Zdraví

Chia semínka dodávají energii do organismu po celý den. Lze je použít při pečení, zahušťování i jako náhražku vajec

Malá semínka, která v sobě skýtají obrovský potenciál

autor

Anna Janoušková

22. března 2022

 
FOTO / Pexels
Chia semínka jsou jedlá semena z kvetoucí pouštní rostliny příbuzné mátě - šalvěje hispánské, která roste v Mexiku a byla pravidelně používána v mayských a aztéckých kulturách. V mayštině slovo „chia“ znamená sílu, což je vhodný překlad, jelikož jsou tato malá nenápadná zrníčka plná živin, které pomáhají udržovat energii v organismu v průběhu celého dne.
Reklama

Chia semínka jsou oceňována především pro svůj vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, sacharidů, bílkovin, vlákniny, antioxidantů a vápníku. To ale zdaleka není vše, co tato malá semínka nabízejí. Když je zařadíte do stravy, zajistíte si přísun energie po celý den.

Tato drobná semínka jsou chuťově velmi jemná a mají lehkou oříškovou chuť. Lze je proto přidat téměř do jakéhokoliv pokrmu, ať už slaného či sladkého. Někteří lidé je dokonce rádi chroupou jen tak.

Druhy chia semínek

Podle barvy květu existují dva hlavní typy chia semínek - černá a bílá. Černá semena rostou na tmavší purpurově kvetoucí odrůdě rostliny, která obsahuje více antokyanů než světlejší verze. Anthokyany jsou tmavší pigmenty v rostlinách a zelenině, jako je rubínový mangold, řepa a ostružiny. V zásadě však mezi těmito odrůdami není žádný významný rozdíl, pokud mluvíme o nutriční hodnotě.

Musíte chia semínka namlít?

Na rozdíl od lněných semínek, která musí být před konzumací namleta nebo alespoň nasekána, aby se využilo maximálních nutričních výhod lnu, chia semínka lze konzumovat jak celá, tak mletá. Jejich zpracování před konzumací nehraje roli.

Jak s nimi vařit

Každému, kdo hledá způsob jak zvýšit denní příjem rostlinné stravy, otevírá přidávání chia semínek do receptů dveře k mnoha lahodným pokrmům. Ať už je rozemelete na mouku, nebo je ponecháte vcelku, budete je konzumovat syrové, nebo vařené, měli byste je mít ve spíži vždy, když se cítíte, že vám dochází energie. Zapojit je do jídelníčku můžete hned několika způsoby.

Použití při pečení

Když svá chia semínka namelete najemno, lze vytvořit hodnotnou mouku s vysokým obsahem vlákniny, kterou lze libovolně používat jako bezlepkovou alternativu k běžným moukám. Hodí se při výrobě palačinek, chleba, sušenek a dalších dobrot bez lepku. Vašim receptům dodá mnohem více zdravých látek, než obyčejná pšeničná mouka.

Zahušťovadlo

Chia semínka mohou absorbovat až 10násobek své vlastní hmotnosti, takže je lze přidávat do polévek a dresinků, aby je přirozeně (a bezlepkově!) zahustily. A pro každého, kdo si doma rád vyrábí vlastní džemy, bude jistě zajímavá informace, že mají chia semínka želírovací schopnost. Proto jsou skvělou náhradou pektinu pro všechny domácí džemy a marmelády.

Jako náhražka vajec

Nejíte vejce? Ať už nemůžete, nebo z jakéhokoliv důvodu nechcete, je tu další skvělá zpráva. Chia semínka mohou totiž posloužit v receptech i jako náhražka vajíčka. Při spojení s tekutinou totiž vnější vrstva semínka nabobtná a vytvoří průhledný gel, který lze použít jako náhradu vaječného bílku. Jako vejce samozřejmě nechutná, ale může jej nahradit při pečení.

Oblíbené recepty

Chia semínka jsou skvělou surovinou jak ve slané, tak sladké kuchyni. Můžete si připravit třeba chia nanuky, když smícháte chia semínka s ořechovým mlékem, nalijete do formiček a zmrazíte. Oblíbený je také chia pudink, který vytvoříte smícháním 6 lžic chia semínek, 2 šálků ořechového mléka, lžičky vanilkové esence a 1 lžíce medu. Nechte uležet dvě hodiny v lednici a vychutnejte si ho s čerstvým ovocem. Chia semínka jsou také oblíbenou přísadou do smoothies. Do koktejlů a smoothies přidejte několik lžic chia semínek a přirozeně tak doplňte svou dávku vitaminů. Můžete ale přidat semínka i do jiných nápojů. Skvěle chutnají dvě až tři lžičky chia semínek s oblíbeným džusem. Dodají mu nejen zajímavou chuť, ale především úžasnou texturu.

Zdravotní přínos chia semínek

Nejenže skvěle chutnají, ale hlavně mají vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, jako je kyselina alfa-linolenová, která může podle jessicagavin.com snižovat záněty, podporovat funkci mozku, snižovat vysoký cholesterol a předcházet srdečním onemocněním.

Chia semínka mají také vysoký obsah vlákniny, díky čemuž mohou pomoci zlepšit trávení, regulovat hladinu cukru v krvi a poskytnout cenná prebiotika pro celkové zdraví střev. Jsou také bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály, stárnutím a některými druhy rakoviny.

Mohou pomáhat i při dietách, a to především kvůli schopnosti zajistit dlouhý pocit sytosti. Jelikož mají vysokou schopnost absorbovat vodu, mohou vás rovněž udržet déle hydratované. Navíc jsou vynikajícím zdrojem zinku, který pomáhá tělu produkovat leptin, hormon regulující chuť k jídlu.

Jak nakupovat a skladovat chia semínka

Dnes lze chia semínka snadno najít ve specializovaných obchodech s potravinami, prodejnách zdravé výživy a dokonce i v běžných supermarketech. Skladujte je v nádobě s těsně přiléhajícím víkem na suchém místě. Ve srovnání se lněnými semínky mají díky vysokému antioxidačnímu profilu dlouhou trvanlivost a bez chlazení vydrží měsíce nebo dokonce roky. Mletá chia semínka však skladujte nejlépe ve skleněné nádobě v lednici.

Zdroj: jessicagavin.com, healthline.com.

Další zajímavé články