Zdraví

Důvodem častých migrén může být i počasí. Mohou za to změny atmosférického tlaku

Bolesti hlavy může mít na svědomí i bouřka

autor

Anna Janoušková

09. října 2022

 
FOTO / Pexels
Migrenózní stavy a z nich vycházející mírné až silné bolesti hlavy mohou být způsobeny různými faktory. Mezi nejčastější patří stres, nedostatečný pitný režim, ale podle některých doktorů i změny počasí a atmosférický tlak. Jak se s bolestí vypořádat a jak jí předejít? Známe názor doktora, který léčí bolesti hlavy a obličeje.
Reklama

Bolesti hlavy mohou být jakékoliv úrovně a můžete je cítit na jakémkoliv místě vaší hlavy. Často bývají hlavními příznaky migrény, která je neurologickým onemocněním způsobeným mozkovou nerovnováhou. Kromě bolestí hlavy má však i další příznaky, mezi které patří především citlivost na světlo, hluky a pachy, snížená chuť k jídlu, nevolnosti, závratě a zvracení, rozostřené vidění či brnění a slabost. O tom, jaký vliv může mít na bolesti hlavy počasí a změny barometrického tlaku, hovoří doktor Emad Estemalik, který přichází i s radami a tipy, jak se bolesti zbavit.

Vliv počasí na bolesti hlavy

Podle některých výzkumů lze bolesti hlavy spojovat se změnami počasí, které s sebou nesou i změny barometrického tlaku a teploty ovzduší. Některým lidem mohou způsobovat bolesti hlavy mírné až velice silné intenzity. "Někteří lidé jsou citliví na pokles barometrického tlaku, jiným způsobuje bolesti hlavy rychlý nárůst okolní teploty," je přesvědčený Dr. Estemalik. "Tak či onak, jakmile dojde k těmto změnám, které často pozorujeme například během bouřky, může to u některých lidí vést k migrenózním stavům," dodává specialista na bolesti hlavy.

A proč tomu tak je? V průběhu bouřky se míchá studený a teplý vzduch, což vytváří změny v barometrickém tlaku. Tento tlak můžeme také nazvat atmosférickým tlakem, který působí na určitou oblast, kterou jste v tomto případě vy. "Nosní dutiny si můžeme představit jako vzduchové kanály, na které působí jakákoliv změna tlaku. Následně dochází k tlačení tekutin do tkání, což může způsobit značnou nerovnováhu a bolesti," myslí si doktor. Není však sám. Jiní vědci přicházejí s tím, že barometrické změny mohou ovlivnit i tlak na lidský mozek a ovlivnit způsob, jakým vnímá bolest.

Jak se s bolestmi vypořádat

Ačkoliv počasí rozhodně není jediným důvodem, proč nás někdy bolí hlava, můžete podniknout určité kroky, abyste nepříjemné stavy udrželi na uzdě. Počasí sice ovládnout zatím nedokážeme, ale rozhodně se můžeme zaměřit na věci, kterých jsme schopni.

Zbavte se všech spouštěčů

Pokud jste si všimli, že má počasí do jisté míry vliv na to, kdy a jak moc vás bolí hlava, zkuste se především v tuto dobu vyhnout jiným spouštěčům. Omezte potraviny, které mohou způsobovat migrény, jako například kávě, glutamátu sodnému, sýru, čokoládě či dusičnanům. Vyvětrejte a dostatečně se hydratujte.

Lékárničku mějte při ruce

Víte-li o sobě, že jsou u vás bolesti hlavy více než časté, mějte vždy po ruce lékárničku s léky, které vám na bolest hlavy zabírají. Ideální je zeptat se na vhodné tlumící léky vašeho lékaře. Rovněž pravidelně kontrolujte jejich datum trvanlivosti. Žádné léky by se po uplynutí doby trvanlivosti neměly používat, ale některé jsou po uplynutí této lhůty nebezpečnější než jiné.

Podnikněte preventivní kroky

Míváte-li bolesti hlavy pravidelně, ať už se jedná o souvislost se změnami počasí, či nikoliv, prodiskutujte vaše stavy s ošetřujícím lékařem a zeptejte se ho na možná preventivní opatření. Mezi ty nejzákladnější patří dostatek spánku, kvalitní spánek, zdravá strava, dostatečný pitný režim či adekvátní fyzická zátěž. Bolesti hlavy ale může způsobovat i příliš mnoho spánku.

Nepodléhejte stresu

Naučit se ovládat svůj stres je dovedností, kterou bychom si měli osvojit hned z několika důvodů. Nejenže je dlouhodobě stresované tělo náchylnější k nemocem, ale stresové hormony mohou rovněž způsobovat migrenózní stavy a bolesti hlavy. Zvládat stres se dá naučit například změnou životního stylu, hlubokým dechovým cvičením či různými relaxačními technikami.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: lekarna.cz, health.clevelandclinic.org

Další zajímavé články