na který si neustále někdo stěžuje. Myslíme pět oblastí po celém světě, které se pyšní nejvyšší koncentrací stoletých lidí, jako jsou regiony Nicoya v Kostarice, Ikaria v Řecku, Sardinie v Itálii, Okinawa v Japonsku a Loma Linda v Kalifornii. Vědci studovali tyto komunity po celá léta a našli mnoho společných rysů, které z nich dělají jedny z nejzdravějších oblastí na světě. Figuruje v nich i strava.
Reklama

Podle eatthis.com zahrnují některé z těchto společných rysů i konzumaci převážně rostlinné stravy, kdy maso se podává jen při zvláštních příležitostech, dále konzumaci velkého množství zeleniny, fazolí, celozrnných výrobků a luštěnin a omezení spotřeby nasycených tuků, přidaného cukru a zpracovaných potravin. Tyto regiony také kladou velký důraz na hledání komunity, trávení času v přírodě a přirozeného pohybu a snižování úrovně stresu.

Autor převzatého článku z eatthis.com se rozhodl na tři týdny změnit svůj stravovací režim, aby si vyzkoušel, jaké je stravovat se jako nejdéle žijící lidé na planetě a došel k těmto závěrům.

Udělal jsem několik významných změn

Abych jedl jako někteří z nejzdravějších lidí na světě, věděl jsem, že budu muset ve svém jídelníčku provést poměrně drastické změny. Jsem například člověk, který jí během týdne slušné množství masa a po večeři mám problém říct ne zmrzlině.

Po tři týdny jsem se rozhodl jíst pouze kuře, a to jen jednou týdně a ryby asi dvakrát týdně. Do svého každodenního jídelníčku jsem zařadil více zeleniny, ovoce, celozrnný chléb, oves, černé fazole, cizrnu a olivový olej. Když jsem trávil čas s přáteli u večeře nebo v baru, objednal jsem si místo likéru nebo piva červené víno – nebo jsem alkohol úplně vynechal. Také jsem se vyhýbal rychlému občerstvení a mnoho jídel jsem si vařil doma.

U tohoto experimentu jsem přemýšlel o úplném vynechání přidaného cukru. Nakonec jsem se však rozhodl si občas nějakou tu sladkost dopřát, ale pouze ve výjimečných situacích.

Bez cukru jsem měl kupodivu více energie

Přiznám se, že stahování cukru v prvních dnech bylo velmi náročné. Cítil jsem se unavený a omámený a někdy dokonce podrážděný. To mi otevřelo oči, protože i když jsem vždy věděl, že miluji dezerty po večeři, nebyl jsem si vědom toho, kolik zpracovaného cukru jsem během dne snědl.

Po pár dnech se ale stalo něco úžasného. Najednou jsem měl spoustu energie. Dopoledne jsem ještě pil kávu, ale měl jsem pocit, že jí tolik nepotřebuji, protože vlastně už nezažívám tolik odpoledního útlumu.

Vařil jsem doma a ušetřil další peníze

Protože jsem chtěl snížit příjem zpracovaných potravin, přidaného cukru a nasycených tuků, zjistil jsem, že je prostě jednodušší vařit si většinu jídel doma. Cítil jsem se úžasně, a to nejen proto, že jsem měl větší kontrolu nad ingrediencemi, které jsem používal, ale také proto, že jsem v tomto procesu dost ušetřil.

Prospělo to mým střevům

Dalším posunem, který nastal poté, co jsem začal zařazovat zdravější potraviny a omezovat ty nezdravé, bylo to, že jsem přirozeně konzumoval mnohem více vlákniny. Jedl jsem více ovoce, zeleniny a fazolí a nahrazoval jsem rafinované sacharidy těmi celozrnnými.

Během několika dní jsem se začal cítit mnohem lépe a mé zažívání se celkově velice zlepšilo. Jediná věc, kterou bych chtěl v této souvislosti zmínit, je, že pokud nejste zvyklí pravidelně konzumovat luštěniny, zařaďte je pozvolna. Jinak hrozí, že se budete cítit nadmutí. Když naučíte tělo, aby si postupně zvykalo, nebudete to pociťovat tak silně. Nakonec si tělo zvykne a fazole a jiné luštěniny vás tolik nadýmat nebudou.

A co dál?

Když bych to měl celé shrnout, rozhodně chci v začleňování těchto stravovacích návyků do svého každodenního jídelníčku pokračovat. Tím, že jsem omezil konzumaci zpracovaných potravin, přidaného cukru a zařadil více zeleniny a celozrnných výrobků, jsem se začal cítit mnohem lépe, plný energie a nepřepadá mě únava. Jednou z nejúžasnějších věcí na stravování tímto způsobem je to, že jsem neměl pocit, že držím přísnou dietu.

Zdroj: eatthis.com, bluezones.com.

Další zajímavé články