Mezi hlavní nutriční přínosy čaje rooibos patří bezpochyby jeho bohatý obsahu antioxidantů. Je rovněž zdrojem některých unikátních polyfenolů, včetně aspalathinu. Tyto ochranné rostlinné sloučeniny mohou pomoci chránit před poškozením volnými radikály, které může vést k onemocněním, jako je cukrovka, srdeční choroby a potenciálně rakovina.
Pozoruhodnou vlastností rooibosu je, že má obzvláště nízký obsah taninů (4,4 %), díky čemuž je dobrou volbou pro ty, kteří dávají přednost čaji jemnější chuti, nebo pro ty, kterým konzumace nápojů bohatých na třísloviny nedělá dobře a trpí na zažívací problémy. To ale není zdaleka vše, co rooibos nabízí.
1. Nemá stimulační účinek
Jako přirozeně bezkofeinový nápoj lze rooibos zařadit bez problému do pitného režimu i těch lidí, kteří se chtějí vyhnout kofeinu nebo nejsou schopni tolerovat jeho stimulační účinky. Protože rooibos neobsahuje kofein, nemusí podstupovat proces dekofeinace, tudíž jeho bohatý obsah polyfenolů zůstává nedotčen.
2. Dobrý vliv na srdce
Podle bbcgoodfood.cz platí, že pití rooibosu má příznivé účinky na krevní tlak. Vysoký obsah flavonolů v čaji rooibos také podporuje kardiovaskulární systém pro jeho protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a také pro jeho pozitivní vliv na krevní tuky včetně cholesterolu. .
3. Může prospět lidem s diabetem 2. typu
Pravidelné pití rooibosu bohatého na ochranné rostlinné sloučeniny, včetně polyfenolů, může pomoci chránit před oxidačním poškozením spojeným s cukrovkou. Rooibos je bohatým zdrojem antioxidantu aspalathinu, který podle studie pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi a snižovat inzulínovou rezistenci. K potvrzení těchto účinků je však zapotřebí více studií.
4. Může prospívat zdraví kostí
Ačkoli důkazů je stále málo, čaj rooibos může podporovat zdraví kostí. Je to proto, že některé studie uvádějí příznivé účinky na osteoblasty, buňky zapojené do stavby kostí. Další studie naznačují, že fermentovaný rooibos má inhibiční účinek na aktivitu osteoklastů, buněk, které rozkládají kost. Tato zjištění naznačují přínos pro budování a udržování pevnosti kostí.
5. Může snížit riziko rakoviny
Podle další studie může silný obsah antioxidantů v čaji rooibos pomoci chránit před poškozením volnými radikály, které jsou spojovány s rakovinou. Stojí za zmínku, že zelený nefermentovaný rooibos má vyšší hladiny polyfenolů než tradiční fermentovaná verze a nepřekvapivě prokazuje větší schopnosti. Výzkum však zatím nepotvrdil, zda jsou v rooibosu dostatečné hladiny biologicky dostupných antioxidantů, které by tyto účinky replikovaly. Budoucí výzkum snad ukáže, zda se antioxidační přínosy pozorované ve zkumavkách i ve studiích na zvířatech promítají do skutečných protirakovinných přínosů pro lidi.
Zdroj: bbcgoodfood.com, senchateabar.com.