Zdraví

Neštovice lze v dospělosti prodělat znovu. Snížená imunita může způsobit i pásový opar

Virové onemocnění je vysoce infekční

autor

Anna Janoušková

07. června 2022

 
FOTO / Depositphotos
S epidemií planých neštovic se setkáváme nejčastěji v zimním období a časně z jara, a to zpravidla ve dvou až čtyřletých cyklech. Je tomu tak především proto, že virus planých neštovic je vysoce nakažlivý a většina vnímavých dětí se v průběhu epidemie nakazí a nemoc prodělá. Pak je nějakou dobu pauza a do čtyř let většinou přichází další vlna. Nemoc se šíří velice rychle a snadno, jelikož se přenáší jak kontaktem, tak vzduchem.
Reklama

Pravděpodobnost, že se nakazíte planými neštovicemi (jak v dětství, tak v dospělosti) je velmi vysoká. Nemoc způsobuje lidský vir VZV (varicella-zoster virus), který patří mezi vysoce nakažlivé herpetické viry. Pokud tedy nejste očkovaní, nakazíte se s ostatními devíti z deseti. Výjimka však potvrzuje pravidlo a jsou známy případy, kdy spolu byly dvě děti v jedné domácnosti a jedno nemoc prodělalo a druhé nikoliv, byť byly v těsném kontaktu. Virus se přenáší jak přímým kontaktem s nakaženou osobou, dotykem předmětu, na který nakažená osoba sahala, ale také kapénkami. Osoba je navíc infekční již několik dní před tím, než se objeví první pupínky.

Kdy je nejlépe prodělat

Devadesát procent lidí prodělá onemocnění v dětském věku a zbytek si ho bohužel odbyde v dospělosti. To je ovšem mnohem komplikovanější situace, jelikož nemoc doprovází vysoké horečky, velký výsev puchýřů a dochází k častějším komplikacím. Proto se doporučuje všem, kteří plané neštovice v dětství neprodělali, aby se proti nim očkovali. Obrovským nebezpečím jsou plané neštovice pro těhotné ženy, které nemoc v dětství neprodělaly. Může to totiž přímo a negativně ovlivnit vývoj plodu.

Mohou být nebezpečné

Plané neštovice bereme jako běžné onemocnění, které čeká na každého z nás, ovšem zde je potřeba dbát zvýšené opatrnosti. Především se jedná o virové onemocnění, které vyžaduje zvýšený klid dítěte, a to i přesto, že kromě pár pupínků nemá žádné jiné příznaky. "Když je totiž dítě fyzicky aktivní, může se virus planých neštovic přesunout i do mozku a způsobit velmi vážné potíže. Infekční meningoencefalitida varicelová je závažným onemocněním, které může při špatném režimu vzniknout z jinak běžného dětského onemocnění," varuje dětská doktorka Šárka Paurová.

Možná i proto, že rodiče často na rady lékařů nedbají a své děti při prodělávání planých neštovic dostatečně fyzicky netlumí, zavedly některé země celoplošné očkování, aby se vyhnuly byť vzácným případům úmrtí na plané neštovice a dalším nenávratným poškozením orgánů. V Čechách se o tom zatím moc nemluví, ale někteří lékaři doporučují raději očkovat, než nemoc prodělat. Pokud má však vaše dítě dostatečnou imunitu, vážné nebezpečí by mu hrozit nemělo.

Opětovná infekce není vyloučena

Vždycky se říkalo, že kdo jednou prodělá plané neštovice, má doživotní imunitu. A to platí. Virus planých neštovic pro prodělání v lidském těle ovšem zůstává doživotně ukryt v nervových svazcích a v případě silného vyčerpání či oslabení se může znovu aktivovat. V tomto případě se začne šířit podél nervu a v této oblasti se na kůži objeví pás nabobtnalé kůže podobné slitým puchýřkům. Odtud plyne název pásový opar, který způsobuje rovněž virus varicella-zoster.

"Je to opravdu nepříjemné a výjimečné, ale dostat plané neštovice znovu je bohužel skutečně možné. V dospělosti pak dochází k výsevu více puchýřků, které se nevyhýbají ani ústní dutině. V tomto případě se doporučuje nasadit antivirotika a při výskytu vysokých horeček a silných bolestí hlavy navštívit pohotovost," podotýká praktická lékařka MUDr. Kateřina Kovaříková. Její slova ještě doplňuje MUDr. Jana Moravcová z infekční kliniky Nemocnice na Bulovce: "Druhý výsev neštovic není úplně pravděpodobný, i když jsou případy, kdy stejný virus způsobil nepříjemný pásový opar," říká lékařka.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: coopclub.cz, irozhlas.cz.

Další zajímavé články