Podle údajů České průmyslové zdravotní pojišťovny u nás celkový příjem cukru ještě před 100 lety nepřesahovat 2,5 kg na hlavu na rok. V dnešní době se spotřeba zvýšila na zhruba 35 kg cukru na osobu ročně, což je téměř 100 g cukru denně. Přitom doporučená denní dávka dle Světové zdravotnické organizace činí maximálně 50 g cukru na den. Přílišná konzumace cukru vede k různým zdravotním komplikacím. A to je skutečně důvod, proč jeho konzumaci omezit, nebo s ním skoncovat nadobro.
Směrnice WHO z roku 2015 doporučují dospělým a dětem snížit denní příjem volných cukrů na méně než 10 % jejich celkového energetického příjmu. Další snížení pod 5 % nebo zhruba na 25 gramů (6 čajových lžiček) denně by poskytlo další zdravotní přínosy. Ale jak toho docílit? Přečtěte si rozhovor s autorkou knihy o zbavení se závislosti na cukru.
Proč si myslíte, že musíme omezit cukr?
Sarah: Jednoduše proto, že ho nepotřebujeme. Potřebujeme glukózu jako energii, ale naše tělo ji může získat z celozrnných výrobků, zeleniny a ovoce. Tuky v naší stravě jsou také zdrojem energie. Fruktózu, tedy formu, ve které většina z nás cukr přijímá, včetně ovoce a medu, k životu nepotřebujeme.
Jíte vůbec nějaký cukr?
Sarah: Jistě, že ano, ale mnohem méně než většina lidí. Držím se mezi pěti až devíti lžičkami denně, což odpovídá dvěma malým kouskům ovoce.
Je tedy problém i příliš mnoho ovoce?
Sarah: Jím sedm až osm porcí ovoce a zeleniny denně, ovšem ve většině se jedná o zeleninu. Ovoce není ani polovina z toho. Snažím se ale jíst nutričně vyváženou stravu, abych dokázala těžit z toho, co jím. Mnoho lidí říká, že ovoce jedí proto, že ho mají zkrátka rádi. A já jim říkám, že to není pravda, že ho jedí proto, že jsou závislí na cukru. Ovoce je určitě správná věc, ale musí se jíst, stejně jako mnoho dalších věcí, s mírou.
Jaké je nejobtížnější jídlo dne, když se snažíte omezit cukr?
Sarah: Možná se budete divit, ale je to snídaně. Říká se, že pokud si chcete dát nějaký cukr a ovoce, pak to udělejte ráno, protože máte celý den na vytrávení. Jenže se často stane, že proto, že se to "může", se uchýlíme k tomu, že si cukru naložíme víc, než je potřeba. Na sladké snídaně jsme si už hodně zvykli, ale já osobně se cítím mnohem lépe, když si dám vajíčko se zeleninou.
Můžete vysvětlit více o svém „pozorném“ přístupu k jídlu?
Sarah: Ano, to je opravdu důležité. Spousta lidí jí prostě ze zvyku, stresu nebo ze závislosti. Nebylo by lepší mít pocit, že máte na výběr, co jíte, a že jídlo, které si vyberete, vám dělá dobře? Být všímavá pro mě znamená být si vědoma toho, co jím, odkud to kupuji a jak to vlastně jím. Jedna věc, kterou teď dělám jinak, je, že se vědomě snažím jídlo pořádně žvýkat, což má skvělý vliv na trávení. Takže ačkoli je mým hlavním poselstvím skoncování s cukrem, důležité je i přemýšlet o tom, jak ztratit negativní postoj k jídlu, kdy jíte ze závislosti a pak se cítíte provinile. Vidím kolem sebe spoustu žen, které se cítí provinile poté, co snědly čokoládovou pěnu jako dezert.
Jak pomáháte lidem vyvarovat se cukru?
Sarah: Ve své knize jsem uspořádala realistický osmitýdenní plán, ale jedním z mých hlavních poselství je, že chcete-li doživotně omezit cukr, musíte jíst více dobrých tuků. Mluvila jsem s mnoha skupinami mladých žen, které řekly, že vyzkoušely můj program a zdá se jim těžký a stále mají hlad. Tak se jich ptám, jestli do jídelníčku přidali tuk, a většina z nich je zděšená. Ale to je moje tajemství číslo jedna: chcete-li omezit cukr, začněte jíst více tuku. Nemyslím tím začít dělat vajíčka na sádle, ale zařadit do stravy více ořechů, sýrů, avokáda či olivového oleje.
A co alkohol?
Sarah: To je jedna z věcí, na kterou se mě lidé často ptají. Rozhodněte se pro červené víno, ale opět pouze v omezeném množství.
Jaké preferujete náhražky cukru?
Sarah: To je složité. Dokonce i „přírodní“ náhražky cukru, jako je med, kokosový cukr a agáve, jsou stále cukrem. Já osobně jsem pro rostlinnou náhražku, kterou si můžete vypěstovat i doma na parapetu, a tou je stévie.
Zdroj: bbcgoodfood.com, cpzp.cz, who.int.